Мартин Димитров: Убедени сме, че кандидатурата на десницата ще бъде основен фактор на следващите президентски избори.

19.04.2011

 Пресконференция след изнесено заседание на Националния съвет на Съюза на демократичните в Пловдив

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. На днешното заседание на Националния съвет на СДС бяха разгледани интересни теми, както за българското общество, така и за медиите.

Първо ще ви запозная с наша законодателна иницитива - в петък внесохме законопроект, с който се взимат спешни мерки за намаляване на данък сгради и такса смет, които бяха неимоверно увеличени от сегашното правителство. По този начин с 10 до 20 пъти бяха натоварени българския бизнес и институции като училища, които досега не бяха плащали данъци в подобни размери. Това в ситуация на изключително тежка криза беше сериозна грешка на управляващите. И когато премиерът каже, че не бил увеличавал данъците, а българския бизнес е натоварен по този начин, това не е честна позиция и води до проблеми и фалити. Получаваме писма от хора, които смятат да си продават малкия и средния бизнес заради високия данък, който трябва да платят. Не е нормално до вчера да си плащал 300 лв., а днес да плащаш 5 000лв. Затова внесохме нашия законопроект и се надяваме в кратки срокове да получим подкрепа от колегите ни в парламента, за да може този проблем да бъде решен.

Също така на днешното заседание взехме решение кандидатът на СДС за президент да бъде излъчен следващия вторник на заседание на Националния съвет на СДС, който ще се проведе в София. Смятаме, че е крайно време да има сериозен претендент за този пост, а такъв до момента няма. Както се развиват неща БСП и ГЕРБ в последния момент ще излъчат своите номинации. И двете партии имат сериозни проблеми в определянето на своите кандидати. Ние ще избираме между четери пет достойни кандидата, номинацията ще бъде на НИС на СДС и ще бъде одобрена от Националния съвет на партията. Нашето категорично желание е това да бъде обща кандидатура на Синята коалиция затова си поставяме срок до 29 април с консенсус да стигнем до такова единомислие, но ако това все пак е невъзможно, предлагаме на колегите от ДСБ демократичната процедура на отворени избори за президент за всички български граждани, които да бъдат проведени на 15 май в цялата страна. Смятаме, че е разумно и нормално след като предишния път Иван Костов номинира Неделчо Беронов за кандидат за президент, то този път правото да е на СДС за такава номинация и процедура. Смятаме, че нашият кандидат ще бъде основен фактор на следващите президентски избори. Много е важно кой ще бъде следващия български президент. Това не е един формален акт, защото той или тя трябва да обърне кормилото на държавата обратно към Европейския съюз и НАТО. Обратно към западноевропейските ценности, там където СДС водеше България. Като гледаме какво се случва в държавата тези ценности започват да се губят и България е тласкана към една много тежка зависимост и проблеми, които ще тежат все повече оттук нататък. Да, визирам проекта „Белене" и предателството на българските национални интереси, което виждам в политиката на сегашното правителство.
Подобни процедури и избори, ако до 29 април няма постигнато съгласие, ще има и в град София, където е изключително важно Синята коалиция и десните партии да имаме обща кандидатура и огромни шансове тези избори да бъдат спечелени. Смятам, че е правилно гражданите да участват в тези процеси и да решават - така е най-честно, открито и прозрачно.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Добър ден и от мен. По време на дискусията, която се проведе на днешното заседание на Националния съвет надделя мнението, че е по-добре кандидатът за президент да бъде излъчен от възможно най-широкия форум, за да не бъде плод на политическо инжинерство между 100 или 200 души. Очакваме на отворените избори на 15 май да получим подкрепа от голяма част от българското общество, която ще номинира своя кандидат за президент, който ще получи огромната подкрепа на изборите, които по всяка вероятност ще се проведат на 23 октомври. Както и председателят спомена, даде се мандат на преговорния екип до 29 април да преключи преговорите с консенсус, ако това не се случи датата вече е фиксирана. Защо се спряхме на тази дата? Смятаме, че всяка дата след 15 май ще вкара изборите в един летен период, когато свободните, инициативните и дясномислещи хора вече са планирали своите отпуски. Убедени сме, че кандидатът на СДС притежава всички достойни качества да стане обединител на десницата и така на изборите през есента да има единна дясна кандидатура, за да спрем да измъчваме гражданите с кампании от типа: по-десни, старо десни, традиционно десни, а да могат да направят един истински отговорен десен избор, когато пускат бюлетината. Смятаме, че след последните президентски избори моралното право и силата е в кандидата на СДС да постигне тази цел.

Мартин Димитров, председател на СДС: Доволен съм, че колегите в Пловдив са постигнали съгласие между СДС и ДСБ и други партии за общо явяване. Разбирам, че са стигнали до общ много силен кандидат, който няма да бъде обявен днес. Ние влизаме много силно в битката за град Пловдив. Както съм казвал всеки път, идвайки в Пловдив, градът има нужда от десен кмет, какъвто винаги е имал. Изключението е Славчо Атанасов, който през задната врата пусна БСП в управлението на град Пловдив, което никога не се случвало досега. Това ще е последния път. Кандидатура на СДС и десните е гаранция за това.

Въпрос: Имате ли индикации от страна на ДСБ, че няма да се стигне до консенсус след като вече сте насрочили дата за провеждане на т.нар.отворени избори? И може ли да споменете имената на тези четери - пет кандидата за президент? например, Надежда Михайлова сред тях ли е?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Не само с ДСБ, но и с други десни формации водим разговори в продължение на три месеца за подходящия профил и се стремим винаги да вървим с една крачка напред, за да има пълна яснота за това как вървят преговорите. В този смисъл днес ние обявяваме какъв е следващия ни ход, защото може да се гарантира на 100%, че кандидатът за президент на сините, десният кандидат за президент няма да е плод на политически договорки и инженерство, а ще застане с качествата си пред хората. Това е част от процеса, с който разкриваме пред обществото всеки наш ход, за да няма изненади. На този етап не могат да бъдат споменати имена, защото имаме коалиционната култура да ги коментираме с нашите партньори. Искам да подчертая, че тук не става дума за кандидат №1, кандидат №2 и т.н. , а става въпрос за достойни кандидатури, които са с различен профил. Въпрос на преговори е кой профил да бъде избран като най-подходящ да обедени десницата и да привлече най-много гласове. Целта не е да извадим една личност, която да представим за достойна и да гоним с нея резултати. Този път имаме мотивацията да играем за победа, която минава през явяване на балотаж. Малката ни цел е категорично да стигнем до балотаж, а след това тази личност да обедини зад себе си всички мислещи хора в България и да бъде следващия президент. Ние избираме визитката на нацията пред целия свят и искаме от нея никой да не се срамува. Смятаме, че този избор през 2011г. тази визитка не може да бъде с червен цвят, не може да бъде със сърп и чук, на нея не може да пише Белене. На нея не може да пише много неща. Сега е моментът хората да постъпят отговорно, с разум и да ни подкрепят. Да, Надежда Нейнски е едно от имената и единия профил, който се обсъжда.

Въпрос: Съобразявайки се със социологическите агенции, които определят, че необявяването на кандидат за кмет в Пловдив от партиите обслужва сегашния градоначалник Славчо Атанасов, няма ли да кажете какво обсъждате за град Пловдив?

Петър Попов, градски председател на СДС - Пловдив: Добър ден. Ние имаме желанието и амбицията и изразихме тази воля заедно с колегите от ДСБ за обща кандидатура за кмет в град Пловдив. Обсъдихме няколко кандидата и заедно с коалиционните партньори сме утвърдили профила за кмет, който трябва да отговаря на следните условия - да не е бил сътрудник на Държавна сигурност; да не бил член на БКП/БСП; да е съпричастен на синята идея; да е пловдивчанин; да е човек с управленски и стопански опит. Да е обществено позната личност, енергична, която да е лице не само на десните, но и на целия град Пловдив. Ние искаме да управляваме този град за пловдивчани като предложим нов модел, също обсъден с нашите партньори, на управление на града ни, в който ще разчупим чисто партийната структура на управление на Пловдив. Въпросът е как гражданското общество да вземе участие в управлението на града. Надявам се, че в началото на май ще обявим формата на коалицията и кандидатът ни за кмет на Пловдив.

Димитър Иванов , Главен секретар на СДС:Здравейте и от мен. Като Главен секретар на СДС имам удоволствието да ви съобщя , че вследствие на последователната и принципна политика на СДС  за последния месец имаме създадени нови четири общински организации на партията. Това са новите организации в Харманли  и Ивайловград - област Хасково , в Ябланица- област Ловеч и в Община Съединение - Пловдив област.

Въпрос: Г-н Димитров, какви сериозни проблеми виждате в БСП и ГЕРБ?

Мартин Димитров, председател на СДС: По отношение на президентските кандидатури, моята прогноза е, че ГЕРБ ще чакат до последно да извадят истинската си кандидатура за президент. Според мен има голям шанс Бойко Борисов да се кандидатира за президент, защото ангажиментите, напрежението и трудностите, които среща всеки ден ще го мотивират все повече оттук до президентските избори. Категорично смятам, че той не беше подготвен за всички проблеми, които трябва да решава всеки ден. За него алтернативата да се кандидатира на тези избори изглежда все по-привлекателна, макар че шансът за тяхното спечелване става все по-малък. Колкото до БСП те имат голяма драма - да подкрепят ли Миглена Кунева или не? Макар че, вече я направиха неизбираема с тази подкрепа, защотто тя вече не може да се представи като кандидат в дясно-център. След като БСП толкова дълго обсъждат евентуална нейна подкрепа. Допускам, че и при тях ще има много трудности при избора на истинския кандидат.

Въпрос: Г-н Димитров, бихте ли обяснили колко секции за гласуване предвиждате на тези отворени избори на 15 май, те в цялата страна ли ще се проведат и в ситуация на криза колко ще струват?

Мартин Димитров, председател на СДС: Идеята е първо да бъдат проведени в цялата страна на ниво общинска организация да може да се гласува. Не смятам, че ще струват много, защото нашата партия не харчи много средства за каквото и да било. Имаме най-принципните позиции, което означава, че имаме по-малко пари от другите. Колкото до ефектът, който очакваме, това е по-важният въпрос. Смятам, че гражданите имат правото да изберат своя кандидат за президент от името на десните. Не е драматично, ако това стане с консенсус между нас, но ако той е невъзможен нека хората решат. Искам да ви припомня, че само две партии досега в България са избирали президент за последните 20 години. Това са СДС и БСП. Да, считаме за нормално предвид ситуацията най-голямата дясна партия, а именно СДС, да излъчи кандидатурата за президент.
 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор