СДС е категорично против вдигането на осигурителната тежест

26.07.2010

Съюзът на демократичните сили е категорично против вдигането на осигурителната тежест с 2% и криминализиране на неплащането на осигуровките. Това заяви пред журналисти председателят на синята партия Мартин Димитров след изнесено заседание на НИС на СДС. Той припомни, че в предизборната си кампания ГЕРБ отстояваха идеята за намаляване на данъците и осигуровките.

Според него тези предложения биха увеличили сивата икономика и биха утежнили положението на много български фирми. Димитров допълни, че в условия на криза не се увеличават осигуровките и даде пример с европейската практика. Относно криминализирането на неплащането на осигуровките, синият лидер подчерта, че държавата дължи стотици милиони на бизнеса. Тя не им плаща дължимите суми, съответно бизнеса няма пари да плати заплати и осигуровки на работниците си и накрая затова, че държавата не е платила на бизнеса иска да ги вкара в затвора, каза още той. Мартин Димитров отбеляза, че не е логично държавата да е некоректен платец и по отношение на поети задължения, и по отношение на връщане на ДДС, и да иска тези хора, на които не е платила да влязат в затвора. В крайна сметка се оказва, че заради липсата на реформи правителството иска да увеличава осигурителната тежест, подчерта синият лидер. Според него увеличението на данъците и осигуровките е една типично лява политика, която се подхваща и от ГЕРБ по време на кризата. Той изрази притеснение, че СДС е единствената партия, която има категорична позиция относно тези мерки.

Мартин Димитров коментира и темата за специализираните съдилища, като обясни, че е взето решение СДС да се въздържи на първо четене на закона, защото има сериозни забележки към него. Ние държим да има принципност при работата на тези специализирани съдилища, т.е. трябва да има специализация по предмет и материя, а не по лица, подчерта той. Председателят на сините допълни, че от партията имат забележки и относно разкриването на банкова тайна и злоупотребата с нея, както и разрешаването и използването на СРС.

По-скоро имаме чувството, че вместо да прави сериозна съдебна реформа, ГЕРБ търси по-бързо решение, което не е сигурно, че ще бъде по-ефективно, каза в заключение Мартин Димитров.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор