Позиция на СДС относно Проект на избирателен кодекс

26.07.2010

ПП СДС изразява следното становище относно изработването, от парламентарна комисия по изборно законодателство, на ИЗБИРАТЕЛЕН КОДЕКС на Република България:

В ПП СДС сме обезпокоени от изработения проект на ИЗБИРАТЕЛЕН КОДЕКС. Проекта, с който разполагаме, все по-ясно приема вид на един механичен сбор от изборните закони в сега действащото изборно законодателство. Промените, които виждаме, определяме като козметични и несъществени. Не намираме законов отговор на основните проблеми и очаквания на българските граждани, а именно:

1.      Изчистване на основния избирателен списък. Съществуването на „мъртви души" в него, се отразява на избирателната активност, а при преизчисляването на изборните резултати, те се изкривяват и променят съществено вота на избирателите.

2.      Не виждаме промени в посока гарантиране на по-голяма сигурност и защита на вота на гражданите при осъществяване на изборния процес. Въпреки до болка познатите ни порочни практики, като купуване на гласове, манипулиране на секционни протоколи, гласуване повече от веднъж на даден избирател и др., начина на гласуване е оставен без промяна. Това е повече от предпоставка, усъвършенстваните вече „лоши" практики да продължат да бъдат прилагани успешно.

3.      Не откриваме и законови текстове, улесняващи гражданите да упражнят правото си на глас. Българските граждани отново са „закотвени" към избирателната си секция, като тяхното гласуване в друг град, в друга секция е свързано с административна процедура, демотивираща и отказваща активната част от населението да упражни конституционното си право на избор.

В СДС считаме, че е безотговорно и неморално в „нов" кодекс да пренасяме „стари" порочни практики. За да не допуснем това да се случи, обявяваме нашите приоритети в промените на изборното законодателство пред вас.

1.      Създаване на постоянно действаща ЦИК, на паритетен принцип, от всички парламентарно представени партии, с права и задължение изработването на нов основен избирателен списък.

2.      Промяна в начина на гласуване. Въвеждане на гласуване с изборни терминали. Принципът на подобно гласуване е много близък до системата, така позната ни от българския спортен тотализатор. Машина приема личната ни карта, получаваме бюлетина, маркираме желания избор и връщаме бюлетината за отчитане в машината. Няма възможности за манипулация на вота, няма възможност за гласуване по няколко пъти. Бюлетината се запазва в терминала, и така осигурява възможност за контролно преброяване на по-късен етап. Освен абсолютната сигурност на  вота на гражданите и невъзможност за манипулиране на изборните резултати, такъв вид гласуване има и следните предимства:

  • Няма секционен избирателен списък, който да бъде дописван, променян и манипулиран.
  • Свобода за гласуване във всяка една секция, без значение в кой град се намирате. Няма удостоверения за гласуване на друго място, няма бюрокрация и администрация.
  • Възможност за откриване на секции над досегашния брой, което би улеснило гражданите да упражнят правото си на вот.
  • Резултати от изборите веднага след края на изборния ден.
  • Огромни финансови икономии за държавата при провеждане на избори. Изборните терминали могат да се използват многократно при всички видове избори.

3.      Преференциален вот без праг. СДС е за преференциално гласуване на всички видове избори, в които се гласува с листа от кандидати. Предоставянето на възможността на гражданите да определят кои персонално да бъдат техните представители е дългогодишна политика на СДС. Така ще се постигне един истински мажоритарен вот, за сметка на сега действащия псевдо такъв, в закона за избор на народни представители. Нека всички политически партии носят своята отговорност, кои и какви личности са в техните листи, а хората да избират според своята воля и симпатия. СДС не желае анонимни представители да се крият в партийни листи и по този начин случайни хора да попадат в българския парламент и общински съвети.

 

Така обявените приоритети на СДС ще бъдат внесени, като конкретни предложения в комисията по изборно законодателство, както и ще бъдат обект на разяснителна кампания пред българското общество.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор