Позиция на Националния съвет на СДС

30.03.2010

 

 

 

 

Позиция на Националния съвет на СДС

гр. Пловдив - 30 март 2010г.

 

Несигурността задълбочава кризата

Необходимо е ясно поемане на отговорност

 

Съюзът на демократичните сили категорично заявява, че дискусията, относно нужните, на България, мерки за излизане от кризата, е безнадеждно закъсняла. Повече от месец в българското публично пространство се води изключително несериозен и непродуктивен дебат. Ние не разбираме защо този дебат, който се отнася до всеки един от нас не се води структурирано и при ясно поемане на отговорност за предлаганите антикризисни мерки. Стилът „от Израел намаляваме ДДС, а от Катар го увеличаваме" е контрапродуктивен.

С притеснение отчитаме, че има сериозна опасност, ако  това не се промени,  приемането на каквито и да е антикризисни мерки да се окаже твърде закъсняло. За да се реагира адекватно на ситуацията и за да се води структуриран и продуктивен дебат СДС се обявява за:

1.   Прекратяване на хаотичното и непродуктивно говорене в публичното пространство, при което липсва ясно поемане на отговорност за предлаганите икономически решения.

2.   Създаване на Национален антикризисен щаб, който да включва представители на синдикатите, работодателските организации, парламентарно представените партии и неправителствени организации.

3.   Анализ за ефективността на всички програми от програмните бюджети на министерствата.

4.   Продажба на миноритарните дялове в държавните дружества

5.   Предложения за съкращаване на неефективните разходи - например продажба на ненужните имоти в чужбина и закриване на ненужните представителства зад граница.

6.   Изработване на регистър на задълженията на държавата и ясен график за изплащането им към българския бизнес, за да се върне доверието в държавата като платец и да спре „изсивяването" на българската икономика.

7.   Представяне на антикризисните мерки на правителството в Парламента за обсъждане и изработване на законодателна рамка.

8.   България да направи оценка на количествата спестени емисии  на парникови газове, като отчете изискването за 20% намаляване на парниковите емисии до 2020г. и възможностите за използване на природния газ от газопровода „Набуко". Парниковите емисии, извън тези количества, могат да бъдат предложени за продажба на борсата за спестени емисии.

Трудно е да коментираме антикризисния план на правителството, тъй като до този момент такъв официално не е представен. В публичното пространство, обаче, бяха обявени няколко мерки, които не просто биха имали съмнителен антикризисен ефект, но и ще бъдат вредни за развитието на българската икономика, ако бъдат приети като част от стратегията на това правителство.

СДС категорично се обявява против:

1.   Премахването на плоския данък

2.   Увеличаването на ДДС - само бихме искали да припомним, че данък добавена стойност бе увеличен по времето на Жан Виденов от 18 на 22% с минимален антикризисен ефект. Неразумно и вредно е да се повтарят грешките от миналото.

Необходимо е ясно поемане на отговорност за всяка антикризисна мярка, защото накрая се оказва, че този, който предложи „генно модифицираните същества" е забранил „генно модифицираните организми".

СДС вече обяви своя икономическа програма за излизане от кризата и е изненадано, че диалог по този въпрос все още не се е случил, а се обсъждат мерки със съмнителен ефект.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор