Румен Христов: България има нужда от промяна, реформи и реформатори

18.06.2011

Днес всички ние сме тук, за да сведем глава пред паметта на водача на земеделското движение, на великия българин Александър Стамболийски. Министър-председател, лидер на БЗНС и най-вече реформатор. Той не дръзна в онези тежки години да поеме страната след войната, след подписването на Ньойския договор. Днес ние сме тук, за да кажем, че заедно можем повече. Това заяви кандидатът на Синята коалиция за президент на Р България и зам.-председател на СДС Румен Христов в приветствието си към събралото се множество на ежегодния Национален възпоменателен земеделски събор по повод 88 години от гибелта на земеделския лидер и държавник Александър Стамболийски.

Христов припомни, че само, ако се върнем десетина години назад, когато десницата пое България в един много тежък момент - тогава, когато България не беше водила война, тогава, когато България не беше подписала Ньойския договор, но тогава, когато в България имаше огромни опашки за хляб, хиперинфлация, заплатите и пенсиите бяха по няколко долара. Ние заедно обединени в ОДС успяхме да извадим България от тежката криза, която наследихме от Жан Виденов, бе категоричен той.
Днес България отново е в тежко положение - икономиката не работи, управлението е зле и страната има нужда от промяна, реформи и реформатори. Реформатори сме ние - тези, които направихме реформите в началото на реформите, тези, които направихме реформиет след Жан Виденов. Тези, които ще осъществим реформите след изборите наесен. Тези избори са изключително важни - избори за местна власт и за президент на Ребуплика България. Ние, реформаторите и демократите трябва категорично да заявим - без нас проблемите на България ще продължат. Без нас реформите в България няма да се случат. Аз искам България да стане достоен член на Европейския съюз, аз искам всички вие да получавате достойни доходи. Аз искам нашите деца да имат поминък и да не бъдат емигранти, подчерта още Румен Христов.

Той призова всички присъстващи деснити хора да тръгнат обединени на есента, за да се постигне победата, да се участва в местното самоуправление и да се постигне промяна в президентството, институция, която вече две години се управлява от социалисти. По думите му това е необходима, за да се постави България на правилното й място - в ЕС, защото е важна средноевропейска държава и това не трябва да се забравя.
Ние сме тук и за да съхраним това, което е направил Александър Стамболийски, защото нашите млади приятели не трябва да забравят, че демокрацията и демократичните промени не са априори дадени. Те са отвоювани, за тях са се борили стотици хиляди българи, които са отдали живота си, както е направил този велик българин Александър Стамболийски, каза в заключение Румен Христов.

Всяка година в месността „Янини грамади" над село Славовица се събират земеделци от цялата страна, симпатизанти и приятели на Земеделския съюз, за да почетат живота и делото на държавника и водач на земеделското движение в България. На днешното събитие присъстваха Петя Ставрева - председател на Обединени земеделци, нейните зам.-председатели Моньо Христов и Георги Каркъмов, Димитър Иванов, както и членове на националното ръководство на ОЗ. Събора беще уважен и от кандидата за кмет на Синята коалиция на София Прошко Прошков, Захари Петров, председател на РДП, Ивалин Йосифов, зам.-председател на БСДП, както и кметове на община Септември и община Пазарджик Тони Стойчев и Тодор Попов.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор