Младежките организации на СДС остро протестират срещу орязания бюджет на държавните ВУЗ-ове за 2011г

31.10.2010
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 

Младежките организации на СДС остро протестират срещу орязания бюджет на държавните ВУЗ-ове за 2011г., с което се поставя под въпрос нормалното протичане на студентската учебна година.

 

            Питаме се в каква държава живеем? В демократична, в която образованието е основа на развитието или в тоталитарна държава, в която се дават 100 млн. лв. за подслушване, а се обричат висши учебни заведения на мизерия.

 

Делът на средствата за образование и наука в бюджет 2011 е намален от 4,2% от БВП на 3,3% от БВП, като намаляването на средствата е особено тревожно при СУ „Св. Климент Охридски", Националната художествена академия, НАТФИЗ и редица още висши учебни заведения. Ръководствата на тези основни ВУЗ-ове вече обявиха, че ще бъдат принудени да ги затворят през зимата, с което ще нарушат нормалния учебен процес. С бюджет 2011 правителството поставя висшето образование пред избора:  да се „учи" при арктически условия, или да се излезе в принудителна дървена ваканция.

 

МСДС подкрепя справедливия протест и исканията на студентите за нужния минимум средства за провеждане на студентската учебна година. Заявяваме, че е недопустимо и срамно за страна-членка на ЕС, чието правителство е заявило образованието за свои „приоритет", предвидените средства за образование и наука да са измерими с тези, които се заделят в държавите от третия свят. Абсурдно е да се дават 100 млн.лв за подслушване от МВР, а на държавните ВУЗ-ове да се отказват пари за закупуване на консумативи за отопление през зимния сезон. Пренасочването на едва 1/5 от средствата за подслушване биха решили проблемите на висшите учебни заведения през годината.

 

Ето защо МСДС настоява за осигуряване в бюджет 2011 на необходимия минимум финансиране за нормалното провеждане на студентската учебна година. Същевременно искаме да обърнем внимание както на управляващите, така и на академичните ръководства на българското висше образование, че е крайно време да проявят воля да бъдат извършени необходимите промени в управлението на нашите университети. Промени, които да доведат до устойчивост на тяхното развитие, вкл. на финансирането им така, че да се постигне повишаване на качествата им и превръщането им в конкуренти на европейските университети.

 

            В каква държава искаме да живеем - в държава на страха, в държава на фуражките и чалгата или европейска държава, в която младите хора, образованието и културата са приоритет.

 

МСДС призовава - Уважаеми управляващи, НЕ НИ ПОДСЛУШВАЙТЕ, А НИ ПОЗВОЛЕТЕ ДА УЧИМ!


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор