СДС иска отлагане на по-високата ставка на ДДС върху туризма

01.02.2011

 

Пресконференция след изнесено заседание на НИС на СДС в град Бургас

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Продължаваме обиколките, които ръководството на СДС прави в страната в подкрепа на нашите организации и обсъждане на предстоящите избори. Днес, обаче е особен ден  - Ден на признателност и почит на жертвите на комунистическия режим. Затова искам да започна с тази тема. Радваме се, че има такъв ден и си спомняме зверствата, които направи комунизма в България. Ако не помним тези факти и данни, те ще се повторят и не трябва да забравяме, че има партия - БСП, която е бившата БКП, за които промяната не се е случила и които за съжаление до голяма степен си остават комунисти в България.

Друг важен национален проблем, който обсъдихме на днешното заседание  - СДС и Синята коалиция внесе законопроект за отлагане на въвеждането на по-високо ниво на ДДС върху туризма. Идеята е по-високата ставка да не влезе от април, а от октомври тази година. Това е ключово за българския туризъм и засяга хиляди хора в България. Спекулира се с писмо на Европейската комисия, което говори за потенциален проблем. В него няма изискване за бързо вдигане на таксата по ДДС. Посъветвах министър Дянков да не се подвежда от 5 милиона лв. повече приходи, каквато е разликата между двете данни. Става въпрос за 5 милиона лв. повече приходи, което е цената на едно пътуване в чужбина на българска правителствена делегация.  Беше разумно по-високата ставка да влезе в сила от октомври 2011г., за да може да имаме един силен летен туристически сезон, включително в Бургас, който да бъде основната причина България да излезе от кризата. Туризмът може да бъде локомотива, който да извади страната ни от кризата и да създаде нови работни места, в момент, когато за съжаление безработицата в България се увеличава. Нарастващата безработица трябва да е на фокус и основен проблем оттук нататък. Къде може да има нови работни места през 2011г? няма много отговори, като туризмът е един от тях. Вместо да се помогне на туризма, се прави точно обратното - слага се прът в колата, която малко от малко е тръгнала да върви. Затова какво трябва да се направи. Има все още време за реакция. Нашият законопроект е внесен в парламента, независимо че не беше подкрепен и има време до месец април да се вземет мерки. Подобни грешки имат цена и накрая това правителство ще трябва да отчете резултати, а с тази политика ще му е много трудно, защото няма резултати. Затова призоваваме кабинета и лично премиера не само да обещава отлагане на повишаването на ДДС върху туризма, а наистина да го направи. Ние сме готови да бъдем партньор и да го направим заедно, включително сме готови да е наше предложение и да поемем цялата отговорност.

Борис Марков, председател на НИЩ: Добър ден и от мен. Другата тема, която обсъдихме, е дейността на АПИ. В нея се забелязва нова мода, докато при предишния кабинет бяха характерни анексите, с които се увеличаваха стойностите на отделните инфраструктурни проекти, сега като бонус е добавено разрешаването на препроектиране. Резултатът е един и същ. Преди около месец от СДС зададахме въпрос на експерта в това правителство министър Росен Плевнелиев, получихме отговор от политика Плевнелиев, който беше категоричен - „Всичко е наред". Само седмица след това получихме писмо от председателя на ЕК, в което има абсолютно същите констатации като в нашите въпроси. А именно, АПИ няма компетентността и   не може да управлява инфраструктурните  проекти на България. Когато ние зададохме въпроса, получихме отговора - Всичко е  наред, когато го зададе Барозу казаха - имаме action plan. Това е политическо, а не експертно говорене. Днес получаваме още един сигнал - Прокуратурата започва разследване във връзка с дейността на АПИ точно със същия мотив, който ние посочихме - прословутите препроектирания. Ние от СДС настояваме ръководството на АПИ и нейния председател г-н Йотов да бъдат отстранени, докато приключи прокурорската проверка. Смятаме, че това временно отстраняване, ако прерастне в постоянно би било добре за цялата нация, защото неговото оставане на тази позиция ще доведе единствено до нови разрешения за препроектиране. От СДС имаме желание и предлагаме председателят на АПИ да бъде проверен за принадлежност към структурите на Държавна сигурност. Може би там ще намерим отговора на едни неикономически зависимости и оттам ще светне червената лампа защо се формира тази нова тенденция в дейността на агенцията. 

Въпрос: Според вас тези препроектирания означават ли източване на агенцията?

Борис Марков: Както споменах при предишното правителство дейността на АПИ се характеризираше с анекси към проектите, сега поради прикованото обществено мнение се забелязва новата мода - препроектиране. Те са съобразени изцяло с нуждите на фирмите - изпълнителки, така че те без да се увеличава цената да се увеличи тяхната цена. Ние повдигнахме въпроса за препроектиране на АМ „Тракия", в последствие препроектиране и подписване на анекс за АМ „Люлин". Тази мантра, която се преповтаря одобриха апликационната форма, означава, че  всичко е наред, но това не е така. Апликационната форма е като тото-фиш, ако са посочени правилните числа тя ще бъде одобрена, но това е първата стъпка, оттук нататък ще бъде следено изпълнението на магистралите и ще има санкции.

Препроектирането, специално на АМ „Тракия" е в разрез с подписания договор. Трябва да започнем да спазваме договорите такива, каквито са подписани. Когато императивно е забранено препроектирането на определен вид съоръжения, естествено, когато това се разреши, то привлича нашето внимание. Там има категорично неспазване на договора. Когато зададохме въпроса в парламента - „Има ли АПИ компетентността да ръководи тези проекти - отговорът беше няма проблем. Седмица по-късно в писмото г-н Барозу излага същата констатация. Не виждаме нищо експертно, а само политика.

Мартин Димитров: Ние повдигнахме темата и искахме правителството да разреши проблема - те казаха няма никакъв проблем, тези от СДС нещо спекулират. Трябваше да мине време, да дойде писмото на Барозу, за да признаем, че има проблем и да се вземат мерки. Тази тема е важна, защото ако има нарушаване на договорите, по които има европейско финансиране, могат да ни откажат тези средства, което няма да е добре за всички нас и за цялото общество.

Въпрос: Г-н Димитров, какво е становището на  ръководството на СДС относно изнесените факти за загуби от 1 милиард лева по отношение на сделката с външния дълг?

Мартин Димитров: За една политическа партия е важно да бъде последователна. Тогава имаше гласуване в парламента по тази сделка и СДС гласува „против". Ние тогава обяснявахме, че България ще загуби от тази сделка. Основното, което прави тази сделка, е да трансформира плаващи лихвени проценти във високи фиксирани лихвени проценти. Когато една страна е на прага на членство в ЕС, не трябва да си голям икономист, за да прецениш, че лихвените проценти ще падат като тенденция и приемайки високи фиксирани проценти, означава, че те ще доведат до загуба. Само не можахме да кажем каква ще е загубата. Докладът, който беше направен отново по искане на СДС и Синята коалиция, показа загуби между 400 милиона и 1 милиард лева за българското общество. Абсурдно е да няма последствия и наказания, затова ще настояваме парламента да разгледа доклада, да излезе с решение, което да се гласува и всяка парламентарно представена партия да се определи. След това прокуратурата да се намеси и също така да излезе с решение и да бъде потърсена лична отговорност по тази сделка.

Въпрос: Днес излезе информация, че най-вероятно инициативен комитет ще издигне кандидатурата на Алексей Петров за президент, какъв е вашия коментар?

Мартин Димитров: Вижте в една президентска кампания в една демокрация всеки може да бъде кандидат, като тук вече идва отговорността на правителството, което повдигна сериозни обвинения срещу Алексей Петров като е въпрос на процедура и събрани показания тези обвинения да отидат в съда и да се придвижи обвинението. В противен случай, ако не могат да се съберат сериозни факти, всеки може да бъде кандидат за президент.

Въпрос: А вие обсъдихте ли вашата кандидатура, имате ли вече номинации:

Мартин Димитров: Работим по въпроса, като целта ни е да имаме относително рано наша кандидатура, която да бъде кандидатура на всички партии от Синята коалиция. Както се развиват нещата в България, смеем да претендираме, че нашият кандидат ще бъде демократът и сериозната кандидатура. Затова  и не се бърза прекалено, опитваме се да огледаме всички страни и всички кандидати, но няма да кажа конкретни имена, защото процедурите не са приключили.

Борис Марков: Идеята за издигането на ранна кандидатура за президент е знак към обществото, че нашия кандидат за президент няма да е в следствие на политически договорки, той ще е принципна кандидатура с авторитет, защитаващ достойнството на десницата и на българските граждани. Относно местните избори  - отговорността е сведена на общинско ниво и всяка една общинска организация има много широко поле за действие да се коалира, спазвайки основните принципи и ценности. В този смисъл нашите общински структури са ограничени единствено що се отнася до агенти на ДС и до политически партии като БСП. Оттам нататък отговорността е изцяло на местно ниво, поддържаме контакт със структурите - навсякъде се водят разговори. На национално ниво само може да обявим резултата, но на тези въпроси най-добре ще могат да ви отговорят на местно ниво.

Въпрос: Вашата партия въведе вътрешно-пратийните избори, относно местните и президентските избори, ако използвате същата процедура колко време ще ви е необходимо?  

Борис Марков: Нямаме решение на националния орган за подобна процедура затова президентската кандидатура ще бъде излъчена на заседание на Националния съвет на партията, където има представители на всички общински организации без да има предварителни избори, нямаме такова решение за президентските избори. За местните избори ще бъде спазен устава на партията и ще се проведат вътрешно-пратийни избори. 15 април е датата, на която на национално ниво ще имаме яснота в какви коалиции СДС ще участва по места.

Въпрос: Как виждате ситуацията в Бургас?

Борис Марков: Тези въпроси трябва да отправите към общинското ръководство, на което имаме пълно доверие и цялата отговорност е тяхна.

 

Мартин Димитров: Аз мога да  ви дам обща оценка като човек, който често идва тук. Общината се управлява добре и виждам промяна. Вече дори не си спомням името на предишния кмет, мисля и че много хора, които живеят в Бургас са го забравили. Виждам много хубави неща, които се случват в града. Това, за което постоянно настоявам пред нашата организация е да обясняват заслугата на СДС за това, защото не е честно всички позитиви да отиват при кмета. Лично аз много държа на това и винаги, когато идвам в Бургас настоявам за това.

Въпрос: Това означава ли, че отново ще подкрепите Димитър Николов за кмет на община Бургас?

Това е решение на общинската организация, те трябва да свикат своя форум и да го направят. Това е демократична партия. 

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор