Мартин Димитров: Много им се ще да ни няма, но ще ни има

02.11.2011

Insert thumb

Интервю на председателя на СДС за Българско национално радио, програма "Хоризонт"

Водеща: Първият гост днес в "12+3" е лидерът на СДС Мартин Димитров. Добър ден, господин Димитров.

 

Мартин Димитров: Здравейте.

 

Водеща: Обявихте, че ще поискате вот на доверие като лидер на СДС, но прочетох, че вие определяте вашето представяне на местните избори като прилично. Защо вие да се подлагате тогава на вот на доверие?

 

М. Димитров: За мен в една демократична, европейска партия след лошия резултат, който имаме на президентските избори, независимо че на местните имаме прилични и добри резултати, трябва да се поиска вот на доверие, защото това е начинът да видиш как партията те

оценява и дали подкрепя това, което си направил, и по-важното - да кажат основни неща за бъдещето и искам да видя дали те ще бъдат подкрепени.

 

Водеща: Значи не сте съгласен с констатациите, че "Синята коалиция" е отбелязала исторически минимум? Много хора го твърдят.

 

М. Димитров: Вижте, същите тези хора, има една група, тя е една и съща група, която от 2001 година казва, че ни няма. Ако погледнете, през последните години това е стратегия и е основен спорт за тази група...

 

Водеща: Ама резултатите сами вие ги виждате какви са.

 

М. Димитров: На местните избори за листи имаме 250 хиляди гласа, за кметове имаме над 300 хиляди гласа. Истината е, че в тази медийна среда, в тази социологическа среда, не можахме да наложим нашата кандидатура за президент. На практика пропуснахме президентските избори. Това се случи.

 

Водеща: А смятате ли, че номинацията на Румен Христов беше добра, най-подготвеният кандидат, както вие казвате, на президентските избори, разпознаваемият. Някаква грешка тук не отчитате ли?

 

М. Димитров: Знаете ли, това, което отчитаме като проблем, е, че трябваше много по-рано да бъде издигната кандидатурата. Тя за това време и в тази ситуация нямаше как да стане разпознаваема. Известно е, че човекът има качества, и то много сериозни. Бил е главен секретар на Петър Стоянов. Той беше изключително подготвен. Но вижте, самата медийна игра, която се получи, казаха - трима души имат шанс, изберете си един от тях. А освен това се случиха и рекордни за... за България, ако има нещо рекордно, това са фалшификатите и манипулациите, които се случиха на тези избори. И аз ви призовавам като медия - тези фалшификации за тях се говори по много места, но на едно място бяха заснети от камера, какво стана в Плевен...

 

Водеща: Какво стана с Бохот, с този запис, къде е той?

 

М. Димитров: Вижте, този запис е иззет от полицията и аз настоявам да бъде даден и да бъде видян от медиите. Защото, когато хората...

 

Водеща: Вие нямате ли, иззет от полицията, вие нямате ли презапис, как да кажа...

 

М. Димитров: Не, не... разбира се, че нямаме, госпожо, и няма как да имаме, тъй като веднага след нарушението са сигнализирани органите на реда и са дошли и са взели записа. Въпросът е следният - искам хората да видят как се сменят бюлетини на СДС с бюлетини на ГЕРБ, защото едно е да си го говорим с вас това по телефона, друго е да видят запис от камера. Тези избори бяха изключително манипулирани и подменени. А фактът е, че Найден Зеленогорски, който в социологиите, които сме правили, печели на първи тур в Плевен, в крайна сметка отиде на балотаж и загуби балотажа...

 

Водеща: Да.

 

М. Димитров: ...означава, че тези избори са така...

 

Водеща: Според вас са напълно фалшифицирани?

 

М. Димитров: Те са напълно фалшифицирани.

 

Водеща: Ами защо ГЕРБ не взе Сливен, Видин, Шумен? Защо не ги фалшифицира и там? Просто разсъждавам заедно с вас?

 

М. Димитров: Ами, вижте, явно не е могло навсякъде.

 

Водеща: Не е могло навсякъде.

 

М. Димитров: Виждате, че ние спечелихме Монтана, Кюстендил и Пазарджик, явно не е могло навсякъде. До този извод достигам, но имаше страхотни манипулации и фалшификати. Ама вие...

 

Водеща: Иван Костов...

 

М. Димитров: Аз искам да ви питам следното нещо: вие като журналист, който се занимава много години, да сте виждали депутати да носят чували с бюлетини преди това? Имате ли спомен, питам ви, за последните 20 години, както имаше двама депутати от ГЕРБ да носят чували с бюлетини? Такова нещо вие виждали ли сте някъде? Ами при това положение всеки разумен човек...

 

Водеща: Значи, изборите са фалшифицирани, но не са успели навсякъде и затова и БСП имат градове, това е вашето мнение, и вие също имате добро представяне на местните избори?

 

 

М. Димитров: Вижте, ако бяхме взели и Плевен, щях да кажа, че е добро. Сега е по-скоро прилично. Но за Плевен битката вече е съдебна и ако има справедливост на този свят, трябва Плевен да бъде с кмет Найден Зеленогорски. Аз се опасявам, че като виждам как се развиват нещата, тук манипулациите ще продължат. Но този човек трябваше да спечели и това беше честно.

 

Водеща: Иван Костов поиска да дадете ясен знак, че осъзнавате грешката си - това коалиране с Бакърджиев, Софиянски и Любен Дилов-син. Какво смятате вие? Какво ви донесе тази история с ОДС, тази заигравка с абревиатурата?

 

М. Димитров: Отказвам, отказвам... отказвам на Костов да водим разговори с него през медиите.

 

Водеща: Защо?

 

М. Димитров:

Ако иска да си говорим, сядаме и си говорим, няма да водя разговор през медиите. Точка.

 

Водеща: Вие трябва сами да се разберете?

 

М. Димитров: Разбира се. Той между другото...

 

Водеща: Смятате, че вие не сте направили грешка...

 

М. Димитров: Българската десница имаше проблеми за последните...

 

Водеща Какво се случи с нея и ще я има ли, г-н Димитров, българската десница? Много...

 

М. Димитров: Значи, за да я има, не трябва да се водят разговори през медиите, а трябва да се седне и да се говори отговорно и сериозно. А колкото дали ще ни има, когато станах председател, имаше един социолог, който каза, че ще си изяде дипломата, ако вкараме евродепутат. Ние вкарахме двама. После имаше други социолози, които ни казваха, че няма да влезем в парламента, и в парламента влязохме. Аз ви казвам, че ще влезем и в следващия парламент и ще имаме повече депутати, отколкото имаме в момента.

 

Водеща: Ще влезете в парламента? Защото, ако са такива изборите, малко е под въпрос дали ще влезете.

 

М. Димитров: Така, вижте, ако се повторят тези фалшификации... Значи, това, което съм поставил като задача на партията, е следното - дори при такова ниво на фалшифициране и такова ниво на манипулиране СДС и партньори трябва да влязат в следващия парламент. Важният въпрос е кои са партньорите, ще има много сериозен дебат по тази тема. Нямам отговор в момента.

 

Водеща: Кои ще бъдат вашите партньори...

 

М. Димитров: Ще има много сериозен дебат, казах, по тази тема. Но нашата задача е... защото аз не очаквам нищо по-различно. Започна се с Разлог, после беше приложено на много места по страната, следващият път ще бъде приложено и на парламентарните избори. Така че задачата, която...

 

Водеща: Вече всички анализатори казват, че имаме връщане на двупартийния... двуполюсния модел. Само че новото СДС е било  ГЕРБ.

 

М. Димитров: Не, имаме връщане на Тодор Живков...

 

Водеща: Даже ще ви цитирам и г-н Дайнов.

 

М. Димитров: Не, не.

 

Водеща: ГЕРБ не само зае мястото на СДС, но и възстанови въобще възможността за сериозно дясно в българската политика. Вие какво мислите?

М. Димитров: Аз смятам, че по-скоро се върнаха практиките от Тодор Живков. Това видях аз и, знаете ли, най-абсурдното е, че хората, които въведоха тези практики, им ръкопляскат, включително журналисти и част от обществото казват "браво, много хубаво, спечелихте изборите", макар че има записи, има записи с подменени бюлетини, има депутати, които носят чували, и въпреки това хората си казват "браво, много... част от хората, разбира се.

 

Водеща: Аз искам... разбирам ви...

 

М. Димитров: ...много хубаво ГЕРБ спечели изборите". А колкото до двупартийния модел, тези същите неща, госпожо, ги слушах, като беше НДСВ. Същите анализатори казваха, че НДСВ е заело мястото на СДС. Същите анализатори казваха, че СДС няма да влезе тогава в следващия парламент.

 

Водеща: СДС е живо, има...

 

М. Димитров: Същите хора казваха, че СДС...

 

Водеща: ...нелоши резултати, както разбирам, вие...

 

М. Димитров: Но... но СДС, ние сме...

 

Водеща: ...отчитате една грешка само - че късно е започнало представянето на Румен Христов. Така ли?

 

М. Димитров: Ние... ние имаме характер и знаем как да се преборим в една такава ситуация. Освен това ние сме носителите на демократичните правила и свободата в България. От такава партия има нужда и ние сме партия, която има, да, много по-малко пари от другите, защото не сме свързани с мафията. Така че от такава партия има нужда България и ще има такава партия, колкото и да не им се ще. А фактът, че в момента много хора са се юрнали да говорят за нас... значи, вижте, някой, ако е умрял, се казва амин и приключва. Не се говори. Те говорят от сутрин до вечер за нас.

 

Водеща: Интересно е кога ще седнете на една маса вие с г-н Костов.

 

М. Димитров: Истината, истината е... Това... когато решим, ще седнем. А колкото до истината... е, че много им се ще да ни няма, но ще ни има. Много им се ще на много хора, защото, вижте, планът е следният. Аз ще ви кажа какъв е планът...

 

Водеща: Какъв е вашият план и какви грешки отчитате, това е интересно.

 

М. Димитров: Не, не, аз ще ви кажа какъв е планът. Планът на ГЕРБ е в следващия парламент да бъдат ГЕРБ, БСП и ДПС, за да могат ГЕРБ да кажат, че нямат избор и в името на нацията, на природата и на  успешното въртене на планетата Земя трябва да направят коалиция с БСП.

 

Водеща: А как вие ще сложите пръст в този план, в колелата на този план? Какво ще направите вие?

 

М. Димитров: По няколко начина.

 

Водеща: Кажете кои са тези начини.

 

М. Димитров: Още по-активна политика за затягане на структурите, със стъпване на резултатите от местната власт и с най-правилния избор на партньори.

 

Водеща: Ще получите ли вот на доверие в края на ноември, как смятате?

 

М. Димитров: Аз тук нямам драма. За мен един политик трябва периодично да иска вотове на доверие за водената политика, защото иначе... вижте, представете си, Бойко Борисов има ли нужда да поиска вот на доверие... си представете, за това, което става, примерно за манипулациите на изборите. Никога не би поискал и никога това не би се наложило, тъй като това е партия... това е уан мен шоу.

 

Водеща: Аз питам за вас и за вашия резултат. Много хора, много такива убедени, стари... такива, седесари казват, че резултатът е плачевен и че лидерите трябва да си подадат оставката. Така смятат хората.

 

М. Димитров: Не знам как общувате с много стари седесари...

 

Водеща: Не, не, извинявайте. Мога да ви кажа, просто тук пред очите ми е едно интервю с Петко Бочаров и под негово влияние съм така.

 

М. Димитров: Петко Бочаров специално за съжаление го слушам как подкрепя ГЕРБ от няколко години, така че той по-скоро е... ми казвате мнение на хора, които в момента поддържат ГЕРБ. Да, хората, които поддържат ГЕРБ, им се ще нас да ни няма и ще продължават да говорят тези неща, но няма да стане. Вижте, ситуацията е същата като с НДСВ. НДСВ се опита да изземе цялото дясно пространство, същото прави и ГЕРБ. Аз казвам, че ГЕРБ са по-опасни от НДСВ дотолкова, доколкото си позволяват много по-репресивни действия и мерки в сравнение с това, с което правеше НДСВ, но изходът ще бъде същият. Вижте, изходът на всяка лидерска партия ще бъде същият и тогава демократично мислещите хора в България...

 

Водеща: Не ми...

 

М. Димитров: ...които този път гласуваха за Кунева, следващия път ще гласуват за нас.

 

Водеща: Така. Никакви други грешки не отчитате освен късното представяне на г-н Румен Христов и...

 

М. Димитров: Другата, другата грешка, която...

 

Водеща: ...и това всъщност заиграване със Софиянски, Бакърджиев и Дилов-син какво ви донесе?

 

М. Димитров: Ами, вижте, нашата цел беше следната - за президентските избори цялата десница да седне заедно.

 

Водеща: Така.

 

М. Димитров: Всички хора да кажат: било каквото било, за президентските избори сядаме заедно. Но не се получи. За съжаление пак се появиха старите конфликти от миналото, пак се започнаха старите разговори "ти какво направи 1983 г., аз 1989 г., третият 1994 г." и затова не се получи. Затова за мен един от категоричните изводи от тази ситуация е, че трябват хора, трябват не нови хора  като възраст...

 

Водеща: А какво?

 

М. Димитров: ...а хора, чиито грехове да не тежат на общия ни план за бъдещето.

 

Водеща: Добре.

 

М. Димитров: Това е много важен извод за мен.

 

Водеща: Благодаря ви. Чухте лидера на СДС Мартин Димитров.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор