Найден Зеленогорски: Общината дава за култура десет пъти повече от държавата

18.10.2011

Средствата за култура, които Община Плевен отпуска от своя бюджет, са десет пъти повече от тези, които дава държавата. Това обяви кандидатът за кмет на Плевен Найден Зеленогорски. Писатели, поети, художници, актьори, музиканти, читалищни дейци препълниха зала „Гена Димитрова”, за да се срещнат със Зеленогорски и колегите му - кандидати за общински съветници от партия „Българска нова демокрация”.

През последните години стана практика културният календар на Община Плевен да се съставя съвместно от екипа на кмета Найден Зеленогорски и представители на творческите сдружения в нашия град. БогатиInsert full sizeят и разнообразен културен афиш включва инициативите и артистичните прояви на всички творчески формации и професионални културни институти.

Културните дейци и ръководителите на културни институти, изпълнили залата до краен предел, имаха възможност да чуят и някои от акцентите в тази сфера, включени в програмата на кандидата за четвърти кметски мандат. Амбициозната програма на Найден Зеленогорски предвижда в следващите четири години културният календар да бъде обогатен с нови престижни изяви, като Международен фестивал на изкуствата, Международен фестивал „Град и култура”, Празник на изкуствата „Здравей, лято”, с нови оперни и оперетни спектакли. За младите плевенчани още следващата година е предвиден и национален брейк-денс шампионат. Предстои обновяване на зали в Регионалния исторически музей и основен ремонт на Летния театър в парк „Кайлъка”. Ще продължи финансовото подпомагане на Драматичен театър „Иван Радоев” и Плевенска филхармония.

За последните четири години в Плевен бе направено много в областта на културата. Изградена бе Оркестрина в Градската градина - точно копие на построената на същото място през 30-е години на миналия век. Към съоръжението са предвидени и седящи места, пейки в началото, а впоследствие - сглобяема амфитеатрална конструкция. Първата в страната и единствена по своя замисъл експозиция, посветена на живота и творчеството на незабравимата оперна прима Гена Димитрова, отвори врати в Регионалния исторически музей по идея на кмета Найден Зеленогорски. Проектът с обща стойност 120 000 лева бе финансиран от Община Плевен. С впечатляващ концерт танцьорите и изпълнителите от Северняшкия ансамбъл отбелязаха половинвековния юбилей на формацията, превърнала се в едно от най-красивите лица на града ни.

През мандата бе спасена Плевенска филхармония. Общината съфинансира Плевенския театър вече почти десет години. Плевенчани бяха зарадвани с две издания на фестивала „Златният Арлекин”, с Лауреатски дни „Катя Попова”, с летни концерти на Водната каскада, с постановка на операта „Кармен” на открито. Запазиха се и се развиват във времето Конкурсът за нова българска драматургия на името на Иван Радоев, Международното фотобиенале „Фодар”, Конкурсът на името на Петър Ковачев, Биеналето на малките форми, Театралните празници „Вълшебната завеса”. Проведе се за първи път и Международен фолклорен фестивал.

Само преди дни Северняшки ансамбъл “Иван Вълев” получи изключителен подарък от Община Плевен. Ансамбълът влезе в новите си, ремонтирани репетиционни зали в сградата на Центъра за работа с деца.
Обновяването и оборудването на залите бе извършено със средства на Община Плевен, които възлизат на 35 хиляди лева. Ремонтът бе извършен за по-малко от месец. Свои репетиционни зали имат музикантите, певците и танцьорите, отделно има зала за сценичните костюми, съблекални и административни офиси.

Вниманието на екипа на Найден Зеленогорски през тези четири години бе съсредоточено върху съхраняването и развитието на емблематични за Плевен творчески колективи, каквито са Северняшки ансамбъл, ансамбъл “Нашенчета”, хор “Звъника”, Общински хор „Гена Димитрова”, Общински духов оркестър, арт школа „Колорит” и още много други. Специално трябва да се отбележи отношението на Общината към развитието на читалищата и реалната помощ, която тя им оказа в трудните за тях последни години. Плевенските творци и представители на културните ни институти, каквито са Военно-историческите музеи и Регионален исторически музей, също получиха подкрепата на Общината за своите изключително важни дейности. Създадени бяха много международни връзки, които показват лицето на Плевен пред Европа и света.

Срещата в зала „Гена Димитрова” продължи повече от два часа. Видео

ПВ+


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор