Румен Христов и Емануил Йорданов в Ловеч

13.10.2011

Кандидат-президентската двойка на „Съюз на десните сили” Румен Христов и Емануил Йорданов дойдоха в Ловеч, за да подкрепят кандидатът на СДС за кмет на общината Иво Райнов. В читалище „Наука” в града пред граждани Райнов заяви, че иска България да има президент, който да е достоен, да има своята политическа биография, патриотична кауза, гражданско лице и амбиция. Този избор Райнов вижда в Румен Христов и Емануил Йорданов, защото според него те са хора, доказали своята принадлежност към демократичните ценности, своето пристрастие към развитието на гражданското общество. „Аз заставам твърдо зад тяхната кандидатура и на 23 октомври ще гласувам за президент с № 4”, каза кандидатът за кмет на община Ловеч. 

По думите му на 23 октомври хората трябва да избират между това община Ловеч да върви по европейския път или да остане със същото статукво. Според Райнов от всички 15 кандидати за кмет и повече от 200 кандидати за общински съветници само три политически партии са посочили своите програми и приоритети, като една от тях е СДС. Сред тях е и БСП, която обаче има едногодишен хоризонт. Това са вече одобрени проекти, идеи, които са в процес на кандидатстване. Другата политическа партия – ГЕРБ, може да има своя четиригодишен хоризонт на развитие на общината, но той е изненадващо неконкретен и не носи нужните аргументи. 

Insert thumb

 

”Ние имаме своята визия и искаме да променим Ловеч. БСП управлява 16 години, след които имаме замряла икономика, потиснат местен бизнес и бедни хора, образование, което губи от своето качество, забравена култура и изтрити културни традиции, чудовищна демографска криза, която ни поставя на последно място сред областните градове, разбита гражданска общност. Ловеч се нуждае от промяна и ние знаем как да я осъществим”, заяви още Иво Райнов през събралите се граждани. По думите му той и екипът му могат да направят икономиката в града по-конкурентна като подпомогнат местния бизнес, могат да отворят Ловеч за инвестиции, които ще скъсат пъпната връв между управляващи и местен бизнес, могат още да реализират реформа в местното образование, да върнат онези културни традиции, които са правили Ловеч национална емблема и са привличали стотици хора. Могат още да започнат истинска политика, подкрепяща раждаемостта и демографското оздравяване, могат да превърнат гражданската общност на Ловеч в партньор във всички процеси, свързани с неговото развитие. „Аз имам своята визия, имам своите цели, знам пътната карта, по която трябва да се движим, най-вече имам решимостта да го направя”, каза Райнов.

Insert thumb

Да гласуват с бюлетина № 4 за президент и с № 27 за кмет на община Ловеч призова гражданите и кандидатът на „Съюз на десните сили” за президент Румен Христов. Според него в България трябва да се случат много промени, свързани с развитието й в бъдеще. Тези стъпки, които трябва да се предприемат, могат да се осъществят от хората, които имат натрупан опит, от хората, които знаят как да приключат с кризата, в която се намираме, от хората, които направиха ремонтите 1997 – 2001 г., заяви Христов. Той изрази съжаление, че изборът, който е мажоритарен, отново ще бъде партиен. Според него не се гледа качеството на кандидатите, тяхното познание, а се гледа от коя политическа формация са. „Ние с Йорданов сме най-подготвената двойка, от гледна точка на опита, който сме натрупали през годините”, категоричен е кандидатът за президент. По думите му държавният глава има много важна роля по време на криза и двамата с Йорданов са участвали в период, в който са се решавали тежки кризи в България. Той даде за пример с 1997 г., когато по думите му СДС е наследила една рухнала икономика, фалирали предприятия и банки, тежка зърнена криза и огромна опашка за хляб. На него като министър на земеделието се е паднала тежката задача да решава тази криза. Друг важен натрупан опит от него е в периода 22 януари – 4 февруари, когато Петър Стоянов е встъпил като президент и когато е имало тежка политическа криза. Друг пример, който Румен Христов открои, е свързан с войната в Сърбия. Тогава Стоянов и неговият екип е трябвало да вземат решение от една страна по какъв начин България да бъде лоялен бъдещ член на НАТО, който няма да откаже исканата подкрепа, и от друга страна да не се допусне да се влошат отношенията със Сърбия. „Тези неща ми дават самочувствието, че аз съм човек, който по време на кризи би могъл да се справи най-добре в сравнение с останалите кандидати”, заяви Румен Христов.

По думите му държавният глава трябва да бъде предвидима, последователна фигура. „Аз съм повече от 20 години в СДС и не съм си сменял партията. Познат съм в политическия живот и не чакайте от мен изненада. Аз заявих, че ще работя като гарант на институциите, защото това е една от главните функции на президента. Ще работя с всяко българско правителство независимо дали то е ляво, центристко или дясно, защото президентът е коректив на институциите”, каза още Христов. Той бе категоричен, че не желае да увеличава правомощията на държавния глава, който според него има много задължения, но и висок авторитет и това му дава механизми да въздейства на обществено-политическия живот в страната.

Румен Христов коментира в Ловеч и темата „АЕЦ Белене”. Той е твърдо против строежа й, докато не получи отговор на няколко въпроса. Христов пита защо е необходимо изграждането на АЕЦ „Белене”, защо не се взимат предвид двата доклада на Българската академия на науките, които доказват, че плочата, на която ще се строи електроцентралата, е опасна, каква ще бъде цената на проекта.

Той съобщи още, че досега заедно с Йорданов са направили над 240 срещи в страната, по време на които хората са откроили четири основни проблема – голяма безработица, ниски доходи, високи цени, налагани от монополите, битова престъпност в малките населени места. Пред гражданите той заяви, че ако стане президент ще работи за решаване на тези проблеми, както и за енергийна независимост и за по-голяма независимост на общините.

Според кандидатът за вицепрезидент Емануил Йорданов ГЕРБ е политическо формирование, което на сто процента повтаря НДСВ. „След няколко години ГЕРБ ще отиде там, където в момента се намира НДСВ, защото всички страдат от липса на компетентност”, каза още Йорданов.

Статия от www.lovechtoday.eu


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор