Мартин Димитров:Много пъти съм казвал “Не” на Костов, мога да бъда и рязък, когато трябва

21.07.2011

Insert thumb

Интервю на председателя на СДС за Агенция Всеки ден

Г-н Димитров, как тълкувате думите на премиера, че му е жал за вас? Той демонстрира абсолютно различно отношение към СДС, въпреки еднаквите ви позиции с ДСБ.

Ние винаги сме имали добър личен контакт, но не харесах този тон и отношението, което видях сутринта. Защото за кого не му е жал на Бойко Борисов, нека така да погледнем. За тези, които независимо какви грешки прави управлението, винаги казват: "Много добре, много добре." Те ми звучат като хора, които виждат как една кола отива към пропастта и казват: "Много хубаво караш, дай газ". И като падне колата в пропастта, тези хора ще изчезнат. "Атака" е такава, независимите са същите. За тях Борисов казва: "Браво, много са добри. Те не ми посочват грешките." А за тези, които му ги посочват, казва: "Те са много лоши хора, жал ми е." Като гледам своите приятели, тези, които ми казват, когато греша, са ми най-добрите.

Но дали така е в политиката?

Да, и в политиката трябва да се казват грешките ясно. Иначе му тежко и горко на този, който иска никой да не му посочва грешките. Иначе като говорим за жал, на мен ми е жал за тези 1 670 000, които гласуваха за ГЕРБ. Защото хората искаха да получат една голяма промяна в България, но не я получават. Имаха огромни надежди, очаквания. Познавам голяма част от тези хора - значителна част са десен електорат.

Г-н Димитров, защо и премиерът, и много други политици виждат опозиционното ви поведение продиктувано от Костов? Борисов дори ви призова да се еманципирате.

Да ви кажа честно, отказвам вече да отговарям на подобни въпроси, защото не е сериозно. Обединението на десницата е нещо, което е задължително и трябваше да бъде направено, защото разединението ни направи по-слаби и решението на проблема е обратно през консолидация. Иначе хората, които ме познават, знаят, че аз никога не оставям никой да взима решения вместо мен. Никога.

Тоест това са приказки на зложелатели - че Костов ви насочва към решенията и стъпките?

Не. Хората, които ме познават, знаят, че не позволявам друг да взима решения вместо мен.

Всъщност вие бяхте много често по-рязък в поведението си към управлението.

Когато трябва, знам да бъда и достатъчно рязък. Когато трябва.

Как тълкувате думите на Борисов да се еманципирате?

Не, това е... Тази сутрин според мен премиерът Борисов каза неща, които му бяха казани от други хора. Това не бяха негови мисли, не бяха негови идеи. Явно това е неговият опит да създаде проблеми вътре в Синята коалиция. Това е целта - принципът "Разделяй и владей". Но ми прави впечатление, че във всеки труден момент той казва едно повтарящо се изречение и това само аз съм го забелязал. Във всеки труден момент той казва - аз защо не си останах кмет. Което за мен е признание, че този екип на ГЕРБ не може да реши тежките проблеми. Тоест той разбира, че няма силния екип, който да реши проблемите. Аз обаче вярвам, че България ще върви напред. След следващите местни и президентски избори очаквам нова картина в България. Живот и здраве - много по-сериозно присъствие на десницата. Очаквам и кардинална промяна в управлението.

В каква посока?

Аз ще работя да е в правилната посока.

Добре, но вие минахте в опозиция спрямо дясна партия. Трябваше ли да стигнете до такава крайност?

Имахме два алтернативи. Едната е заравянето на главата в пясъка. Казваме - ние сме от ЕНП, нека да ги бият хората по улицата, ние понеже сме от ЕНП, няма да кажем, че има полицейска държава - нека ги бият. Това е едната позиция и тя не ми харесва. Смятам, че в политиката, колкото и да е трудно, трябва да се казва истината.

По-правилната позиция е като има проблеми в това управление, да се казват проблемите директно и това е добре за управлението. Помислете си колко много неща успяхме да променим, включително фискалния борд, който предложихме, много наши икономически предложения се случиха. Вие можете ли да ми кажете нещо конструктивно, което е направила "Атака" в тоя мандат. Ще се изприщите и няма да може да кажете. Десницата не може да се превърне в хора, които, без да мислят, натискат копчето за гласуване. Имаме нашия морал и принципи и затова ще бъдем категоричен коректив. Ще бъдем, когато трябва категорична опозиция и ще постъпваме правилно. Другото е двойни стандарти.

Знаете ли какво ми казвате вие? Ако БСП направи полицейщина, нерегламентирани контакти със съмнителни фактори, както беше при Румен Петков, да му искаме оставката. Ако ГЕРБ допусне полицейщина, понеже са от ЕНП, ние да кажем: "Не, не, те понеже са от ЕНП, нищо не забелязваме." Да се направим на луди. Не ми харесва това и докато аз съм председател на СДС, няма да стане така.

Но все пак с решението си да подкрепите вота на недоверие, си навлякохте обвинения в съглашение с БСП, че гласувате заедно с тях и ДПС...

Помнете историята в последните 20 години. Когато имаше правителство на НДСВ и ДПС, на пет вота на недоверие СДС гласува заедно с БСП, защото се показваха проблеми. И отново имаше проблеми в икономиката, в системата на здравеопазване... Но непочтеното сега e, че позицията на БСП в този вот е лицемерна. Защото те допускаха същата полицейщина. Техен депутат в момента е Румен Петков, а той като министър допускаше същите грешки.

Този аргумент - за лицемерния вот на БСП го мислят част от вашите хора - от софийската организация, които не са съвсем съгласни с подкрепата на този вот.

Това е все едно - разхождате се по улицата, където бият човек, а до вас на улицата има друг, който е комунист. Вие казвате - спрете да го биете този човек, а тези, които го бият, казват: "Чакайте, защо заедно с комуниста казвате да спрем да го бием". Истината може да бъде само една, тя има едно лице. Да, от лицемерни съображения БСП също се опитват да кажат тази истина. Но това може ли да се превърне в причина за нас да не виждаме това, което става?

И въпреки всичко отношението на ГЕРБ и конкретно на премиера е съвсем различно към ДСБ, и към вас.

Нищо лошо няма.

Борисов смята вас за десницата, за марката.

И ние се смятаме за десницата, така че няма проблеми.

А помните, ли, г-н Димитров, когато в началото на лидерството ви, вие пледирахте за самостоятелно СДС?

Вижте, аз съм говорил с хиляди наши симпатизанти. Те искат обединение между СДС и ДСБ и нови хора в политиката. Първото съм го постигнал, малко по малко ще има все повече нови хора в политиката.

Тоест, убеден сте, че това е правилният вариант и не бихте развалили отношенията си с ДСБ?

Не толкова отношенията, колкото коалицията. Коалицията ми е важното нещо. Когато трябва да бъда твърд и категоричен към ДСБ, мога да бъда такъв и знам как да бъда.

Имало ли е случаи, в които сте казвали "Не" на Костов, че не сте съгласен с него?

Имало е, разбира се. Имало е много такива случаи. Но въпросът е, че аз слушам аргументи. За мен е важно коя позиция е по-аргументирана. Имало е много случаи, в които нашата позиция е била аргументирана, и тя се е случвала, в крайна сметка. И обратното. Ние сме разумни хора.

Г-н Димитров, премиерът наскоро доста директно упрекна сините, че са искали постове, за вас пък се чу, че искате да ставате министър на икономиката? Може ли да бъдете изкушен с пост, за да промените позицията си към властта?

Има много сериозно доказателство, че за нас постовете в никакъв случай не са най-важното. Ето, подкрепихме този кабинет, без за получим никакви постове. Говоря от името на СДС. Така се постъпва и в подкрепата казахме, че тази подкрепа е до момента, до който съвпадат двете програми. Това беше моя идея. Тя е чисто политическа, не персонална. Ще бъда абсолютно откровен - мен постовете не ме привличат. Защото за мен важният критерий е да промениш собствената си държава към по-добро. И това, което в момента ме натъжава, и ми тежи е, че като се срещам с хората по улицата, ясно виждам, че не живеят добре. Ангажимент на всички партии е да се вземат категорични мерки. Но не виждам как правителството ще се справи с това.

Каква е алтернативата?

За дясно- център избирателите на ГЕРБ единствена алтернатива е СДС и Синята коалиция. Виждате ГЕРБ колко остро реагира на нашето отдръпване и на нашите критики. Те разбират, че БСП не могат да бъдат конкурент на нашия електорат. ДПС също не може. Яне Янев и "Атака" по обективни съображения също не могат да бъдат сериозна конкуренция. За здравомислещия десен електорат, конкуренцията е само между нас и ГЕРБ.

Но няма ли друг капан - отидохте в крайност, в опозиция и това проваля възможността за някакво по-далечно бъдещо партньорство, дори коалиция?

Тук бъркате много. Eдинственото, което сме направили е, че сме казали истината и сме постъпили правилно. И ще продължим да действаме така. Моите лични отношения с Борисов са много добри, няма никакъв проблем. Но това не означава, че ние можем да премълчим и да не кажем това, което трябва.

Тоест гласа ви "за" вота не означава, че в бъдеще няма да подкрепяте ГЕРБ в техни решения?

Разбира се. Давам ви пример от днес - това, което Дянков казва, че всяка фирма, дори най-голямата - "Лукойл", трябва да има измервателни уреди - заставам категорично зад тази позиция и го казах пред парламента. Ето - правилна, силна теза. Тоест, когато правят добро за България, за икономиката, за хората, ще ги подкрепим.

Тоест не всички пътища са отрязани?

Колкото повече разум има в техните действия, толкова повече пътища ще има.

Тоест в бъдеще не е изключена една коалиция на сините и ГЕРБ в едно бъдещо управление?

Разбира се, че е възможна. Но ние не искаме участие във властта на всяка цена. Аз преди това ще поискам гаранции, че нашето участие ще доведе до резултати. Иначе няма смисъл.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор