Владимир Кисьов: Румен Христов е символ на дясното обединение

08.09.2011

Insert thumb

Интервю на Владимир Кисьов за в-к Новинар

- Г-н Кисьов, права ли ще се окаже посланик Нанси Макълдауни, която в една от своите грами преди време написала, че Синята коалиция била като „отчаян брак по сметка"?

- Аз никога не коментирам изказвания на чужди посланици и кореспонденти. Особено пък, когато тези изявления излизат апокрифно, а не официално. Единственият ми коментар по повод на Синята коалиция е, че тя беше създадена с идеята след толкова години на разпад, да се обединят всички партии в дясното пространство. Това е основната ни цел.

- Очевидно не я постигате в цялост, щом ДСБ пак се дърпат, а лидерът им Иван Костов вчера заяви, че от вас, от СДС зависело дали ще има коалиция занапред или не, така ли е наистина?

- Най-лесно е да се товарят отговорности само на другите. Коалицията зависи от поведението на всички политически формации и политици в нея. Аз съм категорично за това да се положат максимални усилия за оцеляването на Синята коалиция и за обединение на десните формации. Това беше заложено в нашите първоначални преговори и договорки с ДСБ.

- Защо тогава от тъмносинята партия са поискали да си изтеглят 10-те бона, внесени като депозит за участие във вота в ЦИК?

- Самият Костов вчера обясни логиката на своето поведение - не били искали да участват в такова максимално обединение на десните формации. Ние пък, от СДС, смятаме, че е нужно да консолидираме максимална подкрепа от десните формации. Това е валидно особено за президентските избори. Всъщност от ДСБ ни увериха, че ще подкрепят с гласовете си десния кандидат за президент без да са вписани в официалната регистрация.

- Вие вярвате ли им?

- По принцип вярвам на хората. Но след това и проверявам истинността на твърденията им. След изборите ще е Видовден и ще стане ясно дали от ДСБ са изпълнили своите обещания.

- Скандално ли е, че ЦИК отказва да регистрира десни кандидати за кметове?

- Въпросът ви е риторичен. Мисля, че не може в един демократичен свят да се правят опити да възпрепятстват, и то успели кметове отдясно. От ЦИК търсят под вола теле. И показват мускули, че могат да се саморазправят и отстраняват силни кандидати.

- Какво ще правите по места, където има отказ на регистрация?

- Ще се намерят начини и нашите хора ще участват във вота и ще се регистрират. А резултатите от изборите после ще докажат, че сме били прави да настояваме за тези десни кандидатури.

- Във всички градове ли вече имате ясни кандидати и листи?

- Персонално не мога да ви ги изброя, но да, на повечето места вече имаме яснота и фиксирани претенденти. Най-шокиращ е наистина отказът да регистрират нашите хора в Плевен и Монтана. Там 90 на сто е сигурно, че нашите кандидати ще спечелят. Търсят се формални поводи за всяване на някакви нюанси, които нямат нищо общо с изборния процес.

- Прави ли са онези коментатори, които твърдят, че синята идея се превръща в част от „романтичната ни история", както казваше синият президент Петър Стоянов преди време?

- Не, не мисля така. СДС е свобода на духа и съзнанието, и винаги съм твърдял това в своите изявления. И това не е романтика. А една възвишена цел и идеал.

- Не са ли твърде предопределени и ясни предстоящите избори, на вас интересни ли са ви?

- Всички избори до сега са ми били интересни, включително и предстоящите. Толкова години съм участвал в обществените процеси, че няма как да не ми е интересно какво ще е бъдещото ни развитие и кой ще го предопределя и направлява. Важно е всеки избирател да бъде внимателен каква бюлетина пуска. За да не се окаже, че пак ще живее тежко и зле, както сега. Не смятам, че изборите са предрешени. Не винаги абсолютната победа или въобще победата е този резултат, който би трябвало да бъде отчитан като най-добрият. Важно е да има тенденция, алтернатива, ясни формулирани десни послания. А в момента не виждам такива в никой друг освен в СДС.

- След всичките ви събирания и раздели с ДСБ, ще подкрепите ли общия ви претендент за кметския пост в столицата Прошко Прошков?

- Не само, че ще го подкрепим, но и най-активно ще участваме в избора му. Особено аз ще бъда много активен. Без оглед на това, че точно аз загубих от него в предварителния вот на Синята коалиция. Смятам, че така трябва да постъпя, защото е достойно и точно поведение. Видя се, че столичната организация на СДС е здрава и сплотена и по никакъв начин не се подведе и поддаде на никакви напори, а си отстоя споразуменията и дадената дума.

- А няма ли да подкрепите кандидатурата на другите ви десни партньори от ОДС - Стефан Софиянски?

- В последните си интервюта Стефан Софиянски твърди, че в интерес на бъдещето на дясното и десните обединения той би се отказал от кандидатския пост. Смятам, че това ще бъде една достойна постъпка на един истински политик от годините на прехода, който безспорно е направил много и за държавата и за града.

- В крайна сметка кога ще стане ясно кой ще е десният кандидат, защото така, с уж двама претенденти, се обърква драгият избирател?

- По закон и съгласно избирателния кодекс цялостното събиране на документацията трябва да приключи малко преди стартовия срок, т.е. един месец преди датата на вота. Демек говорим за периода около 20 септември, когато трябва да сме готови вече и със списъците за общински съветници и всичко останало.

- Изненадаха ли ви кандидатурите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент?

- Не бих желал да коментирам дали това са правилни или неправилни номинации. Лично на мен обаче не ми допада прекалената демонстрация на безпартийност и политическа неангажираност. Все пак говорим за управленски институции. Няма как те да се управляват без ясна политическа воля и програми, за да могат да се реализират политики. Така че не съм много въодушевен от приказките на Росен Плевнелиев, че бил само експерт. Според мен това не е достатъчно.

- А с какво вашият десен претендент Румен Христов превъзхожда останалите?

- Във всеки случай той се е доказал като опитен и умен участник в политиката, администрацията, управлението, в т.ч. и в президентската институция. Румен Христов е символ на дясното обединение и може да бъде такъв и занапред.

- Кога ще обявите избора си за десен вицепрезидент?

- Досега това не беше направено, тъй като по договорка вицето трябваше да бъде излъчено от ДСБ, а се видя какво стана. Сега до дни ще излъчим такава кандидатура.

- От СДС или от ОДС ще бъде?

- Въпреки че не участвам в преговорните екипи, очаквам десният кандидат за вицепрезидент да е от СДС. Така ми се струва, че е по-нормално.

Интервю на Аделина Делийска


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор