Ямолци заслужават най-сетне компетентен кмет

24.09.2011

Христо Попов е кандидатът за кмет и водач на листата, издигнат от СДС. Той е председател на Общинския съвет на партията в Ямбол. Юрист по професия, той от 1979 г. досега работи като адвокат. Продължителната работа в една и съща сфера създава чувство за стабилност, постоянство и сигурност. Като допълнение към това може да се прибави фактът, че Христо Попов е бил член само на една единствена политическа партия–СДС (за разлика от доста от своите конкуренти за кметския пост)–свидетелство за устойчивост, уравновесеност на политическите ценности и нагласи. Честен, коректен, отговорен, инициативен и решителен-такива са впечатленията ми от него. За това зададох въпросите си и записах отговорите им с повишен интерес:

 Първи въпрос: Г-н Попов, Вие сте известен адвокат в гр. Ямбол, хората Ви познават и все пак, кажете нещо повече за себе си.

 Аз съм един от тези, на които живота и съдбата не е подарила нищо, но с много труд, постоянство и воля постигат всичко. Детската ми мечта, а и желанието на родителите ми беше да стана адвокат. От 8.ІІ.1979 год. до днешна дата аз съм такъв. Завърших висшето си образование в Юридическия факултет на СУ „Кл.Охридски” през 1976 год. и съм може би единственият юрист, на когото по разни политически причини беше отказано да кара едногодишния нарочен стаж в Окръжен съд гр. Ямбол. Чаках назначение за стаж почти година, тъй като без стаж, юристът няма правоспособност. След завършването на стажа, чаках отново шест месеца и едва тогава бях разпределен като младши адвокат при Адвокатска колегия гр. Ямбол. В йерархията на адвокатурата постигнах всичко. От 1986 год. до съществуването на адвокатските колективи през 1991 год. бях административен ръководител – секретар на Адвокатски колектив гр. Ямбол. Единственият  безпартиен секретар в страната. През 1986 год. бях един от двамата адвокати в историята на адвокатурата в гр. Ямбол, избран за член на АБРЧЧ-Адвокатско бюро за работа с чужденци и в чужбина. След 1991 год. един мандат бях председател на САК. Никога не бих си представил, че с образованието, което имам мога да работя нещо друг освен адвокат.

          Решението ми да приема номинацията за кандидат кмет на гр. Ямбол и за известно време да загърбя адвокатурата не е от суета, а е амбиция да помогна на гражданите на гр. Ямбол, на които им е омръзнало от нередности в управлението на града и от некадърни  управленци. Ямболци заслужават най-сетне компетентен кмет.

 Втори въпрос: Защо и как решихте да се кандидатирате за кмет на Ямбол?

Аз съм убеден, че Ямбол заслужава да има едно компетентно и достойно управление. Мислих много преди да приема номинацията. През 2003 год. на местните избори, след като бях номиниран за кандидат за кмет на града, се отказах сам. Идеята тогава беше да се издигне независим кандидат за кмет, който да бъде подкрепен от СДС. Аз съм член на СДС от 5.ІV.1990 год. и трябваше да напусна партията, за да се кандидатирам като независим кандидат. Считам, че за един живот една партия стига и не можех да изменя на себе си и на паметта на баща ми да напусна СДС, за да се кандидатирам за независим кандидат за кмет.

          Днес е много по-различно и сложно. Обмислих внимателно ситуацията. Претеглих всички плюсове и минуси. Поисках мнението и подкрепата на съпругата ми и на сина ми, на които държа изключително много. Ходих на гроба на баща ми да питам....

          Считам, че имам знания, достатъчно управленски и житейски опит и желание да се справя. Познавам работата на общинската администрация и съм готов да дам всичко от себе си, за да я подобря.

 Трети въпрос: Казвате, че ще бъдете достойният и компетентен кмет. А за кого бихте били неудобният кмет?

          На първо място за тези, които имат убеждението, че успехът на техния бизнес преминава през далавери в кметския кабинет. При мен това не може и няма да се случи. Работещите от дълги години в общинската администрация ще бъдат проверени как и колко работят. Тези от тях, за които се докаже, че не изпълняват компетентно своите задължения или си позволяват противозаконни неща /а такива има/, ще бъдат освободени веднага. Трябва да се страхуват тези, които окрадоха общинската собственост. Научавам, че някои от тях днес се кандидатират за кмет. Намирам това за цинизъм, а тези, които ги издигат и аплодират – за наглеци. 

          Ще направя така, че от общината и чрез общината повече няма да се краде. Някои от приватизационните сделки с общинско имущество и общински фирми са образцов пример за кражба. Всички тези сделки ще бъдат проверени основно и фрапиращите случаи - отнесени до съответните органи  и изнесени пред обществеността. Страните по тези последните сделки  да не се надяват на давност.  Не се страхувам да направя това, тъй като подобно на реабилитирания вече руски писател Зошченко считам, че страхът е загуба на квалификация, а аз държа на квалификацията си.

 Четвърти въпрос: Защо се разпадна „Синята коалиция” в гр. Ямбол.

Аз съм от хората, които още при създаването на „Синята коалиция” не бяха много доволни от това. Ако имах и най-малкото убеждение, че следва да вървя с г-н Иван Костов, то щях още през 2004 год., при създаване на ДСБ, да се запиша в същата. Защото тази партия се състои от хора, които харесват и вярват на г-н Костов. Не съм от тези хора и разпадането на коалицията в Ямбол не ме плаши, а напротив. Желая успех на колегите от ДСБ, но не мога и не искам да вървя с тях.

 Пети въпрос: Правите ли предизборни срещи и какво споделят хората с вас ?

Не са започнали официалните предизборни срещи с гражданите на Ямбол, тъй като изборният кодекс не позволява това, а аз съм свикнал да спазвам закона. Но се срещам с много хора всеки ден и то в продължение на вече тридесет и две години. Знам отлично техните желания и нагласи. Ще започна предизборните си срещи с представителите на бизнеса. Знам, че бизнесът иска ред, еднакви правила и то внимателно написани, справедливост и равни условия за всички. Аз ще гарантирам всичко това, но ще изисквам от тях взаимност в това отношение. Ще бъдат изкоренени всякакви предпочитания към отделни фирми, каквато е практиката до сега. За гражданите на града гарантирам, че повече няма да слушат и научават за дела на новия кмет, за досъдебни производства срещу него и за това от кои обекти и поръчки на общината с какво и с колко тя е ощетена. Ще бъдат проверени всички наемни договори на общината с физически лица и тези от тях, които са в нарушение с нормативната уредба ще бъдат прекратени. Не е нормално граждани да живеят в общински жилища тридесет и повече години, а други съответно да чакат за такива жилища също толкова години. Моето разбиране за социалната функция на общината е друго. Тя има много големи възможности и в борбата срещу престъпността и опазването на обществения ред. Трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира сигурността и спокойствието на гражданите.

 Шести въпрос: Как мислите да работите с новия Общински съвет ?

Това, което наблюдаваме през последните две години в гр. Ямбол не е нормално. На първо място липсва всякакъв диалог между кмет и общински съвет. Конфронтацията между тях е много голяма, а би трябвало да няма такава. Ще бъде променена философията на управление. Ако това не бъде направено, няма никакво значение как ще се казва новият кмет. Част от тази философия е и работата с ОС. Следва да се знае и от общинските съветници, че общинският съвет наистина прилича на парламента по това, че приема нормативни актове от местно значение, но той всъщност е и орган на управление, защото взема решения за управление. Затова е и постоянно действащ. Затова и общинските съветници получават заплати. Според мен това е основният въпрос, който ако се разреши, нещата ще тръгнат в правилната посока.

 Седми въпрос: Какво ще направите в първия си работен ден в общината, когато станете кмет.

Ще отворя широко прозорците на кабинета и ще проветрявам през целия ден.

Въпросите зададе Б.Ненов

в.Делник

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор