Парламентарна дейност

Депутатът Лъчезар Тошев внесе законопроект за Институт за Национална памет за престъпленията срещу българския народ

23.08.2010

Народният представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев внесе законопроект за Институт за Национална памет за престъпленията срещу българския народ (внесен с вх.№ 154-01-90/23.08.2011г.), чиято цел е събирането, проучването, използването и популяризирането на документите на репресивния апарат и други органи и институции на тоталитарната държава в периода 09.09.1944г. - 31.12.1998г., свързани с престъпленията срещу български граждани.

Настоящият законопроект е създаден на базата на текста, изработен от екипа на н.п.Филип Димитров в 40-тото Народно събрание (внесен с вх.№ 554-01-97/22.12.2005г.), като е отчетено обстоятелството, че междувременно беше създадена Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съгласно Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Законопроектът има за модел закона, с който се създаде полския Институт за национална памет, но който не може да се приложи директно в България, тъй като в Полша прокуратурата е част от изпълнителната власт, а в България е част от независимата съдебна система. За разлика от преходния законопроект по същия въпрос, в този законопроект не се предлага Института да има регионални и местни структури. Създаването на Институт за национална памет е актуален въпрос. България е единствената, която все още не е създала свой Институт за национална памет от страните в ЕС, преживели комунистическа диктатура.

В мотивите на законопроекта вносителят отбелязва, че познанието за извършените престъпления би дало възможност за намирането на национален консенсус за общо осъждане на тези престъпления. Според него това би бил акт, допринасящ за националното помирение и сплотяване на българското общество около европейските ценности.

Лъчезар Тошев подчертава, че бъдещите поколения имат нужда от такова национално помирение, постигнато не чрез съглашателство или забрава, а на основата на общо осъждане на всички извършени престъпления, жестокости, политически преследвания и нарушения на човешките права. Той изразява убедеността си, че приемането на този закон би допринесло за устойчивост на демократичното гражданство в България, основано на разбиране за правата и отговорностите на всеки член на обществото.


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...