Парламентарна дейност

Парламентаристи от България и Хърватия се договориха за сътрудничество в европроектите за земеделие и селско стопанство

16.05.2015

Insert thumbВ средата на месец септември в България ще пристигне официална делегация на Комисията по земеделие в Хърватския парламент

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната комисия по земеделието и храните в НС Румен Христов, беше на официално посещение в Република Хърватия. В рамките на визитата бяха проведени срещи в Хърватската Камара на инженерите по горско стопанство и дървени технологии, Хърватската горско-стопанска камара, Хърватската търговска камара, със заместник-министъра на земеделието на Р Хърватия, г-жа Даворка Хайдукович, в Хърватския Сабор – с председателя на комисията по европейски въпроси, г-н Даниел Мондекар и с председателя на комисията по земеделие, г-н Франьо Луцич.

Основни теми на разговорите между парламентаристите от двете страни са били търсенето на обща позиция по ТПТИ, в частта за защита на европейските земеделски производители при евентуален по-евтин внос от страна на американските фермери; ГМО-продуктите и опитът при усвояването на средствата от европейските фондове по програмите за земеделие и селско стопанство.

Акцент е бил поставен и върху мерките, които се предприемат в двете страни по отношение на бракониерството, както при изсичането на горите, така и срещу незаконния отстрел на дивеча.

По време на официалното посещение българската делегация участва в специално организирана пленарна дискусия с областния управител на Задар г-н Стипе Зрилич и членовете на неговия кабинет, както и в посещение на селскостопански предприятия и семейни ферми в областта.

Беше представен опитът на България в управлението на горите и горските стопанства, средствата от европейските фондове, с актуален фокус върху успешното приключване на текущите проекти и стартирането на процедурите от новата финансова рамка за 2014-2020 г.

От хърватската страна бяха представени дейностите по поддържане и експлоатация на горските масиви, приоритетите, заложени в Програмата за развитие на селските райони на Р Хърватия 2014 – 2020 г., както и възможностите и капацитета на лозарството и винарството в страната, с акцент върху потенциала за развитие на Задарска област в селскостопанския сектор.

По покана на Председателя на парламентарната комисия по земеделието и храните в българския парламент, г-н Румен Христов, в средата на месец септември в България ще пристигне официална делегация на Комисията по земеделие в Хърватския парламент, водена от нейния председател г-н Франьо Луцич.

 


Tags: Румен Христов

Още по темата

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 01.04.2015

Председателят на парламента...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храните Рум...

thumb 12.03.2015

Румен Христов: Работи се по...

„Дунарит” може да използва друг лиценз, за да реализира продукцията...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...