Парламентарна дейност

Мартин Димитров: СДС ясно показва, че демократично мислещите хора искат промяна и реформа в МВР

25.07.2011

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми дами и господа,  

Ще говоря като един от мнозинството български граждани, които искат да живеят в свободна и демократична държава. Преди 20 години повечето българи поискахме управление, което да гарантира правата на гражданите; поискахме тоталното следене и подслушване да останат в историята; поискахме милиционерщината да си отиде. Защото за всички нас основна ценност е свободата на личността.
През годините ние, демократично мислещите българи, сме гласували различно.

Някои повярваха на нови политически проекти, други останахме верни на традиционния носител на десните ценности - СДС. Но независимо кой как е гласувал, мнозинството българи си оставаме хора с общи ценности и все още искаме България да е свободна и демократична държава. Все още не искаме да ни управляват бившите комунисти от БСП, но и не искаме десните политици да управляват по същия начин, както бившите комунисти от БСП. Защото за нас ценностите в политиката са важни.

Министър Цветан Цветанов започна да се отдалечава от нашите ценности - свобода, неприкосновеност на личния живот, прозрачност в управлението. Полицейщината започна да се връща. Навсякъде по света понякога полицията прави грешки. Министър Цветанов можеше да се извини, че нарече пред парламента лекарите от Горна Оряховица убийци. Вероятно е бил подведен от своите подчинени. Министър Цветанов можеше да се извини, че полицията преби невинно семейство в Кърджали. Вероятно и там има грешка на ниските нива. Министър Цветанов можеше да се извини, че подслушванията стават все повече и все по-безконтролни. Вместо това министър Цветанов се опита да ни убеди, че точно това е нормалното поведение на полицията. Това обаче противоречи на нашите ценности. Ние го подкрепяхме в борбата срещу престъпниците, но искахме това да става по правилата - със спазване на законите, с разделение на властите, с уважение към свободата на личността. За нас, демократично мислещите българи, това е неприятното усещане - че човекът, на когото вярвахме и започна решителна битка срещу престъпниците, вече не уважава нашите ценности.

Назначаването на знаков представител на управлението на БСП начело на БОРКОР

- Петко Сертов, показва тежка демагогия и зависимости.
Промените във Висшия съдебен съвет, направени на партизански принцип повтарят най-лошите практики на тройната коалиция.
Контрабандата с цигари е заляла пазарите в България и започва да застрашава националната сигурност.

СДС ще подкрепи вота на недоверие, не защото искаме това правителство да падне. Правителството на ГЕРБ ще носи отговорността за управлението до следващите предсрочни или редовни парламентарни избори. СДС няма да допусне служебно правителство, съставено от агента на държавна сигурност Георги Първанов - Гоце. СДС обаче ясно показва, че демократично мислещите хора искат промяна в политиката на МВР. Затова днес ние очакваме премиерът Бойко Борисов да се вслуша в гласа на демократично мислещите българи и да наложи промени в ръководството и политиката на МВР.

Спешните реформи:
1/ СДС очаква правителството да представи пътна карта на дълго отлаганата модернизация на МВР. Министерството с най-голям бюджет трябва да заработи така, както данъкоплатците заслужаваме - полицаите трябва да бъдат по-добре оборудвани и по-добре платени, администрацията трябва да бъде силно намалена, броят на полицаите трябва да бъде адекватен на населението - не може в големите градове парковете да са неохраняеми, а в малки населени места МВР да поддържа излишна администрация. Полицаите трябва да бъдат обучени, за да не нарушават правата на гражданите, а министерството трябва да контролира всичко това. Министър Цветанов имаше две години и не се захвана с тази най-важна задача. Сега е време за сериозна промяна и нашите гласове в подкрепа на вота на недоверие са именно гласове в подкрепа на модернизацията на МВР. Така повече не може.

2/ Ограничаване със закон на приложението на СРС-та, така че да бъдат насочени срещу мафията, а не срещу гражданите.

3/ Намаляване на половина на бюджета за подслушване, като разликата да отиде за финансиране на културата.

4/Отстраняване на всички знакови кадри на БСП от от ключови позиции, за да не могат да саботират борбата с престъпността.

5/ Специални мерки за справяне с контрабандата на цигари.

6/ Реформиране на съдебната система, включително избор на нов ВСС по прозрачен и отговорен начин.


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...