Парламентарна дейност

Мартин Димитров: Искаме нов състав на Комисията за защита на конкуренцията

21.07.2011

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров по време на обсъждането на  Закона за защита на конкуренцията в Народното събрание

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми дами и господа!

Гледаме един много важен закон и съставът на Комисията за защита на конкуренцията. Знаете, че в началото на мандата на това Народно събрание беше намален броят на членовете на комисията, на комисарите, сега ги увеличаваме.

Какво очаквам обаче аз, това е най-важното, което искам да ви кажа. Очаквам края на месец юли, малко преди отпуските, Комисията за защита на конкуренцията да излезе с едно слабо становище, с което да каже, че в пазарът на горива в България няма господстващо положение, няма монополи, всичко е прекрасно и всичко е наред. Това е така, защото Комисията за защита на конкуренцията няма сили да се бори с монополистите. Това искам да ви кажа днес. Няма куража и няма силата да покаже на монополистите в България, че имат държава срещу себе си.

Ще ви дам един пример за адекватна позиция срещу монополистите, която има господството положение. Това е позицията на министър Дянков, който казва така: "Няма значение, че „Лукойл" е най-голямата фирма в България. Щом всички са свързани с данъците и има измервателни уреди по определен начин и те ще спазват закона по същия начин. Това е начинът да видят големите фирми в България - много е хубаво да има големи фирми, много е хубаво да се развиват, но те трябва да разберат, че има правила, които трябва да спазват".

Комисията за защита на конкуренцията, за съжаление, е почти в същия си състав, в който беше и по времето на тройната коалиция, и е точно толкова беззъба, колкото беше и тогава, колеги. Това е специално обръщение към членовете на Икономическата комисия: точно толкова беззъба, колкото беше и тогава. Когато има тежък въпрос и тежък спор, тя пише един удобен доклад и не взима категорични мерки, и обича да наказва по-малки предприятия, което няма последствия след това. Ние имаме нужда от друг вид Комисия за защита на конкуренцията.

Затова аз пледирам сега, колеги - ние дори подкрепихме този закон на първо четене, но пледирам за нов състав на комисията от хора, които да покажат категорично, че има държава в България, има закони в България и никой не може да си разиграва коня както иска. Ние имаме нужда от цялостен нов състав на тази комисия. Защото вече мина доста време, доста години, и тази комисия показа, че е беззъба, казвам го за трети път.

Това, което получих сега като информация, господин Николов - обръщам се към господин Валентин Николов, е, че това увеличение на състава е поискано най-вече за решаване на вътрешни проблеми в работата на комисията. Тоест кой ще надделее - един или друг. За съжаление, господин Николов, затова става въпрос. А ние, като сериозни хора, защото аз съм убеден, че в Икономическата комисия има много сериозни хора, трябва да оценим цялостната работа на Комисията за защита на конкуренцията. Тази работа е незадоволителна и ще продължи да бъде незадоволителна.

За да видите, че съм прав ви предлагам да разгледаме това становище, което се появи в края на месец юли, което ще покаже, че на пазара на горива нищо не се случва или никой няма господстващо положение. Това ще покаже този анализ, е моето предчувствие - говоря за личното ми предчувствие, колеги. Ако аз се окажа прав, ние трябва да вземем много по-драстични мерки, защото не можем да гледаме отстрани как един човек, в случая министър Дянков, се опитва нещо да свърши, защото той се опитва да свърши нещо.

Ние сме честни и обективни хора и когато някой се опитва да свърши работа, не го премълчаваме. Едната възможност е да стоим отстрани и да кажем: той да се оправя, макар че няма необходимите правомощия, и да оставим този състав на Комисията за защита на конкуренцията. Но така няма да бъдем почтени и няма да решим проблемите, които стоят пред всички нас.

Затова ви предлагам следното нещо: да сменим изцяло състава и да намерим законов начин и законов подход - има такива законови начини - изцяло нова комисия, която да каже на всички предприятия, които се научиха да правят, каквото им скимне в България, че има държава и че тази държава отстоява спазването на правила. Благодаря за вниманието.

 

 


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...