Парламентарна дейност

Депутатите от „Синята коалиция” няма да подкрепят бюджета за държавното обществено осигуряване

10.11.2010

Парламентарната група на „Синята коалиция" няма да подкрепи бюджета за държавното обществено осигуряване. Това заяви при обсъждането в пленарна зала народния представител от Синята коалиция д-р Цветан Костов

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми господа министри,

Уважаеми колеги!

 

Обсъжданият днес Законопроект за бюджет на държавното обществено осигуряване поставя редица въпроси и поражда немалко тревоги, което пролича и от проведената дотук дискусия. Проектобюджетът е базиран върху макроикономически и социалноосигурителни параметри, които в основната си част са нереалистични и трудно постижими. Всички знаят числата, няма да ви отегчавам с това. Ще направя само едно сравнение. Прогнозният брой осигурени лица е малко над 2 млн. 800 хил. В момента броят на заетите е около 2 млн. 200 хил. Дай Боже, догодина пазарът на труда да се раздвижи сериозно в посока на предлагането и мерките за изсветляване на сивия сектор да дадат резултат.

 

Какво всъщност предлага Законопроектът за бюджета на ДОО за 2011 г.? Увеличаване на осигурителната тежест и замразяване на пенсиите. Все още, макар и с малко, но повече от половината финансиране на ДОО е от данъци. Продължава да липсва яснота около ангажиментите на държавата като осигурител. Отменя се таванът на обезщетението за безработица, но размерът му се обвързва с по-дълъг предходен период. Увеличена е и базата за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане от 12 на 18 месеца. Запазва се изплащането на първите 3 дни от срока на временна нетрудоспособност от работодателите.

 

Аз разбирам, че на съставителите на бюджета не е било никак лесно. Не е било лесно, най-малкото поради две безспорни причини - парите за пенсии не достигат, а пенсионноосигурителната система е нереформирана, и те са били принудени да приложат чисто механичен подход при структурирането на бюджета на ДОО, търсейки нарастване на приходите и намаляване на разходите.

С увеличаването на вноската за Фонд „Пенсии" те очакват положителен ефект от около 372 млн. лв., а от по-високите осигурителни прагове - 110 млн. лв. Те обаче като че ли забравят азбучното правило, че увеличената осигурителна тежест генерира безработица и повишаване дела на сивата икономика.

 

От промените в частта за краткосрочни обезщетения икономията на бюджета е от невпечатляващите 15,5 млн. лв., а тези мерки рефлектират пряко върху негативно засегнатите социални групи.

 

Какво да кажем за въвеждането на диференциран минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица? Той е по скала, на базата на декларирани доходи за 2009 г. Освен че за определени групи този доход ще бележи двоен ръст, за много хора осигурителните вноски ще се окажат непосилни особено след две години криза.

 

Според нас решенията не са в увеличаване на осигурителната тежест, а в засилване ролята на втория и третия стълб на системата, в мотивацията за участие, в укрепването на доверието в нея. Това обаче не става с една криворазбрана солидарност, която измества отговорността за собственото бъдеще, нито с национализация на средства, натрупвани десетина години по лични партиди. Другата насока е в подобряване на бизнес средата, което води до увеличаване на доходите и съответно на постъпленията в осигурителната система.

 

Не мога да приема твърденията на политици, синдикалисти, експерти, че пенсионно-осигурителният модел е изначално сбъркан. Една реформа, независимо в коя сфера се прилага, не е едномоментен акт, а процес, който се развива във времето, осъвременява и усъвършенства съответен модел. Аз съм сигурен, че ако приетата с широк консенсус през 1999 г. стратегия за пенсионна реформа не бе оставена да прашасва, подобно на националната здравна стратегия, а бе работено по изпълнение на задачите и постигане на целите, заложени в нея, за съжаление пропуснати с 1,5 година от настоящия мандат, днес пенсионната система не би била изправена пред толкова сериозни предизвикателства.

 

Може би лежерното отношение към тази проблематика в продължение на два мандата е обусловено и от ежегодните бюджетни излишъци, но е факт, че е нужна нова реформа за финансово стабилизиране на пенсионната система в средносрочен и дългосрочен план.

 

В интерес на истината ще отбележа едно действие, което бе афиширано като сериозна реформа в пенсионната система - включването на държавата като трета страна в Националния осигурителен институт, с трансфер от републиканския бюджет от 12% от сумата на осигурителния доход на всички осигурени лица. По своята същност това е една допълваща субсидия. Разбира се, тя изигра своята роля, еднократно бяха повишени пенсиите. Очакванията обаче за следващите години не са особено оптимистични. Това не само няма да стабилизира системата, каквото се очаква от една реформистка мярка, а тежи като воденичен камък.

 

Стана ясно, че и през 2011 г. ранните пенсии за така наречените категорийни работници няма да се изплащат от професионалните пенсионни фондове. С предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване това се отлага с четири години. Можем да бъдем сигурни, че и тогава средствата няма да достигат, ако не се въведе срог контрол, непозволяващ на недобросъвестни работодатели да спестяват от осигуровките за своите работници, ако държавата не започне да осигурява полицаи и военни, които инак ползват привилегията за ранно пенсиониране.

 

Понеже тук нещата опират до справедливост, няма как да не отбележа, че е справедливо и е крайно време държавните служители - военни, полицаи и други, които по силата на специалните закони се осигуряват за сметка на държавата, да започнат да правят своите лични вноски.

Уважаеми колеги, мисля от казаното дотук стана ясно - то бе заявено още в самото начало от господин Методиев, че Парламентарната група на Синята коалиция няма да подкрепи проекта за бюджет на ДОО за 2011 г. поради сериозно разминаване с основни наши виждания. Не съм и оптимист, че ще настъпят съществени промени в текстовете преди второ четене. Ние обаче ще направим нашите предложения.

 

Реформата засега се отлага с една година. Благодаря ви.

 

 

 


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...