Парламентарна дейност

Изказване на Мартин Димитров относно предложение за проекторешение на Синята коалиция за преоценка на сделката с външния дълг

14.04.2010

МАРТИН ДИМИТРОВ председател на СДС и съпредседател на Синята коалиция: Госпожо председател, уважаеми министри, уважаеми дами и господа! Ще започна с молба вицепремиерът Дянков да остане по време на разискването на тази гледна точка, защото ще търсим чистата вода заедно, господин Дянков.

Уважаеми колеги,

 Проект

РЕШЕНИЕ

относно замяната на част от българския външен дълг  и последствията от нея за българския данъкоплатец

 Като отчита подновените дебати в обществото за отражението на извършената през 2002 г. замяна на част от българския външен дълг и като отбелязва отсъствието на официална оценка за евентуалните ползи или вреди от тази замяна към днешна дата на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България Народното събрание

 РЕШИ:

 Препоръчва на министъра на финансите на Република България да възложи на Агенцията за икономически анализи и прогнози като привлече и външни за Министерството на  финансите експерти утвърдени специалисти в съответната област:

1. Да изяснят отчетени ли са всички политически, икономически и финансови фактори при подготовката и осъществяването на замяната на част от българския външен дълг през 2002 и 2003 г.

2. Да установят дали Министерството на финансите е извършило операциите по замяна в интерес на българския данъкоплатец.

3. Да извършат оценка на ефектите върху бюджетите на Република България от извършената замяна."

Това проекторешение, колеги, е внесено на 16 октомври 2009 г. Вече пет месеца отлежава в архивите на Народното събрание. Има подписи на депутати от Синята коалиция, депутат от ГЕРБ и депутат от БСП. Формално има консенсус. За мен ще бъде много интересно обаче как ще протече гласуването, защото винаги се намират основания, дребни причини, тези основни въпроси да не бъдат разгледани и да не бъде извадена истината докрай. Защото наскоро един президент каза, че искал да се покажат икономическите досиета, да се видят икономическите досиета в държавата. Хайде да ги видим!

Знаете ли, понеже досега се говореше много за чиста и мръсна вода, мога да ви кажа следното нещо - нямам никакви притеснения и искам да бъдат отворени всички досиета в тази държава - било то икономически, било то на Държавна сигурност, било то други, защото иначе няма да продължим напред, иначе пътят напред не е възможен.

Искам да напомня, че Пламен Орешарски в началото на своя мандат като министър каза, че към 2005 г. загубите за държавата от извършената частична замяна на външния дълг са около 1 млрд. лв. Хайде сега да видим пет години по-късно към 2010 г. какви са загубите за българската държава? Защото от цялата тази работа, колеги, ще бъдат извадени много ценни поуки. Дали един министър на финансите в бъдеще трябва да прави подобни операции, които са характерни за една фирма, за една корпорация, но не и за една държава. Такава оценка дадох и тогава като икономист, когато тези сделки бяха правени 2002 и 2003 г.

Надявам се днес Народното събрание категорично и с голямо единодушие да гласува този проект на решение. След това се надявам министърът на финансите, който убедено каза, че иска да потърси чистата вода, аз напомням и на него и на всички вас, че всеки като е встъпвал в длъжност е дал клетва и за тази клетва носи персонална отговорност. Затова трябва всеки от вас много да внимава какво говори и какви претенции има, защото рано или късно всичко излиза наяве, колеги. Рано или късно всичко излиза наяве!

Затова, сега, днес, се надявам след тези прекрасни изказвания, които чухме, и от министър Дянков, и от господин Волен Сидеров, и от други колеги, емоционални и прекрасни изказвания, Народното събрание да вземе категоричното решение сделките с външния дълг да бъдат оценени от експерти. Препоръчваме на министъра на финансите да бъдат поканени независими експерти, с авторитет и позиция, които не могат да бъдат подведени по никакъв начин. Тази оценка да бъде дадена категорично, защото давам ви следния пример: вероятно от тези сделки ще бъде загубено толкова и загубата е толкова голяма, колкото търсените резултати от 60‑те антикризисни мерки на правителството - точно толкова или повече дори.

При това положение никой няма право да замита такива въпроси под масата, както това се случваше с години. Предишното управление, заради тройната сделка БСП-НДСВ-ДПС, замете този въпрос и не отговори на зададените въпроси.

Аз се радвам, че и депутат от БСП е сложил своя подпис - Бойко Великов, човек, който водеше Комисията за борба с корупцията. Сега обаче този въпрос трябва да бъде решен по категоричен начин. Защото съм забелязал, колеги, че сме много силни на думите, на изказванията и на речите. От тази трибуна какви ли не силни речи съм чувал. Когато обаче трябва да се натисне бутонът, или хората ги няма в залата - както виждате в момента БСП и ДПС, или винаги се намира някакво оправдание, за да не бъде натиснат правилният бутон. Винаги има някакво оправдание. Аз ви препоръчвам този път да няма оправдание и наистина да потърсим чистата вода, господин Дянков.


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...