Парламентарна дейност

Отговор на министър Трайчо Трайков на въпрос от народния представител от СДС Мартин Димитров, парламентарен контрол на 19.03.2010г.

22.03.2010

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ: Преминаваме към въпрос от народния представител Мартин Димитров относно изпълненията на препоръките на Сметната палата след одита на Програма „Ефективно използване на енергията и енергийните ресурси за периода от 1.01.2006 г. до 31.12.2008 г." и изготвен доклад на основание чл. 41, ал. 1 от Закона за Сметната палата, приет от Сметната палата с Решение № 149-15-7 от 2009 г.
Имате думата.

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Благодаря, господин председател.
Уважаеми господин министър, дами и господа! Наистина българската енергетика има спешна нужда от честни хора и това е точната диагноза, която постави и министър Трайков току-що.
Сметната палата направи одит на програма „Ефективно използване на енергията и енергийните ресурси" за периода от 1 януари 2006 до 31 декември 2008 г. Когато този одит беше представен пред колегите от Икономическата комисия, всички бяхме много впечатлени, че Агенцията по енергийна ефективност е обследвала сгради, но не е завършила енергийно ефективно нито една от тях, тоест няма нито една сграда със сертификат. Агенцията е с председател, назначен, разбира се, от БСП по време на миналото правителство. Няма нито една сграда със сертификат накрая - това разказа Сметната палата вследствие на своя одит.
ПЕТЪР ДИМИТРОВ (КБ, от място): Не си в час!

МАРТИН ДИМИТРОВ: Ще ви прочета по-конкретно какво пише в доклада на Сметната палата, което е за информация, разбира се, и на депутатите от Четиридесет и първото Народно събрание:
„Липсва информация за степента на изпълнение на заложената национална индикативна цел за енергоспестяване до 2010 г. в размер на 3 на сто от крайното енергийно потребление за три години (тоест средно по 1 на сто годишно).
Не е постигната основната цел, заложена с целевите програми, за енергийна ефективност по чл. 11 от Закона за енергийната ефективност, като средствата са усвоени изцяло за обследване, без да са предприети реални енергоспестяващи мерки."
Като прочетем, господин министър, такъв доклад на Сметната палата, е ясно, че трябва да има последващи действия. Съгласно самия Закон за Сметната палата в петмесечен срок е редно вече новото министерство и новият министър да вземат отношение и мерки, защото не може да продължава по този начин.
Енергийната ефективност е едно от полетата, от които може да бъде спестено много и да се окаже, че България и със сегашните мощности може да задоволява напълно нуждите от производство на електроенергия, включително и да изнася за съседни страни.
Господин министър, въпросът е: какви са конкретните действия и мерки, които Министерството на икономиката, енергетиката и туризма смята да предприеме или е предприело - по-добрият вариант, въз основа на доклада, който е представен от Сметната палата?
Искам да Ви напомня за едно Ваше интервю в „Дневник", в което много правилно казвате, че до момента са инвестирани 230 млн. евро в енергийна ефективност и с тях са спестени 440 мегаватчаса електроенергия. Това е правилният път. Вървите ли по него?

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ: Думата за отговор има министър Трайков.
МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми господин председателстващ, дами и господа народни представители! Уважаеми господин Димитров, докладът за одита на Сметната палата е заведен в министерството на 24 юни 2009 г. Когато аз станах министър, той още не беше разпределен. На 30 юли съм го резолирал за действие.
По първия въпрос. Да, към днешна дата Сметната палата е уведомена с писма от 26 януари и от 4 февруари т.г. за изпълнението на препоръките.
Сега по-конкретно за изпълнението им.
По препоръка първа. При разработването на тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за периода 2010-2012 г. разходите за издръжка и възнаграждение на човешкия ресурс, ангажиран с изпълнението на дейностите по определена програма, са планирани, като в отчета на програмния и ориентиран към резултатите бюджет на министерството за 2010 г. ще бъдат отчитани по съответната програма.
По препоръка втора. Във връзка с прецизирането на показателите ще се предприемат действия от страна на Агенцията по енергийна ефективност в насока промяна на заложения 1% повишаване на енергийната ефективност всяка година.
По препоръка трета. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изготвило и публикува на сайта си през одитирания период Национална краткосрочна програма за насърчаване използването на възобновяемите енергийни източници - 2007 г. Към настоящия момент в процес на разработване е Закон за енергията от възобновяеми източници, който въвежда разпоредбите на Директива 28 от 2009 г. По силата на същата ще се изготви Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници, който покрива изцяло изискванията за разработване на дългосрочни и краткосрочни програми.
В законоустановения срок България разработи и публикува на 31 декември 2009 г. на страницата на министерството прогнозен документ за очакваното производство на енергия от възобновяеми източници до 2020 г.
По препоръки четвърта и пета. Понастоящем в Закона за енергийната ефективност функциите и дейностите по определяне и провеждане на държавната политика в тази област са по-детайлно и ясно разписани. Координацията и сътрудничеството между институциите са нормативно уредени и регламентирани. Това позволява по-добро цялостно структуриране на управлението и съответно показва, че няма необходимост от съществуването на Съвета за координация.
По препоръки шеста и седма. Направените препоръки са взети предвид, но през 2009 г. не са предоставени средства от централния бюджет за схема за кандидатстване за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на обследвания за енергийна ефективност с цел подобряване на конкурентоспособността на българските предприятия и за насърчаване на местното и устойчиво развитие чрез подкрепа на енергоспестяването.
По препоръка осма. По информация от Агенцията по енергийна ефективност през 2009 г. е стартирало изпълнението на план-график за извършване на контролни проверки и обследвания на място на енергийните потребители и лицата, извършващи обследвания на сгради и промишлени системи, изпълнението на предписаните енергоспестяващи мерки и сертифицирането на сгради. При извършените контролни обследвания на сгради и промишлени системи не са установени отклонения в показателите на обследваните обекти с повече от 10%.
По втория Ви въпрос. Съгласно Закона за Сметната палата при наличие на данни за вреди и нарушения при изпълнението на бюджета и извънбюджетни сметки и фондове или при определянето на имущество, които не съставляват престъпление, с решение на Сметната палата материалите от одита или одитния доклад се изпращат на съответния компетентен орган за търсене на имуществена или административнонаказателна отговорност. Сметната палата изиска писмени отговори и направи интервю за уточняване на част от отговорите на министерството, които прие за достатъчни и задоволителни.
Няма постъпила информация за инициирани действия до този момент от страна на Сметната палата, откъдето би следвало да се приеме, че същата не е открила необходимите причини за сезиране на съответните органи и за налагане на административно-наказателна отговорност. Въпреки това дирекция „Вътрешен одит" на министерството извършва планова проверка на дейността на Агенцията по енергийна ефективност във връзка с изпълнение на възложените й задачи и компетенции съгласно програмния бюджет на министерството. Също така възложих проверка и на Инспектората за ефекта от изпълнението на препоръките, направени в доклада на Сметната палата.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ: За реплика има думата Мартин Димитров.
 

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Господин министър, от Вашите действия става ясно, че поставяте енергийната ефективност като основен приоритет на правителството - такъв и трябва да бъде, защото тук има огромен потенциал. Това е океан от възможности, който ние трябва да използваме.
Един процент подобряване на ефективността през 2010 г., ако бъде постигнато, е нещо изключително важно, изключително значимо. Знам, че е криза, но всеки лев, инвестиран в енергийна ефективност, е инвестиран правилно в сегашната ситуация.
От свое име и от името на партията и коалицията, която представлявам, Ви казвам, че ние ще подкрепяме всяка мярка в тази насока.
Този въпрос Ви беше зададен от наша страна заради безпокойството ни, че по тази тема много се приказва и малко се върши до момента. Говоря най-вече за миналото правителство - много приказки, много обещания и много малко свършена работа.
Ако тук се ангажирате с ясна програма, намерите честните хора, защото това е голям проблем и в тази област, мисля, че България може да постигне много. За съжаление, ние сме в долната класация на Европейския съюз по енергийна ефективност.
Аз Ви пожелавам в края на Вашия мандат да застанете на тази трибуна и да кажете пред Народното събрание, че след мандата Ви България е по-напред и има по-добра енергийна ефективност в рамките на Европейския съюз в сравнителен план. Това Ви пожелавам, господин министре.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ: Ще ползвате ли правото на дуплика?
Заповядайте, министър Трайков.
 

МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми господин Димитров, действително енергийната ефективност е най-евтиният и най-подходящ начин за задоволяване на енергийните нужди на страната. В това отношение има съществуващи вече инструменти, но това, което смятам, че по-мащабно следва да направим, за да постигнем много амбициозните цели, които си поставяме до 2020 г., включва съвместна работа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с Министерството на околната среда и водите, с Министерството на финансите, свързани с възможността за широкомащабно саниране на панелните сгради, което да се финансира чрез постъпления по линията на схемите за зелени инвестиции, както и с наличните структурни фондове.

 


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...