Парламентарна дейност

Отговор на министъра на отбраната Аню Анев на въпрос от народния представител от СДС Кирчо Димитров

08.03.2010

Въпрос към министъра на отбраната Аню Анев относно разпореждане с военни имоти през управленския мандат на тройната коалиция от народния представител от СДС Кирчо Димитров, парламентарен контрол на 05.03.2010г.

КИРЧО ДИМИТРОВ (СК): Уважаема госпожо председател, уважаеми господа министри, колеги народни представители! Темата с разпореждането с военните имоти винаги е била актуална за обществото в България поради факта, че военните имоти са особено атрактивни за инвестиране. Особено актуалност темата за военните имоти придоби по време на управлението на мандата на тройната коалиция. Именно тогава бяха извършени множество неефективни сделки, заменки и продажби на имоти на скандално ниски цени.
В Сливен - районът, в който аз съм избран за народен представител, разграбването на Министерството на отбраната беше по посока на закупуване на апартаменти за нуждите на Министерство на отбраната. Закупени бяха 24 броя апартаменти на цена 806 евро за кв. м. По това време в сайтовете на специализираните фирми за продажба на имоти цената на апартаментите беше 460 490 евро на кв. м.
В този контекст, уважаеми господин министър, бихме искали обобщена информация относно броя на имотите, собственост на Вашето министерство, и на лицата, чийто принципал е Вашето министерство, с които са извършени разпоредителни действия по време на мандатите на двамата министри на тройната коалиция - Веселин Близнаков и Николай Цонев? Какви са финансовите постъпления от въпросните разпоредителни действия? Правени ли са оценки относно това колко е било ощетено Министерство на отбраната от продажби и замени на военните имоти? Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря, господин Димитров.
Има думата за отговор ген. Ангелов - министър на отбраната.

МИНИСТЪР АНЮ АНГЕЛОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Димитров! По време на мандата на министрите Веселин Близнаков и Николай Цонев са извършени общо 312 продажби на имоти. Общата сума постъпления от тези продажби е в размер на 118 млн. 749 хил. 754 лв. В същия период са заменени 87 броя имоти срещу 300 апартамента на стойност 32 милиона. А също така са предоставени 13 броя имоти на други министерства и ведомства. Всички тези разпоредителни действия са правени без ясна стратегия за управление на активите на министерството и освобождаването от имоти с отпаднала необходимост. Има случаи, при които, въпреки получени молби от общини отпаднали за нуждата на отбраната имоти в ползата на местното самоуправление, те не са били предоставени.
Открити са данни за неизгодно сключени разпоредителни сделки, като например замяна на войскови имоти с частни имоти, замяна на сграден фонд на Министерство на отбраната в прилежащи земеделски земи срещу жилища, продажба на жилища от ведомствено-жилищния фонд на цени от данъчните, закупуване на жилища за ведомствения жилищен фонд на цени, далеч над пазарните, продажба на освободени войскови цени, по-ниски от пазарните. Само за имоти в София са образувани 46 прокурорски проверки и 9 досъдебни производства. В това число ще отбележа каква оценка правим за щетите. От една страна - 25 милиона годишно държавата и министерството харчат за охрана на имоти с отпаднала необходимост в продължение на 15 години. И освен това те се рушат и разграбват.
Освен това по наши изчисления само щетата на държавния бюджет с над 15 милиона и от договори за замяна на летище Божурище със 106 апартамента. Очакваме решенията на компетентните органи, които ще дадат окончателен отговор на Вашия въпрос с колко е било ощетено Министерството на отбраната. Благодаря ви за вниманието.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря на министър Ангелов.
Имате думата за реплика.

КИРЧО ДИМИТРОВ (СК): Благодаря Ви, госпожо председател.
Господин министър, аз благодаря за изчерпателната информация, която Вие дадохте по отношение на зададения от мен въпрос.
Ние от Синята коалиция, не само ние, а и цялото общество, искрено се надяваме, че тази порочна практика на отдаване, продажба и преотстъпване на имоти на Министерството на отбраната ще бъде прекъсната. И което е най-важното - виновните лица, които са участвали в тези корупционни схеми, наистина ще бъдат наказани. И аз мисля, че точно това е пътят, по който трябва да се върви, за да се издигне позагубеното доверие в така важното за България Министерството на отбраната. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря, господин Димитров.
Заповядайте за реплика, министър Ангелов.

МИНИСТЪР АНЬО АНГЕЛОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа, уважаеми господин Димитров! Искам само да добавя, че в момента има утвърдена от мен Стратегия за управление и развитие на инфраструктурата на отбраната и за освобождаване от имоти с отпаднала необходимост, която може да намерите на сайта на министерството. Тези имоти ще бъдат предоставени на други държавни и общински органи, както и за подпомагане на дейността и развитие на общините преди всичко, в основната им част. При бъдещи разпоредителни действия всеки имот, обявен за продажба, ще бъде публикуван на сайта на министерството, като продажбата ще се извърши чрез явен търг и публикуване на спечелилите участници. Основна цел при разпореждането с имоти за мен и моя екип е до 2013 г., до края на мандата, да не остават имоти с отпаднала необходимост в разпореждане на Министерството на отбраната. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря на министър Ангелов.

 

 


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...