Парламентарна дейност

Отговор на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов на въпрос от народния представител от СДС Цветан Костов

08.03.2010

Въпрос към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов относно предвиждане на размера на безработицата през 2010 г. от народния представител от СДС Цветан Костов,парламентарен контрол на 05.03.2010г.

ЦВЕТАН КОСТОВ (СК): Благодаря за предоставената възможност, господин председател.

Уважаеми господа министри, колеги, няма спор, че сериозната икономическа криза нанася тежки удари върху производството, търговията, услугите, инвестициите, като особено полезни са негативните ефекти върху пазара на труда, обуславящи растящата безработица.

В края на миналата година равнището на безработицата за страната е 9,13%. Прекъсната е една благоприятна тенденция от предходните години, а очакванията за настоящата са наистина тревожни. Прогнозните разчети предвиждат нива между 15 и 20% - стойности, трудно поносими от обществото, обезсилващи в значителна степен мерките в подкрепа на трудовия пазар, а оттам и песимизиращи условията за икономически растеж.

Обезпокоени от всичко това ние от Парламентарната група на „Синята коалиция" бихме искали да получим информация, касаеща прогнозите на Министерството на труда и социалната политика за размера на безработицата през тази година.

Колко процента предвиждате, господин министър, да е безработицата в края на 2010 г. и какво е средногодишното й равнище? Колко прави това като брой безработни български граждани? Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАВЕЛ ШОПОВ: Заповядайте, господин Младенов, в рамките на три минути да отговорите на въпроса, който Ви се зададе от народния представител.

МИНИСТЪР ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Благодаря, уважаеми господин председател.
Уважаеми дами и господа народни представители! Уважаеми господин Костов, отражението на кризата върху българската икономика и пазара на труда е обект на непрекъснат мониторинг и анализ от държавните институции. Навлизането на кризата в основни експортно ориентирани отрасли и в отраслите, генериращи висок икономически прираст в нашата страна, по-късно в други страни е причина от негативните процеси на пазара на труда също да се проявят по-късно.
През 2009 г. българската икономика изпада в рецесия за първи път през последните 12 години. За последното тримесечие на изминалата година икономиката се е свила с 6,2% на годишна база, с което общият спад на годината е 5,1%. Това неизбежно води до съкращение, освобождаване на персонал във фирмите. Регистрираната безработица започва да нараства от м. декември 2008 г. и този процес продължава през цялата 2009 г. и до момента. Средният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни лица за 2009 г. е 280 хил. 980 или с 47 хил. 262 повече в сравнение с 2008 г. Средното равнище на регистрираната безработица през 2009 г. е 7,59%, което спрямо другите европейски страни е по-ниско от това в 15 държави членки и дори е под средното равнище на Европейския съюз - 9,42.
По-конкретно, по данни на „Еврострат" равнището на безработица средно за Съюза през м. декември 2009 г. е 9,6%, а най-високите стойности, отчетени в Латвия - 22,8%; Испания - 19,5%. В България този показател е 9,13%.
Въпреки първите признаци на възстановяване на икономическия растеж през 2010 г. Организацията на икономическо сътрудничество и развитие прогнозира, че безработицата ще продължи да нараства в повече развити икономики до края на тази година. Това се отнася и за нашата страна, чиято икономика, както знаете, е отворена и силно зависима от инвестициите и поръчките за производство от други страни.
По данни на Агенцията по заетостта броя на безработните лица продължава да нараства и през 2010 г. По-конкретно, в края на м. януари регистрираните безработни са 366 хил. 887, което означава, че са се увеличили с почти 29 хил. души спрямо м. декември. Равнището на безработицата в страната достигна 9,9% в края на м. януари. Прогнозите за м. февруари: безработица - 10,27% или 380 хил. 285. Очакваните прогнози на Агенцията по заетостта за м. март са 10,60%. Средно за първото тримесечие очакванията на Агенцията по заетостта са за 10,2% безработица.
Наред с освободените лица от икономиката и обществения сектор в бюрата по труда се регистрират и лица, приключили участието си в програми и мерки за заетост; лица, завърнали се от работа в чужбина, доскоро неактивни лица, които търсят подкрепата от държавата в този труден период. Въпреки първите положителни сигнали за развитието на нашата икономика, подкрепените с данни на Националния статистически институт, както и очакванията вместо отрицателен ръст брутната добавена стойност да отбележи положителен ръст, и през 2010 г. ще продължи да се повишава броя на регистрираните безработни.
В национален план за действия по заетостта за 2010 г. е заложено очаквано средногодишно равнище на регистрираните безработни от 11,4%. Това равнище съответства на около 422 хиляди средногодишно брой безработни лица. В края на годината, през м. декември се очертава равнище на безработицата да е 12,8%, респективно 477 хил. безработни лица. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Заповядайте за реплика, д-р Костов.

ЦВЕТАН КОСТОВ (СК): Благодаря Ви, госпожо председател.
Уважаеми господин министър, благодаря Ви за изчерпателния и задълбочен отговор. Вашата прогноза звучи по-оптимистично от тези на социалните партньори, които визирах, и аз силно желая нейното сбъдване.
Това вероятно е постижимо както с прилагане на активни политики от министерството, което ръководите, и мерки по Националния план за действие по заетостта и Оперативна програма „Човешки ресурси", така и с координирани действия с други централни ведомства, които да осигурят ускорено стартиране на мащабни проекти - инфраструктурни, енергийни, транспортни, с финансиране от европейските фондове, привличане на частни инвестиции и разумно разходване на бюджетен ресурс, които да осигурят качествено професионално обучение и квалификация - ахилесова пета от години на предлаганата работна сила.
Господин министър, аз оставам умерен оптимист и Ви желая успех. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря, д-р Костов.
Ще ползвате ли дуплика? Заповядайте, министър Тотю Младенов.
МИНИСТЪР ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Благодаря.
Искам да кажа, че само съобщих прогнози от Агенцията по заетостта, от статистиката, от Министерството на труда и социалната политика. Мерките, които предприемаме в тази посока, ще развия във въпроса на господин Янев. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.

 

 


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...