Парламентарна дейност

Отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството на питане от народния представител от СДС Йордан Бакалов

02.03.2010

Питане към министъра на регионалното развитие и благоустройството относно нарушаване на правата на българските граждани като потребители от доставчиците на водоснабдителни услуги от народния представител от СДС Йордан Бакалов,парламентарен контрол на 26.02.2010г.

ЙОРДАН БАКАЛОВ (СК): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги, уважаеми господин министър! В ръководената от мен Комисията по правата на човека,  вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите се получават много жалби относно дейността на ВиК дружествата в цялата страна. Оплакванията са свързани както с надписани суми за вода, така и с периодичния преглед на водомерите на пет години и със заплащанията, свързани с това изискване.

Съгласно действащата нормативна уредба в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и Наредба № 4 на министъра на регионалното развитие и благоустройството от 14 септември 2004 г. е регламентирано изискването за периодична проверка на водомерите. В чл. 34 от наредбата са изброени всички видове проверки. Всички те са за сметка на потребителя, задължението на оператора е да се грижи и извършва проверки само на общите водомери.

Според Закона за измерванията водомерите, като измервателни уреди, подлежат на задължителен метрологичен контрол. Със Заповед № А-412 от 16.08.2004 г. на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, издадена на основание чл. 43, ал. 4 от Закона за измерванията, е въведено изискване водомерите да подлежат на метрологичен контрол на пет години. Ежегодно на такава проверка подлежат стотици хиляди водомери в страната и стотици хиляди български семейства плащат за дейност, която би трябвало да се осъществява от самия оператор, като разходите би трябвало да бъдат за негова сметка.

Уважаеми господин министър, във връзка с гореизложеното, моето питане към Вас е предвижда ли ръководеният от Вас екип промяна на горецитираната Наредба № 4, като по този начин коригира тази несправедливост спрямо българския потребител и ако предвижда - в какъв срок?

МИНИСТЪР РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:  Благодаря, госпожо председател.

Уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Бакалов! Вашето питане е свързано с важен проблем, който пряко или косвено засяга, разбира се всички български граждани, които са потребители на ВиК услуги, жалби, свързани с неточности при отчитане на изразходваната питейна вода и изготвяне на сметките, които заплащат потребителите, и изправността на уредите за измерване. Постъпват и в МРРБ, както и при вас, разбира се и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. За много от тях след последващи проверки се оказва, че са неоснователни, но немалка част са в резултат на недобросъвестно изпълнение на задълженията на ВиК операторите.

Водоснабдителните системи в населените места се поддържат, стопанисват и експлоатират от ВиК оператори. Те обхващат всички съоръжения от водоизточника до потребителите. Това са главните, разпределителните водомери, водопроводи, водопроводни отклонения към имотите на потребителите, включително и водомерния възел след общия водомер. Сградните инсталации и водопроводите в имотите на потребителите, за съжаление, са частна собственост. Когато в имотите има повече от един потребител, както е в жилищните кооперации, тези потребители монтират апартаментни водомери за разпределяне на изразходваната от тях вода, която е влязла в сградата и отчетена от общия водомер. Тези водомери са част от сградната инсталация, която е собственост на потребителите. Естествено е, че като тяхна собственост те се грижат за тяхното поддържане и разплащат разходите за това.

За проверката и ремонтирането на тези водомери има създадени фирми, които са лицензирани по Закона за измерванията. Те определят цените за своята дейност по пазарни механизми. Опити тази дейност да се извършва от ВиК оператора са правени, но те са оспорвани пред Комисията за защита на конкуренцията като злоупотреба с монополно право.

Що се отнася до необходимостта от проверка на водомерите за тяхната точност и изправност, МРРБ има следното становище. В Наредба № 4 от 2004 г. за реда и условията за присъединяване на ВиК системи и ползването им, е определен само видът на проверките, които следва да се извършват. В цитираната от Вас Заповед А-412 от 16 август 2004 г. на председателя на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор е въведено изискване срокът на периодичните проверки да е пет години. В тази заповед няма разграничаване между общия водомер на водопроводното отклонение, който е уредът за търговското измерване, по който ВиК операторът отчита количеството вода, влязло в сградата, и апартаментните водомери, по които се извършва разпределение на това количество между отделните потребители в етажната собственост. Това е факт.

Разбира се аз Ви благодаря за въпроса. Това, с което категорично се ангажирам, е, че ще бъде възложено на експерти да разгледат възможността за промяна на периодичните проверки и методиката за проверяване на общите водомери, които се поддържат и ремонтират от ВиК оператора. Във връзка с това искам също така да Ви уверя, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предприеме необходимите действия за консултация с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и за съответните промени в нормативната уредба. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Господин Бакалов, имате думата за два уточняващи въпроса.

ЙОРДАН БАКАЛОВ (СК): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Уважаеми господин министър, действително сте хванали правилно проблема от гледна точка на общия водомер, за който тези дружества би трябвало да се грижат, би трябвало да се грижат за неговата изправност. В същото време, освен те, никой друг по всяка вероятност не го и контролира.

Ясно е, че между общия водомер и водомерите на гражданите, в техните домове, понякога се появяват разлики. Само че в края на краищата и мен самия, и вас, защото и ние сме български граждани, мога да кажа, че не ни интересува наличието на разлика между общото количество в общия водомер и общото количество от водомерите на българските граждани.

От тази гледна точка е хубаво вие, като нов екип, да помислите и да използвате експертната помощ на хора, които са запознати с този проблем. Нещата там да се контролират много по-добре, защото монополното положение на ВиК дружествата поставя така нещата, че рекетират хората. Вие много добре го знаете. После мога да ви представя, аз съм ви ги и изпратил по надлежния ред, жалби на хора, които са потърпевши от безотговорното отношение на ВиК дружествата и служителите.

Друг проблем, който се явява и на който трябва да се обърне сериозно внимание - сваляйки водомера и слагайки там една тръба, срокът за връщане на водомера е 10-дневен. Съвсем умишлено понякога се забавя този срок и, вместо 10 дни, той става около пет месеца. ВиК дружествата знаете, че имат интерес тези пет месеца да начисляват на всеки член на семейството по 20 кубика вода. Те отново печелят. Само в София има 60 000 водомера, които всяка година подлежат на такъв контрол. Средна цена на водомера - около 50 лв. Три милиона се печелят само от това. Отделно - за пломбата, отделно - за проверката.  Вземайки примерно водомера от мен, отива на вас, ремонтирайки го. Но този водомер е моя собственост.

В тази връзка искам да Ви задам двата уточняващи въпроса:

Като нов екип предстои ли  сериозна реформа във ВиК дружествата, във водния сектор, която вие самите трябва да предложите, да обсъдим в парламента и да вземем правилните решения, които да са, подчертавам, в услуга на българските граждани, а не в услуга на определен монополист. Не само като ВиК дружество, но и като метрологична лаборатория.

Другият въпрос. Не ми отговорихте на въпроса и сега отново ще го повторя: смятате ли да изкупите водомерите, така както се изкупиха електромерите? Това според мен е една от стъпките, които трябва да се предприемат за някаква справедливост спрямо хората. Не да ги караме през пет години да дават около 200 лева.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Разбрахме въпроса Ви. Минута и 16 секунди просрочвате.

За отговор - господин Плевнелиев.

МИНИСТЪР РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Отговарям конкретно - предстои ли реформа във ВиК сектора и във ВиК дружествата, специално като част от целия този сектор. Аз имах възможност да спомена и преди малко. Да, Министерството на околната среда и водите, заедно с още четири министерства, работят - до края на 2010 г. ще има цялостна концепция по всички елементи на този сектор. Разбира се, след това тя ще мине и през парламента. Ние, за разлика от предишни правителства, когато работим по тези неща, го правим по изключително прозрачен начин - не само на експертно ниво. Има консултативен съвет към министерството, вие като депутати също - винаги „Добре дошли!". Всеки, който може да добави стойност  - можем да работим заедно. Имаме конкретен план за действие до края на 2010 г.

По отношение на наредбата, по която ние правим периодическите проверки и методиката - ангажирах се с промяна, която ще бъде съгласувана с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Вашият конкретен въпрос, който, извинявайте, не съм го разбрал - дали предстои изкупуване на водомерите. Бих се въздържал да дам положителен отговор, докато не изготвим цялостната стратегия. Ако в рамките на тази стратегия не намерим друг вариант - да, но дотогава не мога да дам положителен отговор.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря. Имате думата за отношение.

ЙОРДАН БАКАЛОВ (СК): Уважаема госпожо председател, уважаеми господин министър, уважаеми колеги! От отговора на първия допълнителен въпрос съм доволен от гледна точка на това, че все пак бяхте конкретен и се надявам да представите тази стратегия за промени в сектора на ВиК дружествата и за решаване проблемите на монополистите, които в момента се явяват те.

От отговора на втория ми уточняващ въпрос не мога да бъда доволен по простата причина, че явно лобито на ВиК дружествата плюс лобито на тези, които са оторизирани да правят тези проверки, явно е доста силно.

Уважаеми господин министър, така както енергоразпределителните дружества изкупиха електромерите, хубаво е да бъдат изкупени и водомерите. Така както примерно утре, защото отново се заговори за смяна - и на топломерите, отново българският народ ще бъде рекетиран с доста сериозни суми не само по смяната, не само по самия топломер, не само по самия водомер. Казах ви, че самата проверка струва 7 лева. Самото пломбиране струва 6 лв. плюс водомера - вие можете да си направите сметка, че отиват някъде около 63 лева. Един апартамент има общо взето три до четири водомера за топла и за студена вода. При това положение добре ли е българските граждани (аз не мога да го разбера, по никакъв начин няма да го подкрепя и няма да се съглася с Вас) през пет години да са задължени да дават около 200-250 лв. само за ВиК дружествата?  След още пет години да дадат за парното, тоест за топломерите. Решен е въпросът с електромерите.

Уважаеми господин министър, аз разбирам доброто управление по един-единствен начин - да се направи така, че по всякакъв начин да се улеснят българските граждани, да нямат притесненията и тормоза на монополистите, защото точно така се държат, защото по-лош от държавния монопол е частният монопол.

Вие като изпълнителна власт и като човек, който е отговорен за тези дружества, можете да урегулирате тези неща.

Завършвайки, ще  Ви кажа - няма изискване на Европейския съюз. Заровете се по-добре, вижте кои са тези от лабораториите и ще установите, че там има много топли връзки с някои бивши управляващи на ВиК дружествата. Благодаря.


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...