Парламентарна дейност

Отговор на министъра на Финансите на въпрос от народния представител от СДС Мартин Димитров

02.03.2010

Въпрос към финансовия министър Симеон Дянков относно позицията по финансирането на проекта АЕЦ „Белене" от народния представител от СДС Мартин Димитров,парламентарен контрол на 26.02.2010г.

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаеми господин председател, господин вицепремиер, господин министър, дами и господа! Когато трябва да критикуваме - критикуваме, когато трябва да кажем, че някой е прав, имаме пълното основание и желание да го направим.

Господин Дянков, Вашата позиция по проекта „Белене" е напълно правилна. Това трябва да бъде ясно разбрано от всички български граждани и от Четиридесет и първото Народно събрание.

Вие отговаряте за стабилността на бюджета. Утре, ако няма пари да бъде финансиран такъв проект, ще дойде при Вас премиерът и парламентът и ще питат какво става. Затова Вие правилно сте много внимателен. Правилно казвате, че 10 млрд. евро, независимо какво е участието на бюджета, не можем да си позволим - това е истината. Истината трябва да се казва. Зад истината няма лобизъм, няма интереси, тя просто трябва да бъде казвана!

Много е важно и хората трябва да знаят, че Вие държахте в рамките на правителство да няма държавни гаранции и фиксирано изкупуване на електроенергия. Тази позиция трябва да бъде удържана докрай!

Още по-важното е в крайна сметка да се направи бизнесплан и да се види има ли нужда България от „Белене". Ако няма, защото има щети, които са на миналото правителство - да си носят последствията, да, ще има компенсации, които трябва да платим, о кей, но ако не трябва „Белене", няма смисъл да въвличаме цялата държава в тази авантюра!

Ще Ви дам документ, предоставен ми от колегата Иванов, за плана за финансиране на „Белене", който от 2012 г. започва да включва българския бюджет. Не знам дали Ви е даден, дали е окончателен. Той е на руски. Не знам дали е прието от българското правителство, но на мен не ми харесва, определено не ми харесва.

Много е важно, при положение че няма необходимост от производство на ток, че българският бюджет  не може да понесе такъв разход, че Вашата позиция е правилна, тя да бъде удържана докрай!

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ: Думата за отговор има господин Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите.

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СИМЕОН ДЯНКОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми народни представители, уважаеми господин Димитров! Известна е Вашата позиция по отношение на проекта АЕЦ „Белене" - тя е последователна и Ви прави чест. Аз лично Ви адмирирам за нея.

Моята позиция като министър на финансите е следната, има четири точки.

Първо, за да се осъществи проектът „Белене", е важно да има ясен финансов модел и анализ на икономическата му рентабилност и възвръщаемост за държавата, за България, което не е направено от предходните правителства. Това е много важно и трябва да се каже!

Второ, в сегашния момент на глобална финансова-икономическа криза проектът „Белене" не може да бъде реализиран с пари от държавния бюджет. Подчертавам: като финансов министър няма да дам нито стотинка от държавния бюджет за тази година, за следващата година, за по-следващата година да отиде в АЕЦ „Белене". (Ръкопляскания от ГЕРБ и СК.)

Трето, няма възможности и за държавна гаранция по евентуални заеми от външни инвеститори, които да осигурят необходимия финансов ресурс за изпълнението на проекта. Тук подчертавам: нито държавна, нито корпоративна гаранция не е възможна по същата причина: българският бюджет не може да си позволи това и по време на криза, и след нея.

Последно, четвърто, според мен по тези три причини е необходимо участието в проекта на нов стратегически инвеститор, който да поеме допълнителното финансиране над тези 1 млрд. евро, които предишните правителства вече са изхабили за финансирането на втора атомна електроцентрала.

Господин Димитров, искам да Ви уверя, че кабинетът Борисов няма да допусне безконтролно харчене на парите на българските граждани, както това беше направено от правителството на господин Станишев. Ние сме избрани от българския народ да стабилизираме финансово страната и не можем да си позволим да се впускаме в осъществяването на неясни инвестиционни намерения. Благодаря. (Ръкопляскания от ГЕРБ и СК.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ: За реплика има думата народният представител Мартин Димитров.

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаеми колеги, господин вицепремиер! Това е позицията на един истински финансов министър, който се интересува от стабилността на държавата. В миналите два кабинета такъв нямаше.

Господин министър, разберете: Ваша е отговорността за стабилността на държавата. Тази отговорност е на първо място пред българския народ, след това - пред българския парламент, ние също сме гласували за Вас, и чак тогава - пред българския премиер.

Разчитаме тази Ваша изключително правилна позиция да бъде удържана докрай! Това е интересът на България! Крайно време беше по проекта „Белене" да бъде определен интересът на България. Това е интересът на България - българският бюджет не може да си позволи такъв риск. Ако има инвеститори - без гаранции, без държавни гаранции, без изкупуване на количества на фиксирани цени, без такива условия, без дългосрочни договори - това е единственият вариант.

Такива инвеститори няма. (Шум и реплики от КБ.) Ето, виждате, само господин Овчаров се обажда по тези въпроси, защото си личи кой има интерес, личи си какво е положението. (Шум,оживление.)

Господин министър, абсолютно сте прав! Разберете едно: Вашата позиция ще бъде разбрана и ще бъде подкрепяна постепенно от все повече български граждани, защото това е интересът на България, това е истинската позиция! Благодаря.


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...