Парламентарна дейност

Отговор на министър Трайчо Трайков на въпрос от народния представител от СДС Мартин Димитров

02.03.2010

Въпрос към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков относно газови връзки с Румъния и Гърция от народния представител от СДС Мартин Димитров,парламентарен контрол на 26.02.2010г.

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаеми колеги, господин министър! Миналата зима видяхме какво означава енергийна зависимост: хората бяха на студено доста дълго време. Това наложи изграждането на енергийните връзки между България и Румъния и България и Гърция.

Вчера вечерях с министъра на икономиката на Румъния. Получих информация от него, че до края на годината връзката с Румъния ще бъде готова.

Въпросът ми към Вас е: дали това е така, наистина ли е възможно да се случи? Ако е така, е добра новина за всички нас. Има ли от българска страна готовност този срок да бъде потвърден?

Втората страна от въпроса ми, господин министър, е какво става с газовата връзка с Гърция? Има ме ли яснота кога ще бъде готова? Може ли да бъде поет ангажимент за краен срок?

Разберете, напълно подкрепяме политиката за диверсификация. Тя е единствената възможна. Кризата ясно показва, че нямаме друга алтернатива, нямаме друг път.

Въпросът е тези връзки да не бъдат изграждани за безкрайно дълъг период от време. Те трябва да станат максимално бързо.

Господин министър, има ли възможност сега да бъдат казани ясно сроковете? Благодаря Ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ: За отговор има думата Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма.Заповядайте.

МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Димитров! По отношение на въпроса за връзката с Гърция, към момента са налице основните резултати от предпроектното проучване, които доказват изпълнимостта на проекта от техническа, икономическа и екологична гледни точки. В рамките на тази година графикът на проекта предвижда извършване на дейности, необходими за довършване на фаза развитие.

Предвиждат се да бъдат извършени технически проект и доклад за ОВОС. След изготвянето на окончателната оценка на инвестиционните разходи в рамките на техническото проектиране проектните участници следва да пристъпят към вземане на инвестиционно решение и сключване на договори за доставка на оборудване с дълъг цикъл на производство, тоест в края на настоящата година проектът ще навлезе в инвестиционната си фаза.

През 2011 г. се предвижда да бъдат завършени одобрителните и разрешителните процедури, свързани с ОВОС, и предоставяне на право за строеж.

След това ще се пристъпи към работното проектиране и изграждане на газопровода.

Приключването на строително-монтажните дейности и въвеждането на газопровода в експлоатация се очаква да стане през втората половина на 2013 г.

Използвам случая да уведомя Народното събрание за постигната договореност преди два дни по време на работна среща в Атина между български и гръцки заместник-министри на енергетиката за създаване на смесена проектна компания, която ще изгради, притежава и експлоатира междусистемната газова връзка България и Гърция. Във външната компания с равни дялове ще участват българският енергиен холдинг и IGI „Poseidon", в която акционери са ДЕПА и „Едисон". Предстои на 4 март 2010 г. в Солун, Италия, Гърция и България да подпишат Споразумението за развитието на проекта и междуакционерното споразумение.

Що се отнася до България и Румъния, проектът е на етап предпроектно проучване. В рамките на 2010 г. се предвижда навлизането на проекта в инвестиционна фаза. Предвижда се изпълнението на инвестиционния проект за обекта, фаза технически проект, съгласувателни процедури със специализираните контролни органи, подписване на договори за доставка на основно оборудване за линейната част на газопровода.

През следващата година се предвижда продължаване на проектирането, фаза работен проект, стартиране на процедури по издаване на разрешителни за строителството, изпълнение на доставки и започване на строителните работи.

През 2012 г. се предвижда завършване на строително монтажните дейности, провеждане на изпитания и въвеждане в експлоатация.


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...