Парламентарна дейност

С активното участие на депутата от СДС Лъчезар Тошев в Парламентарната комисия по околната среда и водите, бе прието да бъде наложена предпазната клауза, върху отглеждане на ГМО

19.02.2010

Вчера с активното участие на депутата от СДС Лъчезар Тошев в Парламентарната комисия по околната среда и водите, беше прието да бъде наложена предпазната клауза, предвидена в Директива 2001/18/ЕО върху отглеждане на ГМО -разновидности на плодове и зеленчуци, пшеница, лоза, тютюн и маслодайна роза. Тя вече ще бъде регламентирана в заключителните разпоредби на закона, приеха още народните представители в комисията. Тези култури вече ще са със статут на традиционни и стопански значими за страната, и генетично модифицираните им варианти няма да се допускат за отглеждане на територията на България. Нещо повече - депутатите гласуваха ГМО-памукът, за който през 2008 г. по предложение на БСП забраната падна, ще бъде подложен на приетата обща силно ограничителна процедура.
Отново по предложение на Лъчезар Тошев беше приет и текст, който заплашва с глоба до от 300 000 до 1 млн. лв. министрите на земеделието и на околната среда, ако разрешат засяване с ГМО в буферната 30-километровата зона около „Натура 2000", която след бурни дебати и с намесата на Председателя на Народното Събрание Цецка Цачева, която получи аплодисменти и от неправителствените и браншови организации присъстващи на заседанието.. Тази буферна зона беше запазена в новия текст предложен от МОСВ приет от депутатите със забележително единодушие. Друго предложение на Л.Тошев прието от Комисията е всички буферни зони записани в закона (в т.ч. 10 километровото отстояние от пчелини и 7 км от зони с биологично земеделие), ще бъдат осигурявани за сметка на заявителите. Същото наказание грози министрите и ако издадат разрешение за продукт с ГМО или съставка, за който има отказ в ЕС. Досега подобни наказания нямаше.
Народните избраници преразгледаха и решението си за санкциите за нарушителите, които отпаднаха при първото четене на закона. Същата е санкцията и за засаждане с ГМО в буферните зони. С до 300 000 лв. ще се наказват фирми, дали неверни данни в заявлението за износ на ГМО или продукти, съдържащи ГМО.
Надписите за съдържание на генетично модифицирани организми /ГМО/ върху етикетите на продуктите да бъдат два пъти по-големи от останалата част на надписите, решиха още депутатите. Дебатите бяха предизвикани от предложението на Л.Тошев за височина 2 см на текста за съдържание на ГМО, на в крайна сметка беше прието компромисното предложение на Джевдет Чакъров от ДПС за двойна големина на този текст спрямо останалата част от надписа.
Решението на Комисията по околната среда и водите бележи постигането на нов национален консенсус по толкова спорния въпрос за ГМО в България.
Предстои гласуването в пленарната зала, на което ще бъде взето окончателното решение за текстовете.

 


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...