Парламентарна дейност

Мартин Димитров: Борбата с престъпността не трябва да е за сметка на нарушаване правата на българските граждани

18.02.2010

Изказване на председателя на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров при разглеждане на текстовете по Закона за електронните съобщения в Народното събрание

МАРТИН ДИМИТРОВ, съпредседател на Синята коалиция: Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! В тази зала може би за четвърти път разглеждаме такива текстове по Закона за електронните съобщения. В минали случаи искания за прекомерно подслушване, така да се изразя, бяха отправени от БСП и ДПС. Сега бяха внесени от друга партия.
Аз благодаря на колегите от ГЕРБ, които все пак тръгнаха по линия на съобразяване с нашите аргументи. Това е важно. Все пак останаха текстове, които нас ни притесняват и това наше притеснение днес не може да бъде спестено.

На първо място, чл. 34 от Конституцията на Република България казва ни по-малко, ни повече, колеги, от това, че кореспонденцията е тайна, освен ако не става въпрос за тежки престъпления. Това, което е записано в окончателната редакция на комисията, включва и други престъпления, които определено могат да не бъдат тежки. Това пряко нарушава Конституцията на Република България, колеги. Няма как да подкрепим една такава разпоредба.

Колеги, предупреждавам ви, че вероятно ще бъде сезиран Конституционният съд и този текст ще отпадне. Аз смятам, че 41-то Народно събрание няма нужда да си причинява една такава ситуация - да нарушава Конституцията, буквално.

Така че, колеги, нека продължи тонът на диалог и на съобразяване. Приемете нашата редакция тук - да става въпрос само за тежки престъпления, за да не се вкарваме в нова ситуация, когато Конституционният съд да отменя текстове от този закон.
На следващо място има още един текст, който ни притеснява, и това е текстът, който касае унищожаването на данните. Ние сме предложили това да става в едномесечен срок след изтичане на срока, определен от съда. Комисията е поискала срокът да бъде 6-месечен. Някак си шест месецае прекалено дълъг срок, колеги. Това е въпрос на съобразяване от страна на 41-то Народно събрание. Колеги, нека вносителите да обосноват защо този срок може да бъде до шест месеца. Това просто е прекалено, прекалено дълго.

Накрая, колеги, след целия обществен дебат, който се случи по тези текстове, след всички опасения, които се създадоха, неслучайно в българското общество, които бяха подхранвани от БСП и техни предложения от последните няколко години, много е важно сега да приемем изчистени текстове така че в обществото да изчезне всяко съмнение за неправомерни действия или за масово подслушване.
Колеги, никой не е против борбата с престъпността. Напротив, подкрепяме я и ще я подкрепяме с всички сили, но това не трябва да е за сметка на нарушаване правата на българските граждани.

Затова, колеги, пак ви връщам към основния аргумент и момент в този параграф. Не можем да си позволим да нарушаваме българската Конституция. Не можем да си позволим такова нещо. Утре, ако го направим, ще възникне въпросът: ако по един повод това се е случило, защо да не стане по други, много поводи? Затова е и Конституцията - основен закон, който може да бъде променян, но не може да бъде изменян с други закони. Това е грубо нарушение на правовата държава.

Колеги, в духа на диалог, който успяваме да постигнем по този закон, молбата ми към вас е да не нарушаваме българската Конституция, да остане само за тежки престъпления и да продължим напред. Иначе този закон ще бъде редактиран и вероятно ще бъде обект на множество атаки, от което никой няма полза - нито 41-то Народно събрание, нито правителството, което посредством тоя закон иска да подобри борбата с престъпността, нито за българското общество. За всички ще остане едно огромно съмнение, че ще бъдат нарушавани човешки права в противоречие на българската Конституция. Така че сега е моментът по този първи важен въпрос да постигнем съгласие и да оправим този текст. Благодаря ви.


Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 18.09.2016

Костадин Марков към правите...

Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Ко...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 10.09.2015

Румен Христов: Да направим ...

Румен Христов изтъкна, че законопроектът на МС трябва да бъде приет...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 18.05.2015

Министър Лукарски представи...

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи проекти за инв...

thumb 16.05.2015

Парламентаристи от България...

На 11 и 12 май делегация, водена от Председателя на парламентарната...