Божидар Лукарски: Реформаторския блок е единствената проевропейска политическа алтернатива в България

16.04.2014

Insert thumbРБ е единствената проевропейска политическа алтернатива в България. ГЕРБ се държи като адвокат на Путин относно енергийните проекти у нас. Ние предупреждаваме, че  има опасност от спиране на еврофондовете, но управляващите си държат главите в пясъка и не чуват предупрежденията ни. Еврофондове са важни за регионите за подпомагане и развитие на малкия и среден бизнес, каза Лукарски на брифинг на РБ в Свиленград. Сега печели мафията с непрозрачни процедури и разпределение на европарите под масата, допълни той и подчерта, че подобна среда може да изведе страната ни от ЕС.  

Статуквото е готово на всичко, за да се задържи във властта. Измамите с лични данни няма да доведат до персонални разследвания кой и как ги е извършил. Няма да се установят фактите и няма да се понесе отговорност. Това е разочароващо за хората. Част от играта на статуквото е да се говори срещу партиите, че лъжат, крадат и мамят и че всички са „маскари“. Когато хората се отдръпват от политиката, държавата става лесна плячка на разбойници. Призовавам към по-голяма бдителност. РБ не е част от това статукво и никога няма да бъде. Това заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева в Свиленград по повод скандала с личните данни в списъците за регистрация на партиите за европейските избори.

Тя определи събирането на партиите от Блока в общ политически съюз като най-голямото постижение за последната година в дясното политическо пространство. Нашият дневен ред за ЕП е ясен, подчерта Кунева, като добави, че РБ ще работи за присъединяването на България към Шенген, банковия съюз, еврозоната и да бъдесъосновател на Европейския енергиен съюз.

Вървим назад, не напред, за съжаление. Съюзите в рамките на ЕС са защита за българите и потребителите. Влизането ни в Енергийния съюз например ще донесе до 30% по-евтин газ, посочи още тя и добави, че не може зарадилични интереси и апетити в енергетикатана шепа хора да се загробва индустрията на България.

България е най-бедната в ЕС, но и дясното в наше лице в следващите години ще прави силна социална политика, каза още Кунева и определи като грешка, че в последните години десните сили говорят малко за социалните проблеми. Тя даде пример, че десни правителства вадят страните си от кризата и допълни, че само те генерират нужната енергия за реформи. В България няма пенсионна реформа, здравна и социална реформа, младите напускат страната, образованието изостава. Реформите могат да допринесат за решаването на демографския проблем на България, категорична бе Кунева.  

Корман Исмаилов посочи, че дългосрочната цел на РБ е да е трета политическа сила в България. РБ се стреми към ефективни институции вътре в страната и европейското ни членство трябва да доведе до просперираща и защитена България, каза той.  


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 01.02.2017

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира пр...

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.10.2015

Текстовете на наградените е...

thumb 08.07.2015

Божидар Лукарски: Всяка реф...

Всяка реформа се прави с общи усилия и консенсус, затова моят апел,...

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 07.11.2014

Божидар Лукарски: Основният...

Това заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономи...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 25.08.2014

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторския блок ще постигне силен резултат на предстоящите избо...