Пресконференции

Божидар Лукарски: Изказването на премиера Пламен Орешарски, че България няма нужда от реформи е скандално

13.01.2014

Insert thumbИзказването на Пламен Орешарски, че България няма нужда от реформи е скандално. Липсата на такива означава, че България ще остане най-бедната страна в Европейския съюз. Реформаторският блок е силно притеснен от липсата на желание за реформи в управляващите. Това за пореден път доказва тезата, че ние сме единствената алтернатива на това управление".Това каза на пресконференция на Реформаторския блок Божидар Лукарски, председател на СДС

Пресконференция:
Божидар Лукарски: Здравейте колеги. Поводът за днешната пресконференция е скандалното за нас изказване на премиера Орешарски, че България няма нужда от реформи. РБ е озадачен от това изказване, тъй като според нас липсата на реформи означава България да остане най-бедната, най-корумпираната и управляваната по най-лош, недемократичен начин държава в ЕС. За нас изказването на министър-председателя Орешарски показва още един път, че РБ е единствената алтернатива на това управление и единствената политическа сила, която иска провеждането на реформи и вижда в тях единственият изход от сегашното статукво. В този смисъл за нас е важно да се проведе и административната реформа, особено на фона на провежданите политически назначения в областта на екологията и по-специално в регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите и в Националните паркове. Да коментира тази наша позиция давам думата на г-н Даниел Попов – експерт от РБ, който ще обясни от екологична експертна гледна точка и позицията, която ви е раздадена в момента.

Даниел Попов: Добър ден и от мен дами и господа. Това, което виждаме е, че на фона на многогодишни критики на ЕК към българската администрация за опазването на околната среда, на фона на няколко наказателни процедури, които са стартирани към България и които могат много пряко да доведат до финансови загуби за държавата, имаме едно, както каза г-н Лукарски, съвсем скандално назначение на редица директори на регионалните инспекции и националните паркове. Това е ход, който съвсем ясно показва, че правителството не смята да се съобразява с каквато и да било положителна реформа в областта на околната среда. Това е ход, който съвсем ясно показва, че те предпочитат да се назначава партийна номенклатура – хора, които са били обект на злоупотреби, били са част от тези злоупотреби в миналото, се назначават отново на тези отговорни длъжности. И в крайна сметка съвсем ясно е за нас, че това ще доведе от една страна до злоупотреба със защитените територии, ще доведе до приватизиране, унищожаване на защитени територии в полза на определени икономически интереси. От друга страна, понеже конкретни ползватели на еврофондовете са в регионалните инспекции виждаме, че има съвсем реален риск това да доведе до загуба на средства по тези програми, което в крайна сметка ще се отрази на държавния бюджет. Примерите, може би не е нужно да изброяваме, те са написани в позицията, но нещо особено скандално трябва да бъде споменато, което се отнася до директора на РИОСВ Благоевград – това е обявяването на защитената територия по “Натура 2000” и “Рила–буфер”. Това е територия, която е извън границите на национален парк “Рила”, това е територия, която от няколко години вече е с подготвена документация за обявяване и се бави единствено по политически причини в полза на началото на проекта „Супер Боровец”, след това беше „Супер Паничище”, сега се говори за дефиниция Рила. Ние искаме новия директор да придвижи приоритетно обявяването на тази защитена територия. Същото трябва да се случи и от хората, от които зависи в централното министерство. Ако имате въпроси по конкретиката няма нужда да говорим надълго и нашироко, това са теми, обсъждани в обществото достатъчно дълго време като конкретни злоупотреби.

Радан Кънев, председател на ДСБ: Ние сме раздали позицията, която съдържа конкретни искания. Нещо друго, което ще кажа единствено като анонс е първо, че лидерите на РБ започват обиколки в цялата страна за представяне на нашия план за излизане от кризата и за противопоставяне на подобни партийни назначения, които са особено видими там, където ще влизат тепърва европейски средства в новия програмен период, както и че по-късно тази седмица ние ще дадем задълбочена извънредна пресконференция за случая с журналистическото разследване на телевизия АРТЕ и имотите на Делян Пеевски, който синтезира в себе си може би всички скандали на българското общество наведнъж и ни води до извода, че в България МВР и съответно държавната власт с целия си репресивен апарат закрилят мафията и нейното имущество. На разположение сме за въпроси.

 


Tags: Божидар Лукарски, Реформаторски блок

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 01.02.2017

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира пр...

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.10.2015

Текстовете на наградените е...

thumb 08.07.2015

Божидар Лукарски: Всяка реф...

Всяка реформа се прави с общи усилия и консенсус, затова моят апел,...

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 07.11.2014

Божидар Лукарски: Основният...

Това заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономи...

thumb 06.11.2014

РБ подписа коалиционно спор...

Коалиционно споразумение;Програмна декларация - тук.

thumb 09.10.2014

Позиция на политически съюз...

Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомв...