Insert thumbОбщото становище на Реформаторския блок и на КТ "Подкрепа" е, че удължаването на мораториума за продажба на земи на чужденци поставя на карта членството на България в ЕС.

Това каза лидерът на СДС Божидар Лукарски на пресконференция след среща на представители на политическата формация със синдикалната организация.

Вчерашното решение на парламента измести основната тема на разговора ни, поясни той и допълни, че са търсили от КТ "Подкрепа" експертно мнение за икономическите мерки, предлагани от Реформаторския блок.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев от вчерашното решение не могат да произтекат правни последици, защото то нарушава и конституцията и договора за присъединяване към ЕС. Той допълни, че с вчерашното си гласуване част от депутатите от БСП са бламирали министъра на външните работи Кристиан Вигенин. Когато е бламиран, един министър подава оставка, а не пише във "Фейсбук", че е бламиран, коментира лидерът на ДСБ.

Според представителите на Реформаторския блок оставка трябва да подаде и председателят на НС Михаил Миков

От Реформаторския блок заявиха, че с представителите на синдиката са се обединили около тезата, че предстои тежка зима с много решения, които трябва да бъдат взети, а за тях правителството и управляващите нямат готова визия. В отговор на репортерски въпрос за минималната работна заплата (МРЗ) президентът на синдиката Константин Тренчев каза, че предлагат механизъм, при който МРЗ да се опре на критерии, а "не да се гледа в тавана и да се каже от 310 лв. ще стане 340 лв.". Трябва да се опрем на някаква логика при определянето й, допълни той.

Попитани за мнението им по въпроса за плоския данък, от Реформаторския блок посочиха, че застъпват позицията на запазване на плоския данък с един необлагаем минимум. От синдиката обявиха, че идеята за необлагаем минимум е приемлива, макар че те настояват за прогресивно данъчно облагане, каквото съществува в Европа.

източник Vesti.bg