Любен Петров: Един от основните приоритети на СДС е облекчаване на данъчната политика

17.04.2013

Insert thumbЛюбен Петров, водач на листата на СДС в 14 МИР Перник и 23 МИР София - град, пред Радио "Фокус"

Водещ: Продължаваме да търсим паралели и разлики в предизборните програми на различните партии с идеята за обективно сравнение. Акценти в предизборната кампания на СДС ще коментираме в следващите минути с Любен Петров, водач на листата на СДС в 23-ти МИР-София град. Добро утро.
Водещ: Г-н Петров, в 23-ти избирателен район ще се състезавате с водача на листата на ДСБ Иван Костов, как определяте тази конкуренция?
Любен Петров: За мен това, както се казва е едно нормално състезание. Аз не се притеснявам нито от г-н Иван Костов, нито от който и да е било друг от кандидатите. За мен е важно наистина българските граждани и жителите на София в 23-ти МИР наистина да чуят всички предложения, всички политики, които предлага новият отбор на СДС. Наистина в СДС се разделихме с хората, които бяха в историята на СДС. Наистина се направи един нов отбор, един нов отбор, който възприе принципите на зората на СДС, когато СДС беше в коалиция, когато в СДС имаше букет от различни партии, които бяха в център-дясно, които всяка със своята специфика допринасяше и контролираше другите и наистина тогава постигахме успехи.
Водещ: Какво е важно за СДС оттук нататък в политически план?
Любен Петров: За нас първият приоритет е наистина България да стане нормална европейска държава, в която да живеем всички като достойни граждани. Не може само да се занимаваме с миналото. И аз тук искам изрично да подчертая, тъй като постоянно ме питат, дали г-жа Михайлова, дали г-н Костов е в СДС, хора, искам да обявя официално за тези, които постоянно ме питат и не са разбрали, г-н Иван Костов от 2004 година не е в СДС, г-жа Нейнски и г-н Мартин Димитров от миналата година на са в СДС. Имаме в момента млад отбор. Водачите на всички листи на СДС, нито един не е бил в предишното Народно събрание, а имаме само един, който е бил народен представител преди няколко Народни събрания. Така че СДС дава отново надежда на България с нов отбор.
Водещ: През 2007 година вие сте избран с мажоритарен вот за кмет на Район „Витоша”, който е включен именно в 23-ти МИР, в него влизат още „Красно село”, „Лозенец”, „Младост”, „Панчарево”...
Любен Петров: Точно така.
Водещ: Познавате добре проблемите на Район „Витоша”, но смятате ли, че като бъдеш народен представител можете да помогнете за решаването на конкретни проблеми на тези райони?
Любен Петров: Аз познавам не само проблемите на Район „Витоша”, познавам проблемите на София и на България, както се казва ние сме малка държава и тук, единият бивш лидер на СДС беше прав може би в едно, че тук всички сме в една степен или роднини, или братовчеди. Така че не само „Витоша”, София, цяла България е за мен един организъм. И ако искаме България да започне да расте, трябва да сме заедно и да работим като отбор. По отношение на проблемите на София и „Витоша” виждате, предполагам и вие живеете и работите в София, как в последната една-две години реално София като бизнес климат, като усещане за развитие все повече върви надолу. Реално погледнато това не е толкова от общинската политика, колкото от случващото се в държавата. И, когато си говорим с колеги и приятели от страната, всеки казва – в София е по-добре. Ей Богу, вярвайте ми вече и в София не е добре. В София се чувства тоталната криза. В София в 20.30 часа дори в центъра няма това движение, няма този живот. Реално хората тук също са притеснени за огромните високи сметки за ток, които получиха, и парно. От това, че все по-висока безработица става и в София, където традиционно е най-малка безработицата. Фирмите постоянно фалират. Едни търговски обекти се откриват, но за съжаление по-малко са тези, които стартират собствен бизнес, отколкото тези, които фалират. И за това един от основните приоритети на СДС е наистина облекчаване на данъчната процедура като политика, която трябва да стане все по-кратка, ясна, по-проста. Ние искаме да съкратим режимите и процедурите във всички сектори. Искаме дори там, където е възможно максимално скоро да станат всички режими, да не са разрешителни, а да минем към уведомителни процедури, за да може всяко навлизане в стартиращ бизнес да бъде много по-лесно, много по-малко условности и наистина държавата да помага на бизнеса, а не да пречи.
Водещ: Вие сте икономист по образование и сигурно за вас е далеч по-лесно, отколкото за нас, които сме далеч от тази сфера, да подредите приоритетите. Казахте част от тях, но икономиката ли е акцентът в предизборната програма на СДС?
Любен Петров: За мен наистина икономиката, не само че това ми е специалността, трябва да е акцент в програмата на СДС и смятам, че като икономически екип, който сме в СДС и в нашите коалиционни партньори, заставаме твърдо зад това, но нека да не се лъжем: ако наистина България иска да тръгне напред, ние трябва да направим бизнес средата в България, трябва да направим такава среда, която да е конкурентноспособна на европейските и на световните икономики, за да можем да създадем условия за икономически растеж. Ако направим това, ние ще тръгнем наистина с огромни темпове да се борим и с безработицата, и с ниските доходи, и с лошото здравеопазване, и с проблемите в здравеопазването. Реално около икономиката се върти цялото управление на държавата и цялото бъдеще. Няма как при недостиг на бюджет, при липса на постъпления в бюджета да разчитаме, че някой ще вдигне заплати и тези безумни обещания, които се сипят от тотално популистки партии и тотално популистки лидери, които ги представляват.
Водещ: Има ли днес воля СДС да даде шанс на гражданския глас в бъдещия парламент, където основно се приемат закони, този граждански глас да бъде чут?
Любен Петров: За мен не само гражданският глас, всички решения, които трябва да се взимат и в Народното събрание, и в Министерски съвет, и в общините трябва да се вземат при максимална прозрачност и при максимално участие на всички заинтересовани страни по въпроса. Когато всеки ръководител на съответната инстанция чуе проблемите и казусите от наистина заинтересованите страни, а не от един или двама съветници, колкото и да са гениални те, ние в СДС сме убедени, че това е начинът наистина да се намерят най-верните решения. И наистина България в този момент може да тръгне само по този начин напред.
Водещ: Кое е посланието, което непременно искате да стигне до вашите избиратели?
Любен Петров: За мен СДС е отборът на народа, отборът, който може отново в труден момент да бъде спасителят за ситуацията в България. Различните политически анализатори твърдят, че СДС в момента не е тази велика сила, която беше, но ние сме убедени, че с нов отбор, с нови хора, с нови политики наистина можем да направим, така че България да стане нормална държава и ние да бъдем коректив, на което и да е управление, включително и дясно в България.
Росица АНГЕЛОВА


Tags: Любен Петров

Още по темата

thumb 17.12.2015

Любен Петров: Емоцията покр...

Емоцията, която беше покрай промените в Конституцията, трябва да от...

thumb 04.11.2015

Любен Петров: Може да има п...

Интервю на зам.-председателя на СДС Любен Петров за вестник "Станда...

thumb 12.05.2015

Зам.-министър Любен Петров:...

Индонезия е една от най-големите държави в региона и реално след Ки...

thumb 11.08.2014

Любен Петров: Популярен и б...

Интервю на зам-председателя на СДС Любен Петров за вестник "Стандарт"

thumb 03.05.2013

Любен Петров: СДС – гарант ...

Ние не раздаваме празни обещания, а предлагаме мерки, които ще напр...

thumb 26.04.2013

Любен Петров, СДС: Ще запаз...

Любен Петров ,кандидат за депутат от СДС в 23 МИР в София и в Перни...

thumb 19.04.2013

Любен Петров: Не пипайте пл...

Любен Петров, кандидат за депутат от СДС в 23 МИР София и 14 МИР Пе...

thumb 17.04.2013

Любен Петров: Гласувайте за...

Гласувайте за СДС ако искате да има нормално дясно-центристко упра...

thumb 18.04.2013

Любен Петров, СДС: Трябва д...

За приоритетите в програмата на коалиция Съюз на демократичните сил...

thumb 10.11.2012

Любен Петров:България има н...

България няма нужда от оцеляващ Съюз на демократичните сили, а от С...