Електронни медии

Иван Сотиров: Нужни са политическа етика и принципи, които трябва да се спазват в една демократична държава.

21.03.2013

Insert thumb

Интервю на Иван Сотиров, секретар по енергийна политика на СДС за сайта  Всеки ден

Г-н Сотиров, отново започва война между СДС и Иван Костов, този път за представители в изборните комисии. Защо се стигна дотук?

 Не става въпрос за война, а за елементарна политическа етика и принципи, които трябва да се спазват в една демократична държава. Не може две физически лица - Иван Костов и Мартин Димитров, да се опитват еднолично да представляват 4 партии, които имат решение да се явят заедно на избори под името на СДС. От бившата Синя коалиция от 5 партии, с изключение на ДСБ, всички други - СДС, радикалдемократите, Обединените земеделци, БСДП сме постигнали съгласие да се явим като коалиция СДС. При това положение две физически лица по силата на старото споразумение да злоупотребяват и да се опитват да представляват Синята коалиция пред ЦИК и да получат правото да определят представителите в СИК и РИК, е директна груба измама. Това е едно политическо мошеничество, което не бива да бъде допуснато. Само ще припомня, че при подобен казус преди време лично председателят на ВАС излезе с категорична позиция и отхвърли такъв опит.

 

Говорите за становището на Константин Пенчев, който осуети опита СДС да не бъде регистриран за изборите през 2009 г.?

 Да, тогава имаше подобна атака срещу СДС. И председателят на ВАС г-н Константин Пенчев взе ясна позиция по наша жалба, че не може едно лице да подменя решение на висш партиен орган. Сега пък говорим за физически лица, които се опитват да представляват няколко партии без тяхното съгласие, което е откровена политическа измама. Надявам се, че ЦИК няма да постъпят като чиновници, а като хора, които носят отговорността за съхраняване на демократичните принципи.

 Казвате, че Костов няма право да действа от името на Синята коалиция. А СДС претендира ли за това?

 Четири от петте партии имат ясни и категорични решения за явяване като коалиция СДС на изборите. Не може една от пет партии - ДСБ, да се опитва да говори от тяхно име. Това е откровена политическа измама. Говорим за 4 партии, които традиционно участват в политическия живот на България. СДС е политическа сила с традиции, която е управлявала България с мнозинство и не може да бъде задраскана по този начин, това е абсурдно.

 Никой от СДС ли не се обади на Костов да изясните лично проблемите?

 Напротив, бяха направени няколко опита за срещи с партии от бившата Синя коалиция, за да уточним нещата с представителството. Това, че всеки е поел по своя път, не значи, че трябва да се действа по този вероломен начин. Не може Мартин Димитров, който вече не е член на СДС, да представлява СДС и още 4 партии съвместно с Иван Костов. Тези хора, които се изявяваха като големи защитници на демокрацията и борци срещу полицейщината, няколко пъти извършват подмяна на вота - влизат като депутати от една партия и след това се изявяват като представители на други политически партии в лично качество. Сега пък правят нещо съвсем грозно - опитват да подменят волята на 4 партии.

 Борите се за Синята коалиция, но тя не е ли вече в историята? След разпускането на 41-вия парламент би трябвало тя да не съществува. 

 С изтичането на мандата на 41-вото Народно събрание Синята коалиция не съществува в правния мир. Още повече че всяка от партиите в нея е избрала своя път.

 Гневни сте, че Костов е регистрирал синьото обединение като физическо лице, но защо допуснахте това да стане при създаването му през 2009 г.?

 През 2009 г. поради подобни действия от страна на предишния председател на СДС Пламен Юруков Мартин Димитров не беше вписан като председател в съда, когато беше учредена коалицията. Затова двамата с Костов я представляваха като физически лица. В споразумението обаче се посочва изрично, че те участват в качеството си на председатели на СДС и ДСБ. Но когато правиш коалиция с някого, не тръгваш с презумпцията, че той е измамник и ще те изиграе. А Костов и Димитров се държат като измамници на възрастни хора, като им крадат нотариалните актове.

 Няма ли най-сетне СДС да изчисти отношенията си с Костов и да спре да го поддържа като демона на партията. 

 Този човек пое функциите на терминатор за българската десница. Всичките му действия от години са насочени към рушене на дясното и състоянието, в което се намира традиционната десница, е резултат точно от тези действия. Но пред България има много по-сериозни проблеми от това да се занимаваме с личности, които принадлежат към историята и се опитват за последно да пречат. Може би това ще им бъде утеха за личния политически провал - да завлекат и съсипят всичко. Така се постъпи с фондацията на СДС, която беше просто открадната. Костов не се оттегли, като напусна председателския пост, и завлече цялата фондация.

 Но това не беше ли договорка между Костов и Надежда Михайлова?

 Не, тогава между тях имаше много тежък скандал. Имаше обвинения, имаше един скандал за 200 000 долара, които са давани на фондация „Демокрация." Надежда Михайлова се разграничи, като каза, че не иска да носи отговорност за тези неща, дори беше фалиран вестник "Демокрация", защото фондацията отказа да го финансира. Тогава Костов питаше Надежда за гаражите на мъжа й, а тя го питаше за "Нефтохим" и за подмяна на вота на избирателите.

 Но ето че сега двамата ще се явят заедно на избори, и то в обща партия.

 Да, забравиха цирка от миналото.

 А виждате ли ги като заплаха за СДС? Не е ли парадокс трима бивши сини лидери - Костов, Надежда Нейнски, Мартин Димитров да играят срещу партията на избори?

Действията на тези хора и персоналните безобразия, които направиха, сринаха доверието в десницата. Вместо да поемат отговорност и да се оттеглят, те продължават да стоят, да пречат и да терминират дясното.

 Смятате, че не е редно те да водят листи?

 Това ще го решат избирателите. СДС няма намерение да се занимава с тези хора. Но те трябва да престанат да пречат. Мисля, че съвсем скоро избирателите ще дадат своята присъда.

 Излязоха някои социологически прогнози, които изчислиха, че ДСБ ще влезе в парламента.

 Няма нито една такава прогноза. Всички сериозни социологически агенции и резултатите от последните избори доказват, че тези хора вече са приключили своята политическа кариера. Но явно те искат да се убедят в това на изборите.

 Защо председателят ви Емил Кабаиванов се отказа от депутатските листи? Това не е ли отстъпление?

 Това ще се реши, когато приключи процедурата с номинациите с утвърждаване на листите на СДС. Партията има желание да се възстанови тази широка национална демократична формация, която беше СДС в началото - като широко национално движение от партии и граждани. Вярно е, че има организиране на цялото политическо статукво за унищожаване на СДС и това не е първата атака. Един от тестовете дали това не е координирана атака за нанасяне на пореден удар върху СДС ще бъде решението на ЦИК.

 Обявихте, че СДС ще отвори листите си за граждани? Ще привлечете ли хора от редиците на протестиращите и от кои точно?

 Не става въпрос да се постъпва по този популистки начин. СДС винаги е бил отворен за авторитетни граждански фигури. Това, че някой е събрал няколко души да протестират, не означава, че има качествата и авторитета да бъде народен представител и кандидат от листите. Бихме включили авторитетни фигури в листите, доказани лица. Аз съм противник на това да се формализират нещата с гражданските квоти. Защото за мен всеки, който е кандидат за народен представител, е политик. Дали си министър, депутат или кмет, ти си политик. Да се делим на граждани и политици е една демагогия и лицемерие. Всички сме граждани, независимо дали сме членове на партии или не. Но партийците станаха повече от политиците - хора, които търсят личния келепир.

 Одобрявате ли състава на новото правителство? Има ли роля Иван Костов в избора на Марин Райков за премиер, който бе зам.-министър в неговото правителство?

 Г-н Райков е дипломат от 1987 г. и има кариера, свързана с управлението на най-различни правителства, така че всеки може да го третира като свой представител. По-скоро съзирам опит на Костов, въпреки че се самопредложи и не му беше възложено да състави служебен кабинет, да създава впечатление, че той е фактор, който реди картите в държавата. Явно това му е необходимо, за да се поддържа митът за неговата голяма роля в политическия живот.

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...