Eмил Кабаиванов: Настояваме да бъдат изкарани всички факти, договори и споразумения относно Дунав мост 2

30.10.2012

Insert full size

През изминалата седмица следихме работата на правителството и на парламента и ни направи впечатление изказване на министъра на регионалното развитие г-жа Лиляна Павлова по отношение на Дунав мост 2. В него тя спомена, че имало договор, подписан между България и Румъния, в който едва ли не нашата страна събира по-малко такси, които трябва да постъпват от преминаването на Дунав мост 2. Това заяви на пресконференция председателят на СДС Емил Кабаиванов след заседание на НИС на партията.

Той запозна журналистите със споразумението на Република България и правителството на Румъния за Дунав мост 2. То е подписано през 2001г., а е обнародвано в Държавен вестник през 2006г. В чл. 9 на това споразумение ясно и точно е казано, че приходите от експлоатацията на Дунав мост 2 ще се разпределят пропорционално на сумите, вложени от договарящите страни, т.е. от Румъния и България. България е вложила 255 млн.евро, част от които са безвъзмездна помощ от предприсъединителните фондове, а Румъния 48 млн.евро, подчерта синият лидер. Според него, така, както е подписано споразумението то е в интерес на България и ние ще получаваме около 6 пъти по-голяма част от таксите, защото сме вложили шест пъти по-голям по обем финансов ресурс. Аз искам от министър Павлова да ни запознае, ако има други споразумения, които са подписани и са в ущърб на България по отношение на Дунав мост 2 и този, който ги е подписвал и носи отговорност за тях трябва да бъде ясен. Това е оригиналното споразумение и по него нещата са в ред.

Нещо повече, транспортният министър г-н Московски заяви, че сега тепърва ще се водят преговори за Дунав мост 2, за да се балансират интересите на България и Румъния. Но в споразумението е ясно казано и то е в интерес на нашата държава. Ако сега ще водят преговори за някакво паритетно събиране на таксите, това вече е в ущърб на България. Настоявам и г-жа Павлова и г-н Московски да изкарат фактите, договорите и споразуменията на светло, за да видим кой какво е подписвал и ако някой е подписвал документ, който е в ущърб на България да си носи отговорността, бе категоричен Емил Кабаиванов.

 


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 24.06.2013

СДС призовава да се участва...

Председателят на СДС Емил Кабаиванов, Гл.Секретар К. Арабаджиев и м...

thumb 18.06.2013

Емил Кабаиванов: Оставката ...

Съюзът на демократичните сили призовава да се участва активно в про...

thumb 29.05.2013

Емил Кабаиванов: Новият каб...

Д-р Емил Кабаиванов, председател в оставка на СДС, в интервю за Аге...

thumb 14.05.2013

Емил Кабаиванов: Идеалът СД...

В България има десетки хиляди демократи, на които искам да кажа, че...

thumb 11.05.2013

Президентът и ЦИК трябва да...

Председателите на СДС, Обединени земеделци, движение Гергьовден и в...

thumb 09.05.2013

Емил Кабаиванов: Когато вр...

Обръщение на д-р Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократи...

thumb 07.05.2013 - Видин

Емил Кабаиванов: В следващо...

Това каза на пресконференция във Видин председателят на СДС д-р Еми...