Емил Кабаиванов: Идеалът СДС е жив и ще продължи да съществува

14.05.2013

Insert full sizeПресконференция след заседание на НИС на СДС

Емил Кабаиванов, председател на СДС: Добър ден на всички представители на националните медии. Днес се проведе редовно заседание на НИС на СДС, на което бяха взети важни решения.

На първо място, следващия вторник ще се проведе заседание на Националния съвет на Съюза на демократичните сили, на което аз официално ще подам оставката си като председател на партията. Очаквам решението на всеки един член на НИС на СДС да направи същото. Това е морален акт и аз щях да го направя при всеки резултат на парламентарните избори, който е под 4%. Искам да благодаря на всички български граждани, които гласуваха. Искам да благодаря на демократите, които подкрепиха Съюза на демократичните сили. Истина е, че този път те не са толкова, колкото ние желаехме да бъдат, но в България има десетки хиляди демократи, на които искам да кажа, че идеалът СДС е жив и ще продължи да съществува. Ние ще вземем нашите решения на заседанието на Националния съвет на СДС, на което ще предложим да се проведе Национална конференция на партия, която да вземе стратегическите решения за развитието на Съюза на демократичните сили.

Обстановката в България след парламентарните избори е такава, че е трудно да се формира стабилно мнозинство в парламента, което да излъчи стабилно и успешно управление. Една от причините за това е, че мнозинството от българските граждани предпочетоха да гласуват за големи партии, които евентуално влизат в парламента. Сега имаме един парламент от четири партии, които общо взето са като орел – рак и щука помежду си.

Друга причина, поради която получихме малко гласове на тези избори е, че имахме малко време да наложим новата визия на Съюза на демократичните сили. В нашите листи кандидатите за народни представители бяха нови лица за политиката, защото нашето разбиране за успешна политика е, че трябва да се прави от хора, които не са участвали в провалени управления и са с добър морал и добра професионална подготовка. Такива бяха нашите кандидати, но за съжаление те не получиха нашата подкрепа. Аз обаче съм убеден, че това е правилния път и ние трябва да го продължим.

В заключение ще кажа, че през тези дни хора, които са участвали в управлението, били са в ръководството на СДС или в ръководството на други десни партии ще се опитват да дадат формулата за създаването на нова десница. Моето убеждение и на националното ръководство е, че хора, които през годините са нанасяли удари срещу десницата и срещу СДС нямат подобен морал да дават подобни рецепти.

Благодаря ви за вниманието!


Tags: СДС, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"