Вътрешнопартийни избори

Ваньо Шарков: На балотажа изборът е между лидер на СДС и кмет на СДС

10.07.2012



primary thumb  Ваньо Шарков в интервю за предаването на БНТ   "Денят започва"

Водещ: Добро утро на господин Ваньо Шарков, единият от двамата, които ще стигат до балотаж за председател на СДС. Господин Шарков за какво е битката в дясно? Имам предвид сега има няколко нови политически субекта заявяват желание да овладеят дясното, имам предвид най-вече госпожа Кунева като най-амбициозен проект, който се /.../. Има ли шансове СДС да остане автентичната голяма дясна партия на България? Тъй като посоката в последните години е все повече и повече към свиване на сините, предполагам, че ще се съгласите с тази констатация.


Ваньо Шарков: Добро утро. Във връзка с балотажа бих искал най-напред да благодаря на всичките тези членове на Съюза на демократичните сили, които ме подкрепиха на първия тур. И във връзка с това, което ме питаха какво точно се случва – предстой ни много сериозен избор. И във връзка с балотажа ние трябва да изберем в неделя дали да имаме лидер на СДС, или да имаме кмет на СДС. Защото, ако изборът е за кмет на СДС аз мога да посоча много такива кметове, които са и Злати Живков на Монтана, и Станислав Благов на Свищов, и Сашо Абрашев на Калояново, и Вельо Илиев, който е кметът на Петрич, които са по четири мандата, все хора с авторитет, доказани биткаджии и хора, които могат да печелят обществено доверие. Дебатът обаче е малко по-различен, той не е само за лидер, дебатът е затова дали да имаме силна и обединена десница или да имаме слаба, разпиляна и услужлива десница.
 
За мен слабата разпиляна и услужлива десница създава условия за възникване на такива политически субекти, които сами се определят като десни без да имат десни приоритети, без да имат дясна история. И всъщност взимат и лица от десницата, за да могат да се легитимират като десни. Това ние го наричаме кражба в политиката и това е кражба на легитимност. В крайна сметка, така или иначе тези политически субекти въпреки тази кражба ще се появят на изборите. Макар че по-малко от година самата госпожа Кунева твърдеше, че тя е представител на гражданското общество и е против партийната система, в крайна сметка обаче като партия ще се явява на изборите.
 
Но да кажем тези въпроси българските граждани би трябвало много лесно да оценят на следващите парламентарни избори. Аз смятам, че Съюза на демократичните сили има волята има потенциала да се справи със ситуацията, в която се намира. И аз наистина вярвам, че тези 22 години от историята на СДС не са напразно пропиляно време. Вярвам, че е останал разум в Съюза на демократичните сили и че членовете на СДС са достойни хора, които не се поддават на манипулация и на външни влияния, затова се включих в тази кампания.

Водещ: Как ще обединявате десницата малко, след като се разделихте с доскорошните си партньори от ДСБ? По-скоро нещата вървят в дясно към разделяне, към роене, отколкото към обединение. Каква е вашата оферта към останалите десни партии?

Ваньо Шарков: Вижте, това, което трябва да бъде абсолютно ясно е, че на 15 май в Пловдив имаше гласуване на един проект за споразумение за Синята коалиция. Този проект не може да бъде ревизиран и никой няма намерение, аз нямам никакво намерение да го поставям отново за гласуване в национален съвет, ако бъда избран за председател. Той е ясен, той е минало. Лошо или добро той е минало. Това обаче не означава, че трябва всички врати да бъдат затворени и ние с някакво самодоволство и някакво чувство, как да кажа, на превъзходство, появило се незнайно откъде, да тръгваме и да твърдим, че можем самостоятелно да се явим на избори и да спечелим някакво огромно мнозинство. Безспорни факти има в миналото, които показват, че 2007 година, когато двете партии се явяваха поотделно на избори едната имаше 99 и няколко хиляди гласа другата имаше 88 и няколко хиляди гласа в крайна сметка 0 евро депутати.
 
Две години по-късно Синята коалиция имаше 300 хил. избиратели и ние имаме един простичък избор, той изглежда по следния начин: Или се опитваме да търсим нещо над тези 90 хиляди от 2007 година, или 65 хиляди от президентските избори, или се опитваме да надграждаме над тези 300 хиляди. Аз нямам оферти към другите десни партии. Аз обаче искам да сложим нещата на масата и да видя доколко има разум в тези десни партии, които са излезли от СДС да направят разумните компромиси, за да постигнем едно обединение, което да не разделя просто партиите, а да спре да разделя избирателите. В крайна сметка това безумие на хора от десницата разделя хора, които са едно семейство, хора, които са приятели и ги кара да отидат на следващите избори да гласуват за различни политически субекти. Дори мога да кажа, че самият претендент на другият човек в балотажа кметът на Карлово, той спечели изборите обединявайки местната десница. Направи една широка коалиция, в която влизаше и СДС, и ДСБ, и земеделци, дори и ВМРО.
 
В крайна сметка 8 месеца по-късно да твърдиш и да казваш на тези хора: Вижте, аз благодаря и на вас и на това обединение станах кмет, но тук след няколко месеца ще се явим поотделно на изборите и вие ще изберете за кого да гласувате. Това е крайно непочтено спрямо българския избирател и е крайно време наистина да се вземем в ръце. Защото това безумие трябва да бъде прекратено. Аз винаги ще стоя на пътя на желанието за обединена десница, стигам и по-далеч. Аз искам в един момент да има една дясна партия в България, една, за която да гласуват българските избиратели и да спрем да ги разделяме. Ще стигнем дотам, все някога ще стигнем.

Водещ: Въпросът е дори да се стигне до обединена десница дали СДС ще бъде големият субект и обединяващият субект в тази десница? И не ви ли води само носталгията по онази синя идея, която владее романтичните спомени на голяма част от българите за началото на демократичните промени в България?

Ваньо Шарков: B Съюза на демократичните сили тази носталгия и тези емоции са много силни. Те едва ли някога ще спрат да бъдат такива, особено при нас, хората, които сме от началото на тези процеси. Тук искам да кажа, че кандидатирайки се за лидер на Съюза на демократичните сили аз заявих много категорично, че първата ми работа е да си оправим ние Съюза на демократичните сили и това нещо минава през няколко неща. Ние трябва да положим максимални усилия в следващите месеци от състоянието, в което се намираме в момента и от тази, кажем, задънена улица, да намерим пътя, през който СДС да стане силен и работещ организъм. За мен това се случва през няколко неща, за които аз съм готов да работя.
 
Едно от тези неща е да сведем националната политика на местно ниво и да направим така, че местните ни организации да имат мотивация за работа. Това става много лесно и това нещо аз съм го опитвал в своята практика, защото съм минал през всички нива на Съюза на демократичните сили. Вярно коства много усилия, защото коства председателят или лидерът на СДС да бъде на много места в страната. Но той трябва да има способността една места кауза да я превръща в национална политика.
 
Правили сме го и в този парламент по различни поводи. Другото, което е важно да бъдат възстановени комуникациите вътре в Съюза на демократичните сили. Ръководството на предишния председател Мартин Димитров и особено главният секретар Димитър Иванов направиха нещо ново. Те направиха една комуникация, която не стигаше само до областните градове, а комуникация директно с общинските организации, което е добро и трябва да продължи. И третото, за мен, изключително важно нещо е: Политическата академия на Съюза на демократичните сили да продължи, за да продължи да създава общност от млади хора,. които да навлизат в политиката. Тук временният председател на Съюза на демократичните сили има мнение, че тази политическа академия създавала паралелни структури на СДС, което крайно некоректно спрямо всички тези млади хора. Аз съм готов да дам път на младите хора в СДС и ние, които имаме опита и дай Боже и поуките да работим заедно с тях, за да можем да движим Съюза на демократичните сили.
 
Говоря за дясно обединение, но съм категоричен, че то е възможно само при силен съюз на демократичните сили. Имаме ли слабички десни партиики, колкото и да се обединяват ефектът ще е минимален. Трябва да има силен съюз на демократичните сили и аз съм готов да работя затова, за да имаме почва за дясно обединение.

Водещ: Сега вие имате общо взето равен резултат на първия тур с вашия опонент, решаващи ще се окажат онези хора, които гласуваха за Иван Сотиров. Смятате ли да имате някакъв специален контакт с тях? Фактически техните гласове ще решат кой от вас двамата ще оглави синята партия.

Ваньо Шарков: Аз съм категоричен в едно нещо: Сметки не правя и в сделки не влизам. Не знам даже какъв е последният резултат, защото той до вчера така и не беше изнесен в публичното пространство. Ваши колеги ми се обаждаха да питат какъв е резултатът, тъй като не могат да го разберат от централата на „Раковска” 134. Аз съм готов да работя с всеки, стига той да е готов да работи за Съюза на демократичните сили. Не е въпрос на контакти и въпрос на сделки.
 
По-добре да не стана председател на Съюза на демократичните сили, ако това е въпрос на сделка. Защото такива сделки в миналото са проваляли не едно ръководство на Съюза на демократичните сили, аз съм бил свидетел на такива неща. За мен е по-важно не да излезе някой от кандидатите, между другото поздравление за всички кандидати, които се включиха в тази надпревара, все пак всеки един от тях е ценен човек, а в крайна сметка обаче това да излезе някой и да призовава това, къде да отидат гласовете на неговите поддръжници...
 
Ние всички сме членове на Съюза на демократичните сили, всеки един от нас е в тази партия, защото е воден от чувството за свобода на изразяване на собствената си воля и мнение. След като има свобода на това нещо значи всеки има право да избира и когато някой твърди, в случая временният председател твърди, че СДС още не е дорасъл с пряк избор да избира своя председател, аз пък съм категоричен, че председателят на СДС трябва да бъде избиран по този начин, от всички членове на СДС.Защото той носи отговорност поред всички, не носи отговорност пред някакъв елит, който да го избира, а носи отговорност пред всички. Затова, пак казвам, колегите, които се включиха на надпреварата имах своите основания, имаха своите политически тези, направиха своите срещи с избирателите, имат гласовете, които спечелиха. Оттам нататък всички членове на СДС трябва да изберат кой да води Съюза на демократичните сили в неделя. И пак казвам, дали да бъде лидер на СДС, или да бъде кмет на СДС.

Водещ: Доколкото разбира за вас евентуалната победа или загуба не е въпрос на живот и смърт. Казвате, че сте готов да работите с всеки.

Ваньо Шарков: Не, не ми е мечтата на живота да бъда лидер на Съюза на демократичните сили. Както и не ми е парламентът единствено място, където мога да работя за Съюза на демократичните сили. Правил съм го и без да съм бил на този пост. Бил съм и общински председател и член на клуб, бил съм и главен секретар на Съюза на демократичните сили. Бях главен секретар по времето, когато ДСБ се отделяха като отделна партия от СДС. Това беше изключително тежко преживяване, но тогава положихме максимум усилия с момчетата от координация да съхраним в максимална степен структурите на Съюза на демократичните сили из цялата страна. И когато някой говори в днешно време затова накъде трябва да върви Съюза на демократичните сили, аз категорично съм на мнение, че пътят ни е само един. Пътят ни е обратно към избирателите и заедно с тях да градим доверие към Съюза на демократичните сили.

Водещ: Мнозина наблюдатели чертаят една схема, че вие сте човекът на предишното ръководство на СДС Мартин Димитров, а господин Кабаиванов е човекът, който е издигнат от временното ръководство. Споделяте ли една подобна схема начертана?

Ваньо Шарков: С много хора ме свързват. В интерес на истината мога да кажа, че аз съм познат не само на членовете на Съюза на демократичните сили, аз съм познат и на нашите политически противници. В този смисъл за 20 години в политиката дори политическите противници не ми извадиха компромати, каквито се опитаха да направят последните дни хора от временното ръководство. Това обаче мен въобще не ме притеснява. Дали съм човек на предишното ръководство ще кажат хората, които са членове на Съюза на демократичните сили. Аз мисля, че те с гласовете, които дадоха за мен имат ясен знак към това как гледат на мен. А доколко другият човек е кандидат на временното ръководство, вероятно до голяма степен е така, след като временният председател обикаля заедно с него из срещите в провинцията, но те ще си носят отговорността за нещата, които правят.

Водещ: За финал на нашия разговор, въпрос на, който ще задам утре и на вашия опонент: С какво вие сте по-добър от него? Съвсем кратък отговор, ако обичате.

Ваньо Шарков: Познат съм на членовете на Съюза на демократичните сили и на политически опоненти на СДС. Доказал съм през тези години как мога да защитавам политически тези на СДС, доказал съм как мога да защитавам членовете на СДС през всичките тези години. Доказал съм как мога да влизам в битки и съм доказал какви резултати мога да постигам и как мога да правя екип. Мисля, че това е достатъчно.


Водещ: Добре. Благодаря ви. Ваньо Шарков, кандидат за председател на СДС. Балотажът за лидер на синята партия предстои.

vanyosharkov.blogspot.com


Tags: Вътрешнопартийни избори, Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 24.07.2012

Резултати от втори тур на п...

Националната комисия по вътрешнопартийни избори обявява за избран з...

thumb 13.07.2012

СДС избира председател на в...

Изборният ден ще приключи в 20.00ч.

thumb 13.07.2012

Д-р Ваньо Шарков подписа "...

Кандидатът за син лидер отхвърли категорично внушенията от последни...

thumb 12.07.2012

Обръщение на д-р Емил Кабаи...

Обръщение на д-р Емил Кабаиванов - кандидат за председател на СДС

thumb 12.07.2012

Сините от пловдивския район...

Позицията на СДС - район Северен в Пловдив

thumb 12.07.2012

МСДС: Нашият фаворит за ли...

Ръководството на МСДС категорично препотвърждава преди балотажа в н...

thumb 12.07.2012

Обръщение на Иван Сотиров

В ход са най-тежките и сложни избори в историята на СДС, първият т...

thumb 11.07.2012

Ваньо Шарков: Няма да ревиз...

Информация от посещението на кандидатът за председател на СДС д-р ...

thumb 10.07.2012

Резултати на база 90% обраб...

По данни от постъпилите протоколи на ОКВИ - 90%

thumb 09.07.2012

Ваньо Шарков към Бойко Бори...

Поредица от реторични въпроси зададе в ефира на БНР тази сутрин кан...