Европейски парламент

Евродепутатите от Синята коалиция Н. Нейнски и Св. Малинов: Не увеличавайте акцизното облагане във времена на икономическа криза

18.04.2012

Във връзка с доклада за енергийните продукти и промяната на методологията на формиране на акцизите, който евродепутатите ще гласуват на пленарната сесия в Страсбург в четвъртък, членовете на ЕП от Синята коалиция/ЕНП Надежда Нейнски и Светослав Малинов призовават в писмо българските си колеги да гласуват за неувеличаване на данъчната тежест и за неотнемане на данъчни компетенции от националните власти.

 

Надежда Нейнски и Светослав Малинов изхождат от позицията си, че всяка страна в ЕС сама трябва да определя акцизното облагане, защото минималните ставки и външното определяне на основата за облагане с акцизи нарушават принципа на субсидиарност и са вредни за националния ни интерес.

 

Нейнски и Малинов обръщат внимание на колегите си в ЕП, че предложените промени ще повишат осезателно минималния акциз на дизела и съответно цената на горивото от 2025 г. Въпреки дългия времеви хоризонт, евродепутатите от СК смятат, че промяната на очакванията за цените на горивата влияе негативно на икономическата обстановка. Те отбелязват, че резултатите от една такава промяна ще са повече от неприятни, защото дизелът се използва в индустрии от национално значение като транспорт и селско стопанство. Неминуем ефект, който всички ще усетят, ще бъде увеличение в цените на повечето потребителски стоки.

 

Евродепутатите на Синята коалиция инициират в Европарламента обща българска позиция за консолидираната основа за облагане с корпоративния данък

 

Евродепутатите от Синята коалиция Надежда Нейнски и Светослав Малинов се обърнаха с писмо до всички български евродепутати да формират обща българска позиция по предложението за Директива на Съвета относно обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък. Докладът на Комисията по икономически и парични въпроси по тази тема ще се разглежда днес в Пленарната зала в Страсбург.

Евродепутатите от Синята коалиция призоваха колегите си да отхвърлят проблемните точки от Доклада, касаещи предложението системата за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък да бъде задължителна за всички компании (без малките и средни предприятия, които получават гратисен период). Според тях това нарушава принципа на субсидиарност, защото създава негативни ефекти върху някои национални икономики, в това число българската, която разчита на конкурентното си предимство да привлича инвеститори на базата на опростени данъчни правила и ниски данъчни ставки.

Надежда Нейнски и Светослав Малинов са на мнение, че системата за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък не трябва да бъде въвеждана като задължителна, преди да се направи практическо изследване за нейните ефекти върху всички европейски икономики. Нейнски и Малинов смятат, че системата трябва да е доброволна, т. е. да дава възможност на компаниите сами да решават дали да я използват или не.

neynsky.eu


Tags: Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 11.07.2012

Позиция на Надежда Нейнски ...

Информация за дейността на евродепутатът г-жа Надежда Нейнски в Ком...

thumb 05.07.2012

Европейският парламент изпъ...

Европейският парламент днес отхвърли спорното търговско споразумени...

thumb 29.06.2012

Надежда Нейнски: Малкият би...

Надежда Нейнски откри в четвъртък форума "Микробизнесът: твоят люби...

thumb 22.06.2012

Надежда Нейнски: Икономичес...

Финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази на се...

thumb 15.06.2012

Надежда Нейнски: Прeдприсъе...

Предприсъединителният процес и европейската перспектива за страните...

thumb 01.06.2012

ЕК оприличава прогнозите за...

Позиция на евродепутатите на Синята коалиция Надежда Нейнски и Свет...

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 14.05.2012

Н. Нейнски: Към по-концентр...

Доклада на Надежда Нейнски "Разширяване на ЕС: политики, критерии ...

thumb 09.05.2012

Надежда Нейнски: Държавите-...

Tрябва да се обърнем към държавите-членки да не правят компромиси п...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...