За шистовия газ и технологията фракинг

06.04.2012

Insert thumb

Позиция на председателя на СДС Мартин Димитров, публикувана в блог-а му

Тази седмица в парламента беше създадена временна парламентарна комисия. Тя ще проучва и анализира добрите практики и законодателни решения по регулацията на дейности при проучване и добив на подземни богатства при опазването на околната среда. Дълго име за една комисия, която ще работи едва два месеца. По време на дебатите за създаването й в парламента отново беше повдигната темата за шистовия газ. Проблем, който изкара на улиците хиляди българи, загрижени за екологията и природата. Методът на „хидравличното разбиване” чрез който се добива газът от дълбоките земи недра продължава да бъде дискусионна тема в цялата Европа. Според мен за момента тази технология е все още в процес на изучаване и крие множество притеснения. Ето защо смятам, че е редно заради недостатъчната информация и натрупаните обществени страхове, България да не прави експерименти с природата си. Ние трябва да започнем да прилагаме този метод едва когато водещи европейски държави започнат да използват и прилагат технологията на хидравличното разбиване.

Да, ние трябва да се развиваме, да търсим различни източници на енергия, за да успеем да намалим енергийната и икономическата си зависимост от Русия. Това е състояние, в което се намират и много други икономики в Европейския съюз. Нека обаче това да не става за сметка на природата, земята и водните ресурси на България. Защото това е богатство, което не може и не бива да ни се отнемат.

 

Новосъздадената временна парламентарна комисия ще събере сериозен медиен и граждански интерес в следващите два месеца. Напълно е вероятно на улицата да излязат отново притеснени граждани – акции, каквито видяхме преди налагането на пълната забрана за проучване и добив на шистов газ. Необходимо е тази комисия да проучи дали има други методи за добива на шистов газ – освен метода на хидравличен удар, които няма да навредят на българската природа. Тя трябва да предложи решения, които да гарантират не само българските икономически интереси, но и опазването на екологичните норми.

Ето защо смятам, че в този процес трябва активно да се търси и сътрудничеството на еколози и заинтересовани граждански организации. Така, както се случва във всяка демократична държава. Защо да не се предложи, ако парламентът реши процедура по проучване находищата на шистов газ в България, еколози и граждански организации да присъстват по време на всеки етап от процеса?

И не на последно място. Управляващите от ГЕРБ трябва да насочат цялото си внимание към осигуряването на газови връзки с Турция, Румъния и Гърция. Това е най-бързият начин България да успее да си осигури по-евтин газ.

 


Tags: Шистов газ, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...

thumb 22.04.2012

СДС настоява България да на...

СДС ще предложи НС да приеме две решения за налагане на вето от Бъл...

thumb 22.04.2012

Да се потърси отговорност з...

Oт СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите орг...