Да се потърси отговорност за прахосаните 1.4 млрд. лв. по „Белене”

22.04.2012

Insert thumb

Позиция на Националния съвет на СДС след изнесено заседание във Велико Търново

Спирането на проекта АЕЦ „Белене” е добра и справедлива кауза, която намери своето решение. Въпреки това за последните десет години в основите на проекта бяха налети над 1.4 млрд. лв. Тези средства са платени от българските граждани, които е крайно време да разберат кой прибра парите им. Ето защо ние от СДС призоваваме управляващите от ГЕРБ да си свършат работата до край и най-късно до последния ден на месец май да представят пред обществото пълен одит на поръчките за милиони левове около строежа на Белене. Време е в проверката да се включи и прокуратурата.

От СДС не крием смущението си от поведението на премиера Бойко Борисов и говорителите на прокуратурата. След гръмкото спирането на проекта „Белене” властимащите не спират да си прехвърлят отговорността за извършването на пълната финансова проверка и възлагането на обществените поръчки за избор на изпълнители, консултанти и дори банкови институции за финансиране на различните дейности. 

Премиерът Борисов си изми ръцете с приетия в края на управлението на тройната коалиция Закон за амнистията, който пази министрите на ДПС, БСП и НДСВ. Текстовете на закона обаче важат за непредпазливи деяния, извършени до 1 юли 2008 г. Защо Борисов забравя, че тройната коалиция управлява до лятото на 2009 г.?  Защо разследващите органи не проверят дали има доказателства за умишлени престъпления, извършени от министрите на БСП и ръководството на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, които отговарят за проекта „Белене”?

Защо прокуратурата бяга от отговорност с думите, че не разполагат с нужния капацитет и разследването на сделките по проекта са извън техния капацитет?В същото време градският прокурор на София Николай Кокинов съобщава, че столичното обвинение разследва три договора, свързани с планираната електроцентрала - с консултанта на проекта "Делойт", другият е с БНП "Париба", а третият е с "Пътни строежи" Велико Търново за изграждане на водопровод.

От СДС разполагаме с информация, че се разследва и още един договор. Сумите по всички тези договори надхвърлят 550 млн. лв. Защо се бави разследването по тези случаи?

При това протакане ние от СДС питаме дали има сделка между управляващите от ГЕРБ и замесените в проекта „Белене” лица от тройната коалиция?

Ние от СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите органи, Инспекторатът на Министерството на финансите и одитните структури към Министерството на икономиката да излязат с конкретни доклади по извършената проверка на проекта „Белене”. В противен случай ГЕРБ ще покажат отново липса на отговорност и липса на прозрачност -  обещания, които спечелиха доверието на избирателите в България.


Tags: Димитър Иванов, Камен Алексиев, Мартин Димитров, АЕЦ БЕЛЕНЕ, НС

Още по темата

thumb 01.04.2015

Председателят на парламента...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храните Рум...

thumb 12.03.2013

Националният съвет на СДС п...

На днешното си заседание НС на СДС одобри и даде мандат на Председа...

thumb 17.02.2013

СДС настоява да бъде разкри...

Съюзът на демократичните сили се противопоставя на опитите за изпол...

thumb 17.02.2013

Емил Кабаиванов: СДС трябва...

Националният съвет на СДС прие основите на общата политическа платф...

thumb 22.01.2013

СДС започна активна подгото...

Националният съвет на Съюза на демократичните сили даде мандат на Н...

thumb 26.11.2012

Националния съвет на СДС вз...

Категоричното решение на Националния съвет на СДС е, че прекратява ...

thumb 19.11.2012

СДС няма да съдейства за ор...

СДС няма да предлага членове за избирателните комисии и няма да съ...

thumb 16.10.2012

Бюджет 2013 е рисков и разо...

СДС е категорично за запазване на плоския данък, заяви председателя...

thumb 12.10.2012

СДС отказва да участва в к...

Писмо от ПП СДС до Президента на Република България Росен Плевнелиев

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...