Синята коалиция подкрепя членството на Сърбия в ЕС, защото това е в наш национален интерес, в интерес на мира и просперитета на Балканите

02.03.2012

Insert full size

Декларация на Синята коалиция

във връзка с възможността да бъдат защитени интересите на нашите сънародници от Западните покрайнини по време на преговорите на Република Сърбия за членство в ЕС

 

Синята коалиция подкрепя членството на Сърбия в ЕС, защото това е в наш национален интерес, в интерес на мира и просперитета на Балканите.

 

Вчера бе подписано споразумение,  което дава на Република Сърбия статут на кандидат-член на ЕС. Синята коалиция призовава министър-председателя и министъра на външните работи на Република България да поискат от Белград уважение, толерантност и категорично спазване на правата и свободите на гражданите от българското малцинство в страната.

 

Българското правителство и външното ни министерство не могат да прехвърлят отговорностите си за защитата на българските национални интереси върху европейската общност. Те следва да бъдат уреждани в активен диалог и дух на добросъседство, като се вземат предвид общите интереси на ЕС. С липсата на категорични позиции България е на път да отстъпи ключовата си роля в процесите на Балканите – ценен капитал, натрупан през годините.

 

Български национален интерес е правителството да отстоява тези права и свободи, а не да се ограничава с неутралната позиция на наблюдател. Майчиният език, българското образование и културата и българите в Република Сърбия трябва да бъдат гарантирани от сръбските власти. Това следва да бъде постигнато с премахване на сегашните пречки пред развитието, разпространението и изучаването на български език, пред развитието на български културни центрове, пред медиите на български, библиотеките и др. институции, които спомагат за опазване на българското самосъзнание на сънародниците ни в Западните покрайнини.

 

Българските власти трябва да последват призива на евродепутатите от Синята коалиция, които категорично поискаха от Белград да предостави специална  икономическа подкрепа на най-бедните райони в страната сред които са Западните покрайнини, населени предимно с наши сънародници. София трябва да настоява Република Сърбия да разработи и приложи на практика стратегия за икономическо развитие и намаляване на безработицата в тези райони.

 

В приетият вече окончателен текст на Годишната резолюция на ЕП за напредъка на Сърбия в процеса на евроинтеграцията бяха включени поправките на Синята коалиция. Те защитават правата на гражданите от малцинствата в Сърбия, включително на българското.


Tags: Синята Коалиция

Още по темата

thumb 18.07.2012

Позиция на Синята коалиция ...

Докладът води до извода, че сме свидетели на провал за европейското...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 06.07.2012

Сините внесоха предложение ...

Вносителите отбелязват, че част от промените са свързани с дефекти,...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 29.06.2012

Синята коалиция внесе проек...

В него се предлагат мерки за недопускане на вертикална интеграция м...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 30.05.2012

Политически чадър над убийс...

Йордан Бакалов от Синята коалиция, член на алтернативната комисия,...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 08.05.2012 - Сливен

Кирчо Димитров: Синята коал...

На пресконференция в Сливен депутатът от СДС Кирчо Димитров информ...