Първо да спрем кражбите на парно

20.02.2012

Първо да спрем кражбите на парно

Изслушване на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и ръководствата на топлофикациите и топлинните счетоводители ще инициира следващата седмица в парламентарната комисия по икономика и енергетика, председателят на комисията и лидер на СДС Мартин Димитров. На срещата ще бъде обсъдена темата с високите сметки за парно. Поканени са и представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, „Булгаргаз”, кмета на София Йорданка Фандъкова. Очаква се изпълнителният директор на Топлофикация София Стоян Цветанов да оповести резултатите от предприетата проверка на топлинните счетоводители за високите януарски сметки.

Според СДС високите сметки за парно ще продължават да бъдат обществен проблем докато не се ограничи кражбата на топлоенергия. Излишно е в момент, когато абонатите трябва да платят неочаквано „солени сметки”, да бъдат принудени да купуват и апарати за радио отчитане, което ще се превърне в допълнителен разход.

Затова от СДС предлагаме да има регулярни и изненадващи проверки за абонатите на топлофикационните дружества. Според настоящото законодателство потребителите са длъжни да осигуряват достъп до домовете си за проверки от страна на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители на радиаторите, които използват. Топлофикациите и топлинните счетоводители обаче не изпълняват тези предписания, защото нямат интерес от тях - те продават и отчитат изразходваната енергия, без да се интересуват дали е изконсумирана справедливо сред абонатите.

Ето защо от СДС настояваме топлофикациите и топлинните счетоводители да бъдат задължени да правят такива внезапни проверки като мярка срещу кражбата на топлоенергия, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да контролира този процес. Тези абонати, които не осигурят достъп до радиаторите, да им се начислява пълна мощност, независимо дали са изразходвали такова количество топлоенергия.

В последните пет години според данни на дружествата за топлинно счетоводство са демонтирани над 35 хил. радиатора. Това се случва обикновено в края на топлинния сезон. От СДС смятаме, че топлофикационните дружества трябва да извършват пломбиране на радиаторите (където има не пломбиран спирателен кран) докато трае отоплителния сезон и това да се случи в разумни срокове, но колкото е възможно по-скоро.

Кражбата на топлоенергия трябва да се криминализира, но е крайно време и да бъде публично осъдена. Затова СДС предлага да се създаде публичен регистър на крадците на топлоенергия, като всеки сезон монтират и свалят радиатори, за които не плащат и това се трупа на сметките на съседите им.   


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...

thumb 22.04.2012

СДС настоява България да на...

СДС ще предложи НС да приеме две решения за налагане на вето от Бъл...

thumb 22.04.2012

Да се потърси отговорност з...

Oт СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите орг...