Европейски парламент

„Умни” финансови регулации поиска Надежда Нейнски

09.02.2012

Insert thumbФинансовите регулации трябва да са "умни", да насърчават поемането на риск от страна на предприемачите, но да не позволяват колективизация или размиване на отговорност по отношение на потенциалните рискове. За това апелира президентът на Съюза за малки и средни предприятия към ЕНП Надежда Нейнски на форума

"Kолапсът на Lehman Brothers и опасностите за малките инвеститори: швейцарският  казус", организиран от Съюза за малки и средни предприятия към ЕНП.

 

Целта му бе да разгледа идеи за системните ползи, произтичащи от ефективни процедури на фалит.

 

„Фалитът трябва да се подразбира като естествена част от бизнес цикъла - процес, който трябва да накара законодателите да проектират рамки, позволяващи честно, бързо и ефективно разпореждане. Тази идея е особено практична за нуждите на малките и средни предприятия, които разчитат на бързо правораздаване и прозрачност на законодателните процеси”, каза при откриването на форума Н. Нейнски. Тя обърна внимание и на желанието на държавата всеобхватно да регулира, което според нея създава порочен кръг от ерозиране на системата чрез създаване на все повече административна тежест.

 

Специалният гост на форума професор Кристиан Хофман от университета на Св. Гален доразви тезите на Нейнски. Според него основополагащата идея на ефективните процедури за фалит е, че не трябва да заявяват и дори да загатват за поведение на регулатора и държавата, различни от базисните за пазарната икономика. Той спомена, че под натиска на общественото мнение и за да избегнат трудно политическо решение, регулаторите могат избирателно да решат да нарушават правилата.

 

Дебатът беше поставен в контекста на академична статия и на малко познат у нас казус, произтичащ от фалита на Lehman Brothers и задълженията на швейцарското им подразделение. Четири години по-късно нито един инвеститор не е успял да достигне до уреждане на претенциите си по инвестициите в това швейцарско подразделение.

 

Надежда Нейнски сподели, че смята този феномен на неуреждане на поети задължения за особено опасен. Системният риск в условията на криза се оказва неконтролируем, а публичните институции също демонстрират подобни уклони - например българската държава по отношение на задълженията за обществени поръчки и Европейският Съвет по отношение на задължения към европейския бюджет.

 

„Законодателите в позицията си на независими и безпристрастни, трябва да изграждат доверие, а не да го рушат”, отбеляза още Нейнски. Според нея, еднократните и едностранчиви актове се натрупват количествено и променят качествено възприятието за ефективност на регулаторната рамка.

 

Повече информация за академичното изследване (на немски)


Tags: Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 11.07.2012

Позиция на Надежда Нейнски ...

Информация за дейността на евродепутатът г-жа Надежда Нейнски в Ком...

thumb 05.07.2012

Европейският парламент изпъ...

Европейският парламент днес отхвърли спорното търговско споразумени...

thumb 29.06.2012

Надежда Нейнски: Малкият би...

Надежда Нейнски откри в четвъртък форума "Микробизнесът: твоят люби...

thumb 22.06.2012

Надежда Нейнски: Икономичес...

Финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази на се...

thumb 15.06.2012

Надежда Нейнски: Прeдприсъе...

Предприсъединителният процес и европейската перспектива за страните...

thumb 01.06.2012

ЕК оприличава прогнозите за...

Позиция на евродепутатите на Синята коалиция Надежда Нейнски и Свет...

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 14.05.2012

Н. Нейнски: Към по-концентр...

Доклада на Надежда Нейнски "Разширяване на ЕС: политики, критерии ...

thumb 09.05.2012

Надежда Нейнски: Държавите-...

Tрябва да се обърнем към държавите-членки да не правят компромиси п...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...