Местни избори

Върховния административен съд даде ход на делата по жалби на Найден Зеленогорски и Политическа партия „БНД", срещу становищата на Административен съд в Плевен

25.01.2012

Insert thumbВърховният административен съд  гледа днес делата по жалби на бившия кмет на Плевен, Найден Зеленогорски и Политическа партия „БНД", срещу становищата на Административен съд в Плевен, според които останаха в сила решенията на общинската избирателна комисия - Плевен по оспорения избор за кмет на Община Плевен и кмет на с. Бохот.

Заседанието се състоя от 14.00 часа в зала № 1 на Върховният административен съд в София.

В жалбата си г-н Зеленогорски и БНД настояват Върховният административен съд да отмени решението на Административен съд – Плевен и да обяви за недействителен резултата от проведения на 30-и октомври 2011 година втори тур на изборите за кмет на Община Плевен или да върне делото на първата инстанция за повторно разглеждане.

Сред основните аргументи да бъде обжалвано решението на Административния съд, е недопускането на исканите свидетелски показания, които да докажат наличието на груби изборни нарушения, включително купуването на гласове в определени секции, подмяна на бюлетини, каквато бе заснета от охранителната камера в село Бохот, както и отказът на плевенския съд да извърши повторно преброяване на действителните, недействителните и неизползваните бюлетини във всички 166 секции на територията на Община Плевен.

Адвокатът по делото обърна специално внимание на факта, че решението на Общинската избирателна комисия, с което се удостоверяват официалните изборни резултати за кмет на Общината, е подписано от 25-е членове на комисията, като 10 от членовете, включително заместник-председателят и секретарят на ОИК, са подписали протокола с особено мнение. Съгласно действащия изборен кодекс за решението е необходимо мнозинство две трети от присъстващите членове, като при липса на необходимото мнозинство, се смята, че е налице отказ.

В конкретния случай, при състав на ОИК - Плевен от 25 члена, необходимото мнозинство от две трети е 17 члена. Решението на ОИК - Плевен, обаче, е взето с положителния вот само на 15 члена, т.е., юристите на БНД са категорични, че има постановен отказ на ОИК - Плевен за обявяване за избран кмет на Община Плевен на кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков.

Припомняме, че Найден Зеленогорски и партия „Българска нова демокрация” депозираха на 4-и януари т.г. касационна жалба до Върховния административен съд срещу решението на Административен съд - Плевен по делото за избор на кмет на Община Плевен. С това решение съдия Елка Братоева от Административен съд - Плевен потвърди решението на ОИК - Плевен Димитър Стойков, издигнат от партия ГЕРБ, да бъде обявен за избран кмет на втори тур на изборите за местна власт.

 


Tags: Найден Зеленогорски, Избори 2011

Още по темата

thumb 26.06.2012

Найден Зеленогорски подаде ...

Найден Зеленогорски внесе заявление, с което подава оставка от пост...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 30.04.2012

Преизбраха Найден Зеленогор...

Зам.-председателят на СДС Найден Зеленогорски бе преизбран за предс...

thumb 19.03.2012 - Плевен

Найден Зеленогорски: Синята...

Синята коалиция е успешен модел, който може да се разшири, за да по...

thumb 04.01.2012

Найден Зеленогорски и БНД о...

Съюзът на демократичните сили ще запознае с развитието на казуса с ...

thumb 20.12.2011 - Плевен

Мартин Димитров : Демокраци...

Делото за касиране на кметските избори в Плевен приключи. До дни се...

thumb 06.12.2011

СДС призова министър Найден...

Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

thumb 01.12.2011 - Плевен

Найден Зеленогорски: Държав...

Държавата е абдикирала от участие във финансирането на местната инф...

thumb 11.11.2011

Мартин Димитров: Ще преразг...

Dnevnik.bg разговаря с лидерът на СДС Мартин Димитров след президен...

thumb 08.11.2011

Мартин Димитров: Цветанов д...

Това бяха най-манипулираните и фалшифицирани избори за последните 2...