Мартин Димитров: Цветанов да покаже записа от с. Бохот, за да видят хората как ГЕРБ печели избори

08.11.2011

Insert full size

Това бяха най-манипулираните и фалшифицирани избори за последните 20 години. Прави се опит тази история да се замете под килими. Това заяви председателят на СДС Мартин Димитров на брифинг в централата на партията.

На брифинга присъстваше и досегашния кмет на Плевен Найден Зеленогорски, който беше довел свой застъпник, който е бил свидетел на подмяната на бюлетини в СИК в с. Бохот.

Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

 

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Многократно чухте от мен и моите колеги, че това бяха най-манипулираните избори за последните двайсет години. В тази връзка се прави опит всичко това да бъде потулено, за това днес ви представяме очевидци на подмяна на бюлетини, дадени за Найден Зеленогорски в полза на кандидата на ГЕРБ.

Найден Зеленогорски, зам.-председател на СДС: Добър ден и от мен. Аз първо искам да обобщя фактите и кажа, че ние искаме касиране на изборите като твърдим, че във всички секции в Плевенска община са правени фалшификации и манипулации. В един от случаите, обаче имаме ясни и категорични доказателства, включително и запис, който вече е в прокуратурата и полицията. Убеден съм, че този механизъм не е разработен от тези обикновени женици в село Бохут. Този механизъм е разработен на много по-високо ниво и е разработен в цялата страна, като в моя случай, ако са подменили по три бюлетини на секция, които са за мен, в полза на моя опонент, ние щяхме убедително да спечелим тези избори. Аз вярвам, че в България има независим съд и правова държава и затова очакваме на тези дела да победи истината и изборите да бъдат касирани.

Илияна Иванова, застъпник на Найден Зеленогорски в село Бохот: Добър ден. На тези избори бях застъпник на г-н Найден Зеленогорски – кандидат за кмет на община Плевен, и моята задача като застъпник беше да наблюдавам и следа как протича изборния ден и дали ще има нарушения. Това се случи на 30 октомври в следобедните часове, когато един възрастен господин влезе да гласува и госпожата, която нямаше право да му вземе бюлетините от ръцете го направи и му подаде само едната бюлетина за президент и вицепрезидент, която да пусне, а другите две бяха подменени с бюлетини, скрити в бюрото пред нея. Същото се повтори и ри гласуването на една госпожа. В следващия момент аз сигнализирах на председателката на комисията, която прекрати процеса на гласуване за определено време и намери в купчинките празни бюлетини една маркирана с номер 2. След това аз сигнализирах и в Плевен и оттам дойдоха представители на ОИК и на щаба на г-н Найден Зеленогорски и се откри, че има работеща камера, която е от охранителната система на учебното заведение и на самия запис много ясно се вижда подмяната на бюлетините. Госпожата, която подменяше бюлетините е Иванка Ангелова, член на СИК от ГЕРБ, която трябваше да подава празните бюлетини на гласоподавателите, а до нея е члена на СИК, също от ГЕРБ, който трябва да поставя печата на бюлетината и тя се казва Лилка Хинова. Няколко дена след изборите аз получих заплахи от дъщерята на г-жа Лилка Хинова по мобилния си телефон, че ще ми се случи нещо много лошо щом съм имала смелостта да спомена майка й за извършване на някакво престъпление. Сигнализирала съм органите на полицията, а в следобедните часове тя отново се обади със заплахи, че щом аз пращам полицаи на мен ще ми бъдат изпратени контра полицаи, за да ми бъде показано на какво са способни другите. В тази връзка аз вече съм подала сигнал и в прокуратурата.

Искам да кажа, че много умело се отклоняваха погледите на гласоподавателите към урната за президент и в този момент, когато той гласува, ставаше подмяната на бюлетината за кмет на община и на населено място.

По списъци в тази избирателна секция имат право да гласуват 623 избиратели като 412 са гласували за кмет на община и кмет на населено място.

Ралица Иванова, кандидат за общински съветник: Добър ден. Когато пристигнахме с колегите по сигнала на Илияна, там бяха и колегите от ОИК и бяхме извикани от директорката на училището, за да видим всички заедно записа. На записа ясно се вижда как госпожа Иванка Ангелова, първото нарушение, което прави е, че разпластява бюлетините от кочаните, нарежда ги добре върху бюрото, ударен е вече първия печат, т.е. те са готови да бъдат давани на гласоподавателите. След това придърпва към тялото си бюлетина, като се старае никой да не я види и следейки за удобен момент сваля бюлетината в краката си, вади от десния си джоб химикал, отбелязва и след това я връща пак в удобен момент отгоре на бюрото и я подпъхва под празните бюлетини. Когато гласоподавателка влиза колежката й дава три празни бюлетини, връщайки се на нея вече й е подадена подменената бюлетина, на която се слага втория печат. Фалшифицираните бюлетини са били за кмет на общината и на селото.

Христо Таслаков, председател на РДП в Плевен: Добър ден и от мен. От позицията на камерата на записа много ясно се вижда всичко. Много важен елемент, че в края на изборния ден при броенето не излизат 10 бюлетини за кмет и 6 за президент. Процедурата е следната сутринта комисията взима 500 бюлетини и на края на изборния ден трябва да върне също толкова валидни и невалидни. Това не се случва и има разлика. Камерите са снимали през целия ден и колко пъти е било повторено това нарушение може да каже съда и прокуратурата.

Найден Зеленогорски: Ние твърдим, че това се е случвало във всички секции в Плевенска община и ако това наистина е така само 195 гласа за мен да са подменени в полза на моя опонент, вече разликата щеше да е в моя полза. Тези 195 гласа в 168 секции сами разбирате – по една две бюлетини да са били подменени по този начин, това означава подмяна на вота.

Чисто правно съда не може да пренареди резултатите и да обяви друго решение, освен, ако има съществени нарушения за касиране на изборите. Затова ние сме изискали в своята жалба ново преброяване на бюлетините, защото има и други нарушения, които са описани по надлежния ред в жалбата. Например, в една секционна комисия още в началото на деня неин член от ГЕРБ си е позволил да вземе около 100-150 бюлетини и ги е изнесъл.

Повторното преброяване ще покаже разликите, за които споменахме преди малко. Имаме множество сигнали, но към този момент няма да ги коментирам. Аз допускам, че ако сега си кажем секции, където е имало проблеми и си кажем свидетелите, те ще бъдат или сплашени, или разколебани или купени, за да не се явят в съда. Затова в съда ще покажем всички нарушения и нашите свидетели ще дадат показания.

Записа на камерата не нарушава тайната на вота, защото тя е била така насочена, че не е хващала хората как гласуват в тъмната стаичка, а комисията. Очевидно това е станало случайно, но знаете, че големите афери се разплитат след такива случайности. Това ще бъде една от големите афери в 22 годишната история на българската демокрация, с камера става ясно по какъв начин се подменя вота на хората.


Tags: Найден Зеленогорски, Мартин Димитров, изборни нарушения

Още по темата

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...

thumb 22.04.2012

СДС настоява България да на...

СДС ще предложи НС да приеме две решения за налагане на вето от Бъл...

thumb 18.04.2012

И Европейската централна ба...

Намерението на финансовия министър Симеон Дянков да харчи Сребърния...

thumb 10.04.2012

Мартин Димитров: Синята коа...

Синята коалиция ще гласува срещу вота на недоверие, иницииран от БС...

thumb 03.04.2012

СДС е против вот на недовер...

Председателят на СДС Мартин Димитров коментира пред журналисти след...

thumb 03.04.2012

ГЕРБ отвориха вратите на те...

От СДС призоваваме управляващите да оттеглят скандалните поправки. ...