СДС е против вот на недоверие за АЕЦ Белене

03.04.2012

Insert thumbПредседателят на СДС Мартин Димитров коментира пред журналисти след заседание на НИС на партията възможния вот на недоверие от страна на Коалиция за България на тема АЕЦ „Белене”. Той подчерта, че сините ще гласуват против него. Според него трябва да бъде извършен пълен отид на проекта и въз основа на него да се потърси отговорност. Ако БСП за пореден път се изхитрят и внесат вот за икономическа политика с ясното съзнание, че общата икономическа политика на правителството се провали, което се вижда от нарастващата безработица, от състоянието на държавните финанси, спада на покупателната способност, намаляване на заплати, фалита на фирми. В такъв случай ние ще имаме няколко опции – най-логичното и честно решение е да не участваме в такъв вот. Крайното решение, обаче ще бъде взето от парламентарната група на Синята коалиция, поясни синият лидер.

В отговор на журналистически въпрос Димитров засегна и темата с обсъжданата отмяна на мораториума за добив на шистов газ, като отбеляза, че има възможност за решение, което едновременно защитава българската природа и е добро за всички, които искат евтин газ в България. То е следното – да е възможно проучване за шистов газ без използване на технологията фракинг, която е рисковата технология. Има други методи, други способи. Тази технология, която е рискова и заради която са протестите и е цялото безпокойство да бъде използвана чак тогава, когато водещите европейски и световни държави намерят безопасен начин. Тук не могат да се правят експерименти и да бъде използвана чак когато стане безопасна. Според мен това е най-разумното решение, балансираното решение и може да стане държавна политика, каза в заключение той.

 

Въпрос: Ако вота на недоверие бъде формулиран като несправяне на правителството с икономическата политика и бъде искан от Коалиция за България, как вие ще се отнесете към него? Анонса вече е, че той няма да бъде само за проекта Белене, а за цялостно несправяне с икономическата политика.

Мартин Димитров, председател на СДС: Да изчистим въпроса Белене. Ако някой извърши кражба в супермаркет го съдят. Бяха прахосани 1,4 милиарда лв. по проекта Белене. Така че не само главния прокурор, който има един одит, трябва да излезе с позиция, решение и съответно да им дела. Министерството на икономиката също трябва да направи пълен одит на проекта и въз основа на него да бъде потърсена отговорност. На този етап сме в момента.

Колкото до вота на БСП, ако е на тема енергетика ние ще гласуваме против него. Ако БСП за пореден път се изхитрят и внесат вот за икономическа политика с ясното съзнание, че общата икономическа политика на правителството се провали, което се вижда от нарастващата безработица, от състоянието на държавните финанси, спада на покупателната способност, намаляване на заплати, фалита на фирми. В такъв случай ние ще имаме няколко опции – най-логичното и честно решение е да не участваме в такъв вот. Крайното решение, обаче ще бъде взето от парламентарната група на Синята коалиция.

Въпрос: А бихте ли подкрепили отмяна на мораториума за проучване на шистов газ?

Мартин Димитров, председател на СДС: Относно шистовия газ нещата изглеждат по следния начин – има възможност за решение, което едновременно защитава българската природа и да е добро за всички, които искат евтин газ в България. То е следното – да е възможно проучване за шистов газ без използване на технологията фракинг, която е рисковата технология. Има други методи, други способи. Тази технология, която е рискова и заради която са протестите и е цялото безпокойство да бъде използвана чак тогава, когато водещите европейски и световни държави намерят безопасен начин. Тук не могат да се правят експерименти и да бъде използвана чак когато стане безопасна. Според мен това е най-разумното решение, балансираното решение и може да стане държавна политика.

Въпрос: г-н Димитров, след като стана ясно, че ни правят някаква отстъпка от Газпром за цената на газа, ДКВР, която всеки вторник заседава, този вторник някак пропусна. Няма да гадаем защо. Въпросът е трябва ли да се самосезира юли месец и да намали цените на газа за крайния потребител, за предприятията, защото и вие сте го казвали, че може да доведе до колапс на икономиката?

Мартин Димитров, председател на СДС: Смисълът от намалението на цената на природния газ е това да се усети от крайните потребители – от гражданите, от домакинствата, от хората, които плащат скъпо парно, от бизнеса. При това намаление логиката е да няма увеличение или дори да има намаление на цената на парното и на друг свързани с него цени. Как би се прело от обществото от една страна да има намаление на цената на газа, а от друга страна да поскъпва цената на парното.

Въпрос: Има ли основание да се смята, че лед като вчера нямаше заседание на ДКВР има връзка с това, че можеше да се самосезира, можеше да се изкаже, можеше да каже, че няма да има увеличение на газа и т.н.?

Мартин Димитров, председател на СДС: Това би трябвало да е независим регулатор, затова аз мога да направя следното нещо – моята гореща препоръка към тях, ако искат да постъпят отговорно при положение, че е договорено намаляване на цената на газа не би трябвало да има в момента увеличение на цената на парното. Като тази идея поне трябва да бъде обсъдена, поне да не бъде увеличена цената на парното, ако не бъде намалена.

Въпрос: А наемате ли се да обясните пред обществото, вие от името на СДС, че всъщност намалението на цената на газа, което приехме с фанфари като голям успех е само за девет месеца?

Мартин Димитров, председател на СДС: Да, за девет месеца и аз се надявам в следващия договор да има по-голямо намаление, защото, ако искате да чуете истината действията на Тройната коалиция и на Овчаров, които отмениха много изгоден договор на СДС бяха огромна грешка и доведоха до над 1 милиард лв. загуби за българската държава, измерени през разходи на домакинствата и бизнеса. Т.е. 11% ни връщат към старото положение преди действията на Тройната коалиция и Овчаров, но има основание за още по-голямо намаление. За това в момента говори само СДС и никой друг. Ние купуваме най-скъпия газ в Европейския съюз и питаме докога ще бъде така? И ако Русия много държи за Южен поток, а ние знаем, че много държат на този проект, цената за Българя да бъде поне средноевропейската цена, което означава намаление поне с 20% на цената на газа и това предлагаме ние, като едно от условията към Южен поток. И това не е толкова тежко условие. Каква е логиката цената в Германия да бъде значително по-ниска от тази в България? И другото – каква е логиката цената за Великобритания да бъде още по–ниска дори в сравнение с тази в Германия? Каква е логиката? Да, вие казвате, че Германия е крупен инвеститор в Русия, но България е важна транзитна дестинация и по отношение на сегашния пренос и по отношение на Южен поток, така че много силно оръжие в преговорите ще бъде да договорим едно 20% намаление. Това трябва да направи правителството и го натоварваме с тази отговорност.

Въпрос: Как ви се струва идеята за доставки на газ през Грузия?

Мартин Димитров, председател на СДС: Ако имате предвид алтернативни доставки за България, ще бъдат разработени такива, но най-важната алтернатива е Турция. Нашият анализ, а той е доста задълбочен, показва, че връзката с Турция беше забавена по вина на сегашното правителство и чак сега нашия премиер се активизира и поиска това, което трябваше да бъде поискано. Но защо чак сега?

Премиерът е толкова активен, защото разбра макар и късно, че всяка страна от ЕС, която успя да договори по-ниска цена на газа има алтернативни източници. Има интерконекторни връзки, има някаква алтернатива. Русия не е намалила цената на газа на страна, която няма друга алтернатива. Ти като можеш да купуваш само руски газ, като нямаш друг избор, каква е логиката да искаш по-ниска цена. Не си в силна позиция за преговори, т.е. могат да ти налагат условия. Нашият премиер късно разбра, че за да бъде в по-добра позиция България в преговорите с Русия е необходимо да има алтернативи. Затова и чак сега натисна за връзката с Турция, но въпроса е защо тези две години и половина бяха пропилени?

Имайте предвид, че за т.нар. енергиен пакет, които засяга либерализацията са отпуснати европейски средства за връзките с Румъния и Гърция, защото това е общоевропейска политика. И тук забавянето също е необяснимо и е резултат от недобре свършена работа от сегашното правителство. Досега трябваше да имаме готова връзка с Гърция и Румъния или поне да е в напреднал етап на строеж, а той още не е започнал.


Tags: Мартин Димитров, АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 19.11.2012

СДС няма да съдейства за ор...

СДС няма да предлага членове за избирателните комисии и няма да съ...

thumb 16.10.2012

Бюджет 2013 е рисков и разо...

СДС е категорично за запазване на плоския данък, заяви председателя...

thumb 12.10.2012

СДС отказва да участва в к...

Писмо от ПП СДС до Президента на Република България Росен Плевнелиев

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 09.10.2012

СДС призовава за бойкот на ...

СДС призовава всички българи да кажат НЕ на проекта „Белене”, като ...

thumb 11.09.2012

Позиция на СДС относно пров...

За СДС провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” противоречи на за...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...