СДС призова министър Найденов да подаде оставка

06.12.2011

Insert full size

 Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

Румен Христов зам.-председетел на СДС: Ще започнем с най-обсъжданата тема в обществото – стачката на зърнопроизводителите. Преди внасянето на законопроекта за държавния бюджет между първо и второ четене ние внесохме в законоустановения срок, предложение за записване на допълнителни 80 млн. лева за тези национални доплащания, за които в момента зърнопрозводителите недоволстват. Разбирам, че държавата, която в момента е в тежко финансово икономическо състояние и не може да си позволи да раздава лесно парите, но ние смятаме че ако се направят опити за събиране на допълнителни средства по отношение на приходната част това може да се осигури. Нашето предложение е компромисно ние видяхме, че няма да бъде постигнат консенсус и затова предложихме да бъдат запазени средствата, които се отпускаха за единица площ.  В този смисъл нашето предложение бе да бъдат записани допълнително 80 млн. лева към бюджетната рамка , която бе договорена. По този начин ще имаме запазване на размера на субсидиите за следващата година от една страна и от друга страна ще имаме едни 60 млн. , които се спестяват на държавния бюджет и на държавната хазна.

Ние няма да поискаме този път оставката на земеделския министър , защото не искаме да политизираме този протест , но бихме го призовали той сам да я подаде, защото така би спаднало напрежението, което се натрупа през последните дни и седмици. Не е нормално когато се водят преговори и  се поемат едни ангажименти ресорният министър да не може да си защити пред финансовия министър и пред кабинета сумите които е обещал.

Найден Зеленогорски, зам.-председател на СДС: Добър ден и от мен. Има още едно предложение от депутати от СДС и Синята коалиция за държавния бюджет между първо и второ четене и то засяга българските общини. Първо, искам да направя извода, че през последните няколко години и при това правителство с мнозинство на ГЕРБ се наблюдава сериозно отстъпление по отношение на финансовата децентрализация и самостоятелността на общините. Да реализираш силна местна власт без достатъчно ресурси очевидно е невъзможно и има пълна абдикация на държавата и правителството по отношение на общинската инфраструктура. В този смисъл искам да кажа, че са унизително малко средствата в държавния бюджет, които се предвиждат за капиталови разходи в българските общини. Предложени са от правителството 70 млн. лв. годишно, което е по-малко от десет лева на жител в България  и сами преценете с десет лева какво бихте направили в рамките на една година, за да обновите инфраструктурата или да създадете нова такава. Затова нашето предложение е капиталовите разходи да бъдат увеличени от 70 млн. на 140 млн.лв. Такова предложение е внесено и ще бъде подкрепено от народните представители от СДС и Синята коалиция. Аз призовавам и другите народни представители, защото всички ние живеем в общини и общинската инфраструктура е съществено и важно значение. Призовавам всички народни представители от всички парламентарни групи да подкрепят това предложение.

Нека да кажа, че отговорът – а защо не се използват европейски средства, за да се реновира общинската инфраструктура не е достатъчен. Такива средства се използват, общините печелят такива проекти, но при положение, че десетки години не е инвестирано достатъчно в общинската инфраструктура, състоянието на пътната инфраструктура и на инженерната инфраструктура като цяло е незадоволително. Затова още веднъж повтарям нашето предложение съдържа увеличение на капиталовите разходи за българските общини от 70 на 140 млн.лв. Това означава, че във всяка българска община предвидените в проектобюджета средства ще бъдат увеличени двойно и въпреки, че това е една недостатъчна сума все пак би било движение в правилната посока.

Ние в СДС винаги сме защитавали тезата, затова че доходите трябва да останат там, където са създадени и в този смисъл под финансова децентрализация, с която започнах, разбираме точно това – там, където се създават доходите на територията на българските общини, там трябва да остава значителна част от средствата, а не те да бъдат централизирани в държавния бюджет и след това да бъдат разходвани по не съвсем ясни критерии и бих казал по един субективен подход. С това наше предложение смятаме, че ще бъдат оздравени общините и ще се създадат възможности за инвестиции в тях.

Въпрос: Зърнопроизводителите стачкуват, какви стъпки биха могли да бъдат направени оттук нататък?

Румен Христов, зам.-председател на СДС: Две са възможните стъпки. Да се приеме това компромисно решение и не защото е наше, а защото смятам, че ще има разбиране и от страна на зърнопроизводителите. Искам да вметна, че ние не сме се срещали с тях, за да се говори, че сме ползвани като тяхно лоби. Смятаме, обаче, предвид тежкото състояние, което се очертава в отрасла, запазването на субсидията, която беше дадена миналата година би подпомогнало отрасъла. Друг е въпросът, че се взима от малко хора, но това не е наша работа, а отново е работа на правителството. Ние в момента говорим не кой ги взема, а че се дават на единица площ. На второ място те казват, че крайна сметка биха склонни да приключат с протеста си, ако получат оставката на двамата министри, като аз смятам, че по-голямата вина е на министъра на земеделието, защото не е колегиално да казваш – аз съм добрият и съм съгласен да ви ги дам, но лошия финансов министър не ви ги дава. В крайна сметка, когато е подготвена тази рамка би трябвало да бъде обсъдено и в Министерски съвет, да бъде запознат и министър-председателя, когато се поема ангажимент, защото драматично икономическата ситуация не се е променила значително. Или компромисния вариант от 80 млн.лв. допълнително, които ще запазят рамката или джентълменско решение на министъра на земеделието да направи крачка в страни и да свали напрежението от кабинета и премиера.

Въпрос: Министърът на финансите също е подписал това споразумение. Вие очаквате ли, че министър Найденов може да си подаде оставката, джентълменски, както го нарекохте, за да свали напрежението?

Румен Христов, зам.-председател на СДС: Не очаквам подобно решение, но го призовавам евентуално това да се случи. Да, министърът на финансите е присъствал там и в момента се води спор за думите „възможности” и ще бъде тълкувана по различен начин. Зърнопроизводителите ще го направят по един начин, министърът на земеделието и министърът на финансите по друг начин. Така или иначе проблемът стои и никой не печели от това, че земеделските производители са тук с техните машини. Вече цяла седмица хората са по пътищата, не е комфортно и за софиянци и в този смисъл правенето на крачки в събирането на общите интереси от страна на правителството и от страна на производителите е правилната крачка, която трябва да се направи.

Въпрос: Скъпо ли излизат на ГЕРБ предизборните обещания към зърнопроизводителите?

Румен Христов, зам.-председател на СДС: Не мога да кажа дали е имало подобни договорки, но самите представители на този бранш заявиха, че са дали вота си за ГЕРБ, но това е тяхно право. Всеки български гражданин гласува за този, когото харесва. Договорената рамка предвиждаше увеличаване на субсидиите и тогава може би щеше да бъде по-скъпо. В момента ние говорим за запазване на тази субсидия от 28 лв. и 50 ст. , което е в рамките на това, което е дадено и миналата година.

Въпрос: БДЖ? Ако продължават да стачкуват, ще фалира целия сектор, според вас което е по-реално да се продължава със стачката и да се отстояват едни имагинерни права, защото пари няма да има да се дадат или да се поддържа напрежението, за да се види, че царят е гол?

Румен Христов, зам.-председател на СДС: Нормално е всеки да отстоява правата си, но искам да подчертая, че проблемите на този сектор не започват от това правителство. Вчера нашите колеги от ДСБ заявиха, че и закупуването на мотрисите е по времето на кабинета Сакскобурготски и вземането на заем по времето на Тройната коалиция са предпоставка за това тежко състояние. Това, което нас ни притеснява да не се продадат твърде евтино товарни превози, които за миналата година имат 180 млн. приходи, а се говори, че ще бъдат продадени за 200 млн. може би трябва да се търси по-добра цена, защото това е кокошката, която снася златни яйца в БДЖ. Там трябва да има реформа, тя е непопулярна, но когато управляваш предприемаш и непопулярни ходове. Ние си спомняме за реформите, които осъществихме в периода 1997-2001г. какво наказание получихме. Наказанието го изтърпяваме и сега, но когато си на власт носиш и отговорност.

Въпрос: Г-н Зеленогорски, какво стана с делата в Плевен?

Найден Зеленогорски, зам.-председател на СДС: Делата продължават, следващото заседание е на 14 декември. Ние спазваме един принцип да не коментираме решенията на съда преди те да са факт, така че когато Административния съд в Плевен се произнесе ние ще дадем своя коментар. Това, което искам да кажа е, че беше разрешено от съда да се брои в две секции и дори в тях има разлика в моя полза. В едната секция става въпрос за три гласа, а в другата за 2 гласа, но в 166 секции по три гласа резултатът се променя в моя полза. Това ще бъде допълнително основание за нас да искаме за трети път броене във всички секции в Плевенска община. Силно се надяваме, че на следващото заседание ще стане ясно и дали записа от охранителната камера в прословутото село Бохум е вече в съда, защото на два пъти не успя да стигне за около месец и половина. Още нещо – при броенето в тези две градски секции, освен всичко останало се установи, че в една от секциите липсват пет бюлетини от тези, които не са използвани, а в другата две. Това според нас е доказателство, че е правена фалшификация и подмяна на вота в почти всяка секция в Плевенска община. Когато липсват неизползвани бюлетини се задава въпроса къде са отишли те? Нашата теза е, че когато са подменяли моя бюлетина с бюлетина на опонента, тя е била прибирана или е изнасяна извън секцията, за да не се установи фалшификацията. Оказа се, че само в броенето в две секции има разлика от пет гласа в моя полза и още седем бюлетини липсват, което означава, че това са още седем гласа, т.е. около пет-шест гласа на секции. 166 секции по пет гласа прави 800 гласа, а разликата е 389 гласа. За нас това е допълнително основание да искаме преброяване във всички секции, имайки предвид, че в Кърджали при 11 хиляди гласа разлика се реши да се брои, а в Плевен при 389 гласа смятаме, че необходимостта от броене за постигане на фактическата истина е още по-категорична.


Tags: Румен Христов, Найден Зеленогорски

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 31.05.2019

Румен Христов: Благодаря от...

Резултатите от Евроизбори 2019 са добра новина за българската демо...

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 27.03.2019

Шанс за дясното - разговор ...

Видео от "Още от деня"

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...