Национална политика

СДС внася промени в Закона за държавните такси

17.01.2012

Insert full sizeПресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

 

 Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден. В резултат на редица жалби, които получихме, за сериозни банкови такси, платени от български граждани, създадохме работна група, която да предложи решение на този проблем. Тя работи доста дълго време и днес е готова с конкретно предложение.

 

1. „Разбиване” на услуги, създаващи поредица от банкови такси.

Пример:

Молба за издаване на талон за собственост на МПС.

Такса за разглеждане на молбата - Проверка на данните - Такса за изработване - Изработване и получаване.

Опашките и таксите на тази „опростена” процедура могат да бъдат и съществено увеличени, ако се налага „смяна на номерата”, „преглед на канал” и т.н. Всяка част от услугата предполага отделна опашка, на отделно гише и отделно заплащане на такса.

 

Ние сме напълно наясно, че не можем да се намесим в банковия пазар и да регулираме таксите, знаете ние сме пазарно ориентирана партия, но въпреки това имаме решение, което е според всички правила и изисквания на тази ситуация.

 

2. Забелязахме, че банките имат една специална категория банкови такси „Преводи към разпоредители с бюджетни средства”.

Пример:

Такси в размер на 3,5 лв., като се стига до такси в размер на 5-6-8-12 лева. Създава се парадокса за услуги, чиято стойност е 1 лв. да бъде заплатена банкова такса от 3 до 8 пъти по-голяма от стойността на услугата.

 

Резултата от тези два аспекта на дейността по предоставяне на услуги на гражданите формира огромни по обем суми за банкови такси. Общия обем на таксите събирани от банките на годишна база е над 800 000 000 лв. за 2011 г.

 

Предлагаме:

 

  1. Да се провежда отделен конкурс за всяка услуга, която осигурява общината или държавата за избор на банка. В рамките на този конкурс едно от условията, които да се поставят пред всички банки, които участват в него е да няма специална категория такси на банките за „Преводи към разпоредители с бюджетни средства”. Таксите по обслужване на бюджетните организации да бъдат с размер на обичайните за банката такси.

 

2. На всички каси, където се обслужват граждани, получаващи услуги от държавата, да се инсталират устройства за заплащане чрез банкови карти. Това е истинското електронно правителство и истинското улеснение за българския гражданин при работа с администрацията.

 

  1. Да се обединят услуги, които се използват заедно и се даде възможност за заплащането им с един превод или една банкова такса за обслужването им.

 

В крайна сметка ние стигнахме до извода, че не са виновни банките, а проблемът е при държавата и администрацията. Те не са поставили ясна конкурентна база и държавата не пази гражданина.

 

Също така смятаме да сезираме Комисията за защита на конкуренцията, защото част от таксите има дискриминационен характер. Какво представлява таксата – разходно ориентирана услуга. И когато за едни и същи неща таксите събират различни такси има дискриминация и съмнение за картелно споразумение. Знаете, че ние от СДС много критикуваме КЗК, но тук има конкретен повод тя да провери доколко тези такси да дискриминационни и доколко има потенциален картел между банките. Ние ще поискаме от комисията конкретни действия и решения и се надяваме да не сме свидетели на поредната ситуация, в която тя ще се замотае и няма да свърши нищо.

Въпрос: Вчера председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че цената на тока ще се вдигне от средата на годината с 10% заради стачката в мини Марица Изток. Приемате ли това като интрига от най-високо държавно ниво да се противопоставят правата на работещите и на синдикатите, които ги защитават заради това, че видите ли цената на тока ще се покачи?

 

Мартин Димитров: Когато един важен отрасъл който и да е той, стачкува винаги могат да бъдат допускани подобни опасения. Целият проблем възниква от обещанията на държавата. На 12 юли миналата година на тези работници са дадени много щедри обещания. Подобни щедри обещания правителството на ГЕРБ е направило към редица сектори преди изборите. Сега хората си искат обещаното. Вероятно повечето от тези хора са гласували за ГЕРБ и сега искат това, което им е обещано. Хората са били излъгани, какво очаквате от тях. Оттук нататък кашата трябва да бъде решена от тези които са я забъркали, а именно правителството, премиера и министър Трайков. А колкото до покачването на цената на тока аз ще ви дам друго обяснение – тези милиард и триста милиона лв. похарчени от последните две правителства по проекта Белене някой трябва да ги плати. И кой ще ги плати – всички ние. За това СДС предупреждава от години. Всички ние плащаме Белене и не ни казват истината. Ако има покачване на тока то е заради Белене, а не заради стачката в мини Марица Изток.

 

Въпрос: Днес премиерът Бойко Борисов ще замине за Германия и ще се срещне с канцлера Меркел. Заговори се, че Меркел няма да отстъпи от възможността България да си плати таксата за влизането в новата еврозона. Оттук нататък какво ще прави опозицията в тази насока?

 

Мартин Димитров: България за съжаление продължава да няма позиция по тези най-ключови за нас въпроси. По-точно правителство, защото то взима определената позиция от името на дадена държава. Не можем да допуснем влизането в еврозоната да става с пари. Ако влизането в еврозоната означава за България 3 милиарда евро то идва големия въпрос – може ли да си позволи България това въобще, дори след няколко години. И затова сега е момента да бъдат сложени на масата в Европейския съюз тези наши предложения, да потърсим по тях съюзници, за да не допуснем тези неща да се случат. Идеята на еврозоната е друга – обща валута, която да носи повече инвестиции и да създаде един истински общностен пазар. Идеята не е да се спасяват страни, които не спазват финансовата дисциплина. Има и друга още по-голяма опасност, която ние се опитваме да направим достояние на българските граждани чрез българските медии, но по тази тема няма дебат. В момента се прави опит Европа да бъде разделена на три групи – VIP клуб от 12 страни, които приемат фискални правила само за тях, еврозоната от 17 страни и всички останали до 27. Къде е позицията и усилията на България това вътрешно разделение в ЕС да не се случи?

 

Въпрос: В качеството ви на икономист, ако все пак на          България й се наложи да плати тази такса за влизане в еврозоната, съгласни ли сте с експертните мнения, че може да падне борда?

 

Мартин Димитров: В живота винаги може да се случи нещо лошо. Аз предлагам ако ГЕРБ и Бойко Борисов са поемали такива ангажименти да го платят от тяхно име.

 

Въпрос: Г-н Димитров, да Ви върна на банковите такси ще внесете ли предложения в тази насока?

 

Мартин Димитров: Едното от предложенията е в Закона за държавните такси като нашето изменение вече е подготвено и се отнася до това всеки български гражданин да плаща с банкова карта и още тази седмица ще внесем този законопроект.

 

 

 

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...

thumb 22.04.2012

СДС настоява България да на...

СДС ще предложи НС да приеме две решения за налагане на вето от Бъл...

thumb 22.04.2012

Да се потърси отговорност з...

Oт СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите орг...

thumb 19.04.2012

СДС настоява министър Дянко...

Финансовият министър Симеон Дянков да бъде изслушан пред Народното ...