Надежда Нейнски: СДС има нужда от много сериозен дебат за своята политика

21.11.2011

Insert thumb

Българската политика добива доста несериозни форми и започват да се оглеждат в алтернативи, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия евродепутатът Надежда Нейнски.

Водещ: Надежда Нейнски, гост в "Здравей, България". Добро утро.

 Надежда Нейнски: Добро утро.

 Водещ: Как сте?

 Н. Нейнски: Благодаря, добре. Малко мъгливо понеделнишки.

 Водещ: Така е, тук сме до летището, теренът с мъглите в София.

 Н. Нейнски: Неяснота с други думи в много отношения.

 Водещ: Видяхте ли какво се случва в "Атака"?

 Н. Нейнски: Да, в краткия период, в който бях отвън, следях тази семейна драма.

 Водещ: Какво мислите?

 Н. Нейнски: Ами, какво да мисля. Просто, да ви кажа честно, едно е ясно, хората си дадоха мнението на тези избори. Мисля, че българската политика за съжаление добива доста несериозни форми и сигурно затова и хората се отдръпват и търсят, по-скоро се вглеждат за алтернативи и търсят начин, по който да бъдат сигурни, че хората, които са избрали, наистина ще отговарят и ще милеят за техните интереси, а не само за собствените си. Много ми е трудно да дам оценка на едно такова нещо.

 Водещ: А на Димитър Стоянов? Вие се виждате, предполагам, често в европарламента. . .

 Н. Нейнски: Ние сме колеги в европарламента, но в крайна сметка не си говорим с него специално по партийни дела.

 Водещ: Той е млад човек, беше депутат и в предишния мандат на 40-ото Народно събрание. Според вас израсна ли? Помня, че началото му в европарламента беше свързано с един скандал с. . .

 Н. Нейнски: Ливия Ярока.

 Водещ: Така ли се казваше, да.

 Н. Нейнски: Една доста тъжна история, защото не бих искала България да се. . . името на България да се спряга в подобни скандали. Да, той атакува едно младо момиче от ромски произход от Унгария и остави много лош привкус в Европейския парламент тази история. Аз познавам лично Ливия Ярока и даже сме участвали в няколко инициативи съвместно във връзка с интеграцията на ромските малцинства в Европа и търсенето на решение за реална интеграция, а не просто за отпускане на помощи, които не само не решават, а просто задълбочават проблема.

Водещ: Но това беше преди колко, това беше преди четири години поне, може би пет години дори?

 Н. Нейнски: Да, аз самата не бях депутат, евродепутат по това време, така че не съм следяла събитията отблизо, по-скоро през средствата за масова информация. Но познавам, пак казвам, много добре Ливия Ярока и знам, че тя е един много качествен човек, който междувпрочем е и авторът на една програмите, която е свързана с ромското интегриране.

 Водещ: А Димитър Стоянов според вас израсна ли през тези години? Сега приемат ли го с повече авторитет в Европейския парламент, а не като хлапе, дошло от Източна Европа?

 Н. Нейнски: Ами, в средите, в които аз се движа, и хората, с които аз се срещам, не коментираме конкретно него, той е независим депутат и ми е трудно да преценя качествата му. Вижте, европарламентът е едно място с много пъстри, пъстро присъствие, хора с различни виждания, с различни убеждения, така че може би и това е Европа - една пъстрота на изявите, в която ние се наместваме, разбира се, по нашенски. Иска ми се нещата, добрите неща, които се говорят за нас, да бъдат повече от недобрите, да не ги наричам лошите. Много се надявам в един момент това да се случи и това, което се надявам, по-скоро е ние да участваме в реалните дебати в европарламента, защото както в европарламента, така и в националните парламенти има големи дебати, от които дебати зависи развитието на общността или развитието на съответната държава, и по-маловажни, периферни дебати. За европарламента. . .

 Водещ: Които са много често по-чуваеми обаче.

 Н. Нейнски: Те са по-чуваеми у нас, обаче не са по-чуваеми в Европа.  Периферните дебати обикновено са по-достъпните дебати и в тях участват по-периферните държави.

 Водещ: За ракията. . .

 Н. Нейнски: Големите дебати. . .

 Водещ: . . . за шампанското.

 Н. Нейнски: Не, това сигурно за много хора и това е сериозен дебат. . .

 Водещ: Да.

 Н. Нейнски: . . . но примерно дебатът за бюджета или дебатът за Шенген, или дебатът за човешките права или външнополитическите дебати - това са дебатите, в които България се надявам да участва все по-активно и все повече като равноправен партньор.

Водещ: Добре. В "Атака" проблемът - семейно-политически? А в СДС какъв е проблемът, според вас?

 Н. Нейнски: Слава богу, само политически.

 Водещ: Само политически?

 Н. Нейнски: Да. Слава богу, само политически, но за съжаление дебатът продължи твърде дълго, дебатът за политиката продължи твърде дълго и това изтощава хората и в много голяма степен ги отблъсква от политиката на СДС, което се прояви и на последните избори, които бяха проведени. . .

 Водещ: Самата партия изтощена ли е според вас, СДС, или вече може да се говори за това, че някой трябва да затвори вратата отвън да я заключи?

 Н. Нейнски: Не, не бих казала, че трябва да се говори за такова нещо. Вижте, това, че за съжаление твърде публични и твърде чести са конфликтите в СДС, това според мен е ясно за всеки и за съжаление и аз с горчивина го казвам. Но истината е, че хората в СДС си дават сметка, че нещо трябва да бъде променено, че по начина, по който се движим, Съюзът на демократичните сили действително губи своята, своята сила, своята ефективност, престава да бъде реален играч на политическата сцена, регионализира се по някакъв начин. А това не е хубаво за една политическа сила. . .

 Водещ: Къде се регионализира СДС?

 Н. Нейнски: Ами, на практика. . .

 Водещ: Защото София не е на СДС например.

 Н. Нейнски: Не, аз веднага ви казвам, сегашните избори бяха за президент и за местна власт. На практика се оказа, че президентските избори за нас не бяха приоритет. Приоритет се оказа, че са били изборите за местна власт, което. . .

 Водещ: Напротив, бяха. Аз чух няколко пъти лидерът да казва, че Мартин Димитров е най-добрият кандидат за президент.

 Н. Нейнски: Искате да кажете Румен Христов, може следващия път да е Мартин Димитров.

 Водещ: Не, той е твърде млад Мартин Димитров да бъде кандидат за президент, поне на следващите избори, но . . .

 Н. Нейнски: Не, аз казвам друго - че той наистина твърдеше, че те са приоритет, но на практика се оказа точно обратното. Даже ми се струва, че в последно време той казва, че ръководството е жертвало президентските избори заради местните, което е, така, един доста интересен, едно доста интересно развитие на политическата логика. На практика това, което виждаме е, че там,където има добри резултати, те са в местната власт. Но искам веднага да напомня нещо, което може би е убягнало включително и на вашите зрители, и то е, че едно от може би малкото добри решения, които взе това ръководство, това е да остави на местните структури те сами да подредят листите, да изберат кандидатите си за кметове. Така че няма как. . .

 Водещ: Успехът не е на ръководството, така ли?

 Н. Нейнски: . . . политически няма как да бъде приватизиран успехът в местната власт, тя е. . .

 Водещ: Казахте - проблема на СДС е политически.

 Н. Нейнски: Да, определено.

 Водещ: Политическият проблем на СДС се казва Иван Костов, казва се Евгений Бакърджиев или пък примерно се казва Бойко Борисов?

 Н. Нейнски: Не, нито един. Значи, проблемът на СДС не може да бъде нито Костов, нито Бакърджиев, нито Бойко Борисов. Проблемът на СДС е проблемът на политиката, която Съюзът на демократичните сили провежда. Той не е персонифициран, защото винаги се опитва една политика да бъде вкарана в един образ - да кажем, Бойко Борисов или Евгений Бакърджиев, няма значение, или Иван Костов. На практика това, което се видя на тези избори, конкретно на президентските избори, е, че този доста скромен, да го наречем, резултат на президентските избори показа отношението на хората, които обикновено подкрепят традиционната десница, към политиката на Съюза на демократичните сили. Това не е отношение към една или друга личност. Това е отношение към политиката на СДС.

 Водещ: И каква да бъде политиката на СДС?

 Н. Нейнски: Отделен въпрос е кой олицетворява тази политика и кой е взел тези политически решения. Това е всъщност, което е най-важно. ..

 Водещ: Политиката се олицетворява от лидера, нали така?

 Н. Нейнски: Политиката се олицетворява от ръководството, начело на което е лидерът, защото решенията за президентските избори, за националната политика се взеха от националния изпълнителен съвет, получиха потвърждението на националния съвет, но вие си спомняте и начина, по който тази политика беше внесена в националния съвет, практически за едно формално потвърждаване.

 Водеща: Утре ще участвате ли в гласуването на вота на доверие към Мартин Димитров?

 Н. Нейнски: Да, ще участвам, специално оставам, не тръгвам за работата си в европарламента. Аз се обадих, че ще закъснея с един ден, тъй като смятам, че е много важно да присъствам на този дебат.

Водещ: Ще му се доверите ли?

 Н. Нейнски: Аз в случая не говоря в лично качество и за мен не е важно дали аз или някой друг в националния съвет ще се довери на Мартин Димитров. Важен е фактът, че хората не се довериха на тази политика. Когато говорим за следващите парламентарни избори, няма да има значение дали аз или някой друг от националния съвет е приел тази политика, важно е дали тази политика ще бъде печеливша за следващите парламентарни избори. Очевидно, след като хората дават 1.9 процента на една политика, е, че те са снели доверието, и никакъв орган - НИС, Национален съвет или който и да било, не може да замени снетото от хората доверие. Това е истината.

 Водещ: Как да стане така, че доверието към СДС да не е 1.9 процента?

 Н. Нейнски: Аз смятам, че трябва да бъде. . . вместо да се иска вот на доверие в утрешния ден на Националния съвет, нещо, което според мен ще разцепи СДС, от което СДС няма абсолютно никаква нужда. .. И като казвам ще разцепи, имам предвид, че очевидно ще има хора, които ще кажат, че тази политика не е правилна, което е самият факт. Ръководството ще се защитава, че очевидно е право, а факт е, че те искат вот на доверие. Това във всички случаи ще внесе разделение. Аз смятам, че СДС няма нужда от повече разделение. СДС има нужда от много сериозен дебат за своята политика, ако иска наистина да направи сериозна заявка за следващите парламентарни избори. Ако иска да си играе на политика и на практика да изчезне, да отмре на следващите парламентарни избори, можем да си продължим по всякакъв начин.

 Водещ: Вие как виждате партията, как виждате партията – като самостоятелен играч например?

 Н. Нейнски: Когато говоря за политика, имам предвид целия пакет от неща. Много пъти се говори - едни искали да се направи коалиция с Бойко Борисов, други искали да се направи  коалиция с НДСВ, трети започват да поставят под съмнение "Синята коалиция". Аз ще ви кажа няколко неща. Първо, за да можеш да отидеш и да водиш разговори или преговори по-скоро за някаква коалиционна политика, ти трябва да знаеш какво предлагаш. Питам аз какво предлага в момента СДС примерно на Бойко Борисов или на НДСВ? Да не говорим, че НДСВ на практика. . . тя, Меглена Кунева не го иска НДСВ, се оказа, че има гласове, които пък смятат, че някакъв десен блок трябва да бъде направен с НДСВ.

 Водещ:  Да, това ми е любопитно, защо според вас десните избиратели избраха Меглена Кунева на тези избори?

 Н. нейнски: Не, за Меглена Кунева аз специално искам да поговорим, но нека да свършим с това, което е Съюзът на демократичните сили. За да можеш да говориш за коалиционна политика, ти първо трябва да знаеш имаш ли самият ти политика. Защото коалиционната политика това са преговори, ти отиваш и казваш - аз съм слаб в едно или в друго, но моите най-сериозни активи, моят най-силен.. .

 Водещ: Според мен предлагат марката, когато говорят за коалиция. Ние сме автентичната десница, ние сме СДС.

 Н. Нейнски: Ама вижте, това, което се видя на тези президентски избори, е, че марката не им помогна. Те разчитаха на тази марка, включително и за тази задкулисна игра, която направиха с ОДС, те разчитаха на марката.

 Водещ: Значи вече марката я няма според вас.

 Н. Нейнски: Марката не може, без да има съдържание. Това е голямото   послание на тези президентски избори. Марката - да, но само когато има съдържание, защото ние не сме 1991 година, ние сме 2011. Доста години са минали от периода, в който марката единствено имаше значение. Така че, преди да се говори за коалиционна политика, трябва изобщо да започне да се говори за политика. И сега се връщам на това, което Меглена Кунева. . .

 Водещ: Да, само. . . кой изяде съдържанието, лидерът ли изяде съдържанието на СДС? Трябва ли да бъде сменен този лидер в крайна сметка според вас?

 Н. Нейнски: Отново се опира до една или друга личност. Аз смятам, аз затова казвам, че много е важно за една политика кой е взел решенията. И затова не случайно много ясно казвам, какви бяха. . . какво беше разделението. Местната политика, местните решения бяха оставени на местните структури. Значи, ако има слабости и провали в местната власт, би трябвало да се счита, че местната структура има отговорност.

 Водещ: Трябва ли да бъде сменен лидерът според вас?

 Н. Нейнски: Аз смятам, че вместо да се иска вот на доверие в момента, това ръководство, което носи отговорност за тази политика, трябва да се оттегли и да даде възможност. . .

 Водещ: Цялото. Не просто Мартин Димитров, а целия НИС.

 Н. Нейнски: Да, защото Мартин Димитров не е натоварен с цялата отговорност - това е решение на НИС. Това не е решение еднолично на Мартин Димитров.

 Водещ: Има три имена, които вече се появиха във вестниците – Димо Гяуров, Ваньо Шарков и Йордан Бакалов, който всъщност всеки път е сред номинираните тайно или явно за председател на СДС. Виждате ли там някой лидер вие?

 Н. Нейнски: Аз не се вглеждам в личностите и в имената в момента. Пак ви повтарям, според мен е грешно да се смята: ще сложим примерно лицето Х, дори не искам да го назова, защото моментално ще стане, така, интрига около името, а никой от колегите си не искам да го вкарвам в това нещо, най-важното в момента от този национален съвет според мен е да даде мандат на едно служебно ръководство, което и да е то, защото ролята на това служебно ръководство ще бъде да подготви една национална конференция. Политиката на СДС трябва да бъде обсъдена на национална конференция. Трябва да бъдат поканени кметовете, поне тези, които се идентифицират със СДС, общинските съветници. Трябва да бъде поканена, макар и малка, армията, която СДС има.

 Водещ: Михаил Михайлов вижда бъдещето на СДС по следния начин: след като духът напусна тялото, както каза Иван Костов преди време, сега да се върне обратно и СДС и ДСБ да станат една партия. Това вариант ли е според вас?

 Н. Нейнски: Аз смятам, че невинаги очевидните решения са най-лесните решения, тоест така механично, понеже духът излязъл, сега духът да се върне. Този тип на метафори. . . аз самата съм литератор, но не бих си послужила с тях в политиката. Пак казвам, трябва да има много сериозен разговор в СДС за политиката на СДС. Вероятно такъв разговор ще се проведе и в ДСБ. Има също няколко очевидни неща.

 Водещ: Възможно ли е да станете една партия?

 Н. Нейнски: Един момент, един момент. Аз в отговор на вашия въпрос искам да кажа следното. Има няколко реалности, към които СДС трябва да се произнесе. Вероятно и ДСБ също. Първо, ние имаме "Синя коалиция" в парламента, имаме парламентарна група, която е парламентарна група на "Синята коалиция". Ние имаме двама евродепутати, слава богу Светльо Малинов ще дойде също от 1 декември в европарламента, които са избрани с листите на "Синята коалиция". На много места "Синята коалиция" в момента в местната власт взе определени позиции. Много по-добре, отколкото индивидуалното явяване на отделните партии. Дали двете партии ще вземат решение и по какъв начин ще се развие този дебат първо във всяка една от тях и после коалиционно как това нещо ще се реши, е въпрос на бъдещето. Ние не можем да предпоставяме как ще се развие. . .

 Водещ:  Но аз от това, което казвате, разбирам, че според вас бъдещето на СДС е с Иван. . . айде не с Иван Костов, но с ДСБ, защото е дало до момента добър резултат това сътрудничество.

 Н. Нейнски: Значи, не в. . . Аз определено смятам, че ако има добър резултат, това е на "Синята коалиция". Това определено го смятам. И не е нужно да бъда някакъв изключителен пророк, достатъчно е да видим цифрите. Защото в крайна сметка в политиката извън с емоциите, трябва да се борави и с факти. Фактите са такива. Пак казвам, мнението на всеки един от нас  няма значение. Въпросът е коя е политиката, която ще бъде възприета от десните избиратели. Това е.И ние в. . .

 

Водещ: Само че там има един трън в очите на, не на десните избиратели, може би на десните избиратели всъщност, но в очите на тези, които винаги искат да се обединяват, и този трън е Иван Костов. Представяте ли си как той в даден момент сяда на задните редици в партийните централи?

Н. Нейнски: Ама не, какво значи да си трън. За други пък може трън да съм аз.

 Водещ: Ами, всички говорят за тежкия му характер.

 Н. Нейнски: Ама, малко ще влезем във варианта на "Атака". Какво значи характер, тежък, на този, на онзи. Значи, за мен има, пак казвам, има факти. Има едно управление в България между 1997 и 2001 година, което реално реформира България. И това нещо се признава, да го наречем, от най-големите ни политически душмани.

Водещ: Да.

 Н. Нейнски: Кой как ще го интерпретира, няма никакво значение. Въпросът е, че има един капитал. Аз винаги съм казвала, че СДС един от големите активи, които притежава, е този капитал - че не само е, че не само е декларирало, то е показало, че може да управлява.

 Водещ: Малко време ни остава. Искам да ви попитам според вас дали трябва да си преосмисли отношението към управляващите СДС. Например миналата седмица стана ясно, че СДС по-скоро харесва Симеон Дянков, защото той държи финансовата стабилност.

Н. Нейнски: Но не харесва бюджета, разбрах.

 Водещ: Но не харесва съвсем бюджета, да.

 Н. Нейнски: Не можах да го разбера, да ви кажа, и аз. . .

 Водещ: Политиката към управляващите обаче трябва ли да бъде променена и как?

 Н. Нейнски: Ами, най-важното е, че ние трябва да имаме ясна политика спрямо управляващите. Не в едни места. . . примерно да не харесваме бюджета, но да харесваме Симеон Дянков. На едни места да сме категорична опозиция, на други места да сме примерно управляващи заедно с ГЕРБ в общинските съвети или шеф на общинските съвети.

 Водещ: Въпросът ми беше, защото казахте, че СДС марката вече не е достатъчна. . .

 Н. Нейнски: Веднага ще кажа. . .

 Водещ: . . . а взеха ли управляващите тая марка - СДС, защото те получиха подкрепата на Европейската народна партия, а не СДС?

 Н. Нейнски: Ама, защото в политиката няма вакуум. Защото, когато ти сдадеш позиции, когато сдадеш миналото си, когато сдадеш международните си контакти, когато сдадеш капитала си, на това място естествено се намества някой друг. Съвсем логично е. Така че единственият. . . проблемът е в самите нас. Ние, ако успеем да се структурираме, да заявим ясна политика, ясни цели, да можем да видим кои са сериозните и силни части в нашето минало, тогава ще стъпим на здрава основа. Иначе ще сме на плаващи пясъци.

 Водещ: Желая ви успех в това начинание.

 Н. Нейнски: Благодаря ви.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...