Мартин Димитров:При положение, че СДС е в управлението, хората, които са затънали в тежки корупционни скандали, ще пострадат.

22.06.2009

 

Участие на Мартин Димитров, лидер на СДС и Иван Костов, председател на ДСБ в предаването „На четири очи" по Нова телевизия

Водещ: Здравейте отново в студиото на „На четири очи". Сега ще започнем един малко по-необичаен разговор с господата Иван Костов и Мартин Димитров. Необичаен дотолкова, доколкото те не са в студиото. Те са в нашите студиа, едното от които е в Монтана, където е г-н Костов и едното е в Бургас, където е г-н Димитров. Така се случи, че програмите им ги изпратиха там, но се надявам, че ще получим интересни отговори, въпреки дистанцията. Здравейте, господа. Г-н Димитров, имам един въпрос към Вас и той е първи, защото следващият, според мен по право е за г-н Костов. Та, БСП, г-н Димитров, обещава в предизборните си клипове и намерения и програми да се ангажира със средна пенсия 450 лв. и средна работна заплата от 900 лв. в рамките на следващите четири години. Да Ви попитам, Вие какво можете да обещаете, тъй като очевидно е дошло време на конкретните цифри и обещания?
Мартин Димитров: Тези обещания са нелепи и несериозни. Както предупредихме още преди няколко месеца, те не могат да си изпълнят бюджета. Виждате училища, които нямат финансиране, не получават необходимите суми, виждате здравната каса, която е в много тежко финансово състояние, виждате един бюджет, който се издънва буквално. Поискахме неговата актуализация, поискахме нов бюджет. Още преди месеци с пълната загриженост за ситуацията, но това не се случи. На този фон да се правят обещания за увеличение на пенсиите и за увеличение на заплатите в бюджетната сфера е нелепо. Още повече, че за тази година е взето решение да не се увеличават заплатите в бюджетната сфера. В една издънваща се буквално ситуация, съжалявам, но това е думата, много тежка криза, все пак това е третият премиер на БСП, който създава тежка кризисна ситуация. След Луканов, след Виденов, Станишев е третият премиер на БСП, който завършва с троен провал. В икономиката, в социалната сфера и в европейската интеграция.
Водещ: Нека сме справедливи, обаче, г-н Димитров, и да кажем, че тази криза като че ли дойде отвън, наистина. Така ли е в крайна сметка?
Мартин Димитров: Не бяха взети мерки. Некомпетентната и непрофесионална политика на правителството я засили. Защото ние поискахме веднага разходите на бюджета да бъдат намалени поне с 2 милиарда лева. Можеха да бъдат орязани, като например разходите за голф игрища, за индустриални зони, а те вместо да бъдат намалени се увеличиха. Знаете, обръчите от фирми са причината за това. На второ място поискахме план за връщане на европейските фондове още през есента. Като сме наясно, че това може да го направи само ново правителство, с ново доверие. Направо е безобразие да бъдат загубени милиони европейски фондове в условия на криза. Свежи пари, които биха могли да стоплят буквално икономиката.
Водещ: Въпросът беше, Вие можете ли да се ангажирате с някакви конкретни цифри? Хората да знаят, ако случайно попаднете в следващото управление, Вие какво ще им обещаете, Вие какво ще им кажете?
Мартин Димитров: Значи, вижте, обещаването на конкретни суми за заплати и пенсии е несериозно и нечестно към хората. Искам да Ви напомня нещо, г-жо Ризова. Само преди пет месеца имаше позиция на СДС, целия бюджетен излишък, около 4 милиарда лева, да отиде в Сребърния фонд. Тогава пенсиите можеха да нараснат спокойно с 10 процента средногодишно. Ето това е конкретно. И това е устойчиво. Не като дойдат избори Масларова да ги води на море и да им подхвърля на нашите майки и бащи трохи, когато има изборна ситуация. Това е нечестно към хората. И такива обещания не са коректни, не са честни. На хората трябва да се предложи модел за устойчиво развитие. И сега дебатът трябва да бъде друг. Дебатът, от който Станишев бяга трябва да бъде друг. Как да бъде стабилизирана икономиката, как да бъде спасен бюджетът?
Водещ: Ще Ви попитам и затова.
Мартин Димитров: А не само празни обещания за нарастване на пенсиите, които са несериозни.
Водещ: Ще Ви попитам и затова. Но нека преди това да попитам нещо и г-н Костов, ако не възразявате, защото г-н Станишев каза, че на 5 юли, г-н Костов, българите трябва да избират между стабилността на държавата и доходите и между все по-реваншистката и все по-крайна десница. И тя се олицетворява, казва г-н Станишев от Синята коалиция и ГЕРБ, които вече не крият, че ще бъдат заедно и чрез харизмата на г-н Борисов, на власт ще дойде Иван Костов. Как Ви звучи този план, че Вие ще дойдете реваншистки настроен, заедно с харизмата на г-н Борисов?
Иван Костов: Вие понеже питате какво можем да обещаем?
Водещ: Питам.
Иван Костов: Ние можем да обещаем, че ако хората ни изпратят със своето доверие в управлението на страната, там да не бъдат БСП и г-н Доган. Това е абсолютно сигурно обещание, което можем да им дадем. Синята коалиция е този полюс, който политиката отрича, БСП и г-н Ахмед Доган. Това е най-конкретното обещание, което можем да им дадем. На второ място, няма място за реваншизъм в една страна, която е изправена пред два тежки, огромни проблема. Единият проблем е загуба на доверието от страна на ЕС и съответно спирането на европейската подкрепа за България, финансова подкрепа имам предвид, това е един от най-големите проблеми на страната. И вторият е, който трябва да се решава, е да се води антикризисна програма, по възможност с широко съгласие, за да може България да излезе от кризата, да тръгне отново по пътя на устойчивото развитие.
Водещ: Колко широко съгласие, г-н Костов, какво разбирате под широко съгласие?
Иван Костов: Ами вижте, добре би било да се възстанови в НС, в законодателното тяло по-реформаторското, европейското реформаторско мнозинство. Защото всички наши приятели от ЕС ни казват, че ние трябва да продължим и да завършим реформите. Това е най-тежкият проблем на страната. Заради това няма законност. Заради това сме станали нарицателно за корупция, за властваща мафия и т. н. Трябва да продължим и завършим реформите. В този смисъл всеки, който в НС иска да направи усилие в полза на България, трябва да участва в това реформаторско мнозинство. И да кажа една дума по отношение на тези конкретни обещания, които Вие искахте да коментираме. Положението на страната е достатъчно тежко и институциите са в такова плачевно състояние, доверието помежду им, доверието на фирмите към държавата, на гражданите към държавата, на гражданите към фирмите е на такова ниско ниво, репутацията на страната е толкова в лошо състояние, че това, което трябва да се прави в следващите години е бързо да се възстановяват възможностите на държавата, ефективно и добре да решава собствените си задачи. Да стане отново силна, да стане отново ефикасна.
Водещ: Разбирам Ви. Вие говорите за реформаторското мнозинство, което датира като термин от времето, когато Вие бяхте министър-председател и то включваше и леви формации като тази на г-н Томов, нали така, добре си спомням? Но Вие не отговорихме на един друг въпрос. Упрекват Ви в реваншизъм, г-н Костов. Казват, че идва реваншистката десница. Реваншист ли сте?
Иван Костов: Аз казах, че не е възможно човек въобще да мисли за реваншизъм, ако се вгледа в размера на проблемите, пред които е изправена България. Разбира се, но това не бива да се нарича реваншизъм, трябва да бъдат реализиране делата на сегашната коалиция, трябва да бъдат подчертани причините и да бъдат посочени виновните, поради които репутацията на страната се е сринала, поради които България е пример за корупция. Това всичкото трябва да бъде разкрито. Това е част от очакванията, които и ЕС има към нас. ЕС ще даде възможност България да ползва подкрепата на неговите финансови средства само в случай, че ние наистина подведем под отговорност хората, които са злоупотребили с европейските пари. Иначе няма да се възстанови доверието към нас. Но това не е реваншизъм. Това е част от реформите, които трябва да се вършат.
Водещ: Добре. Аз съм много любопитна да чуя отговора на г-н Димитров на този въпрос, най-малко заради възрастта на г-н Димитров, във Вашите представи как звучи, че Вие всъщност сте част от една реваншистка десница, г-н Димитров? Как Ви звучи този упрек?
Мартин Димитров: Притесняват се от нас, защото знаят, че ние държим на правилата. Че ще има правила. При това положение хората, които затънаха в тежки корупционни скандали ще пострадат. Защото, когато се спазват правилата и се провери кой ги е нарушил, защо са загубени милиони европейски фондове, кръговете около Ахмед Доган и кръговете около Сергей Станишев ще станат жертва. Това не е въпрос на реваншизъм. Това е въпрос на върховенство на закона. Трябва да има правила и законност в България. И тези закони трябва по еднакъв начин да се прилагат за всички. Това, което се случи през последните месеци и години е, че определена група лица решиха, че са над закона, че за тях не важат правилата, че могат да прахосват и българския бюджет и европейските фондове. Това, което им казва Синята коалиция, това, което им казваме всички ние е, ще има правила. Не сте над закона. Това няма да продължи по-нататък по същия начин. Не може така. Това им беше казано по категоричен начин и от ЕС. И това е много силно послание. Връщането на законността, на справедливостта в България не е реваншизъм, напротив, това е част от всяка една цивилизована държава. Това правим. Това предлагаме. Очевидно е, че ги плаши. Но нямаме друг избор. Това е избора на нормалния, честния човек.
Водещ: Г-н Димитров, нали знаете, че в обществото битува едно мнение, че в България между политическите сили съществува, да го наречем консенсус. Която и партия да дойде на власт, няма да търси отговорност от предишната партия. И затова аз съм дълбоко убедена, че има една трайна, така, нежелание някои хора да гласуват, защото смятат, че който и да дойде на власт, той просто ще се направи, че другите нищо не са направили, нищо не се е случило и просто ще тръгне по своя път. Като прибавим към това, Вие казвате, върховенство на закона, като знам в какво състояние е българската съдебна система, като знам какви са и критиките, за които и г-жа Грънчарова предупреждава, че ще бъдат много остри в следващия доклад, как тогава ще се случи това възмездие ли, както го наричате по друг начин?
Мартин Димитров: Вие бяхте свидетел, както и всички български граждани на непрестанните атаки срещу нас, включително през съдебната система, включително през централната избирателна комисия. Това е така, защото, г-жо Ризова, с нас не може да има сделка. Ние със Станишев и Доган няма да преговаряме. Ние ще направим правителство, което да бъде абсолютно различно. Така, че тезата, че всички били еднакви е нелепа и несериозна. Тя се лансира от БСП. И това е техния опит да отблъснат хората от българската политика. Но време е за почтеност, време е за морал. Не може да продължава по този начин. И имайте предвид, че новото правителство, което ще създадем, то, ако не спре веднага тази тежка политическа корупция, няма как да бъдат върнати европейските фондове. И понеже питахте за конкретни неща, искам да Ви дам един конкретен пример днес от Бургас. Хората не питат за обещанията на БСП за пенсии, обещанията на БСП за заплати. Хората поискаха пътен възел Бургас - Средец - Созопол, който да позволи на 70 000 души от Меден Рудник да стигат навреме на работа, да не им отнема по два часа и повече. Това искат хората. Реални, конкретни неща. Празните обещания на БСП и ДПС вече нищо не струват. Хората не искат и да ги чуват.
Водещ: Г-н Костов, имам един конкретен въпрос.
Иван Костов: Може ли да отговоря на този, предишния Ви въпрос?
Водещ: Разбира се, разбира се. Той в някаква степен към двамата.
Иван Костов: Ние обещаваме, защото ме попитахте партиите дали не са се сговорили помежду си да не си търсят отговорност, ние обещаваме в нашата политическа програма на Синята коалиция, да ликвидираме политическата корупция с радикална реформа на политическата система, с много сериозни промени в законодателната система. Предвидили сме цял комплекс от мерки, с които да се ангажираме и да постигнем тази цел.
Водещ: Добре. Г-н Костов, обаче, искам един конкретен въпрос да Ви задам на Вас, защото наистина аз нямам реален спомен за тези неща, имаше един клип, който вървеше, ако не се лъжа от името на „Нова зора", но те са коалиционен партньор на БСП и общо-взето никой не се разграничи от неговата същност. В този клип се казва, перифразирам, разбира се, Костов отряза пенсиите докато беше на власт. Нека да изясним това нещо, защото се създава едно усещане, че и Вие сте някакъв човек, който смазва всички възрастни хора, ако случайно дойдете на власт и понеже знам, че вие възразихте в писмо до телевизията, можете сега да отговорите.
Иван Костов: Много Ви благодаря. Това е изключително недопустима, бих казал, клевета по отношение на управлението от 1997 - 2001 година. Истината е, че тогава пенсиите се увеличаваха два пъти годишно. И през януари и през юли. И това ставаше с по 10 процента всеки път. И,че в края на годината се изплащаха 13-а, дори и 14-а имаше случаи да се изплати пенсия, вследствие на което, за тези четири години пенсиите се увеличиха накъде от порядъка на три пъти. Предишният председател на НОИ излезе с много остра реакция на този лъжлив клип на БСП, а ние казахме, щабът каза, че ще платят 3 долара на този лидер от БСП, на Станишев, който им занесе поне един документ, който да покаже, че една пенсия е намалена дори с една стотинка. А аз казах, че лично ще дам 10 хиляди лева на г-н Станишев, ако покаже една намалена пенсия на един човек с една стотинка, той още не е дошъл и не си е поискал парите, което означава, че цялата тази кампания наистина е много долнопробна клевета. И Ви благодаря, че ми дадохте възможност да го кажа.
Водещ: Аз трябваше да Ви попитам, защото нямам никакъв спомен за това нещо, а хората, наистина, пенсионерите като че ли, не са най-големите Ви симпатизанти и има едно недоверие към Вас.
Иван Костов: Пенсията беше между 3 и 7 долара.
Водещ: Кога, г-н Костов?
Иван Костов: 3 и 7 долара. Това беше през април месец 1997 година. И ние я оставихме 92 лева. 92 лева при 1 500 лева за долар означава, че това беше някъде около 60 долара пенсия, оставихме ние. Това е истината.
Водещ: Добре. Сега искам да попитам нещо друго, което ми се струва също толкова важно. Това беше въпрос към миналото. Не беше лошо да го изясним. Другият въпрос, който е важен, чувам, че от Синята коалиция звучат обнадеждаващи гласове, че вероятно ще има дясно-центристко управление. Вчера, обаче, по-точно онзи ден, в петък, в един и същи ден дойдоха две странни, как да ги нарека, знаци. От една страна сайтът „Фрог нюз" каза, че се готви експертен кабинет, вярно с хора, които мислят дясно-центристки, но така или иначе кабинетът няма да бъде особено политически, ще има дясно-центристки експертен кабинет. В същия ден г-н Борисов каза, че е твърде възможно софиянци, пак перифразирам, още дълго да му се радват като кмет. Как разчитате тези сигнали, Вие господа? Ако искате г-н Димитров да каже първо, или ако иска г-н Костов? Както предпочитате.
Мартин Димитров: Формулата експертен кабинет е непочтена към хората. Това е формула, при която се бяга от политическа отговорност. В тази тежка ситуация, да се правят експертни кабинети, би било огромна грешка. Спомняте си от миналото Любен Беров и подобни експертни кабинети бяха изключително вредни и дръпнаха България категорично за нас. В тази трудна ситуация трябва да бъде направено силно политическо правителство, което да носи отговорност. Никой няма право да бяга от отговорност в тази тежка ситуация. И трябва да бъде изградено по най-бързия начин правителство, което още август месец да започне актуализация на бюджета, нещо, за което аз споменах. И това, което много ни притеснява нас, в Синята коалиция, е, че вместо да се работи по новия бюджет, по тези въпроси, какво прави Станишев? Изпълнявайки поръчка, според нас на „Газпром", е поискал от ЕК еврокомисар по енергетиката за България, което очевидно е руски интерес.
Водещ: Това лошо ли е, г-н Димитров?
Мартин Димитров: Т. е., в последните дни на своя мандат Станишев не се интересува от проваления бюджет, не се интересува от икономическата криза, а защитава интересите на Русия, очевидно. Това, наистина е безотговорна позиция. И нас много ни притеснява.
Водещ: Защо, лошо ли е България да има еврокомисар по енергетиката?
Мартин Димитров: Когато е предложено от устата на Станишев и от правителство, което си отива е лошо. Ако бъде предложено от едно дясно демократично управление, което не робува на руските интереси, което не робува на огромните мегаруски проекти, които дърпат България надолу, и които ще струват милиони левове на всеки един български данъкоплатец, даже милиарди левове, по-точно казано, е лошо, да, г-жо Ризова.
Водещ: Добре. Г-н Костов, искате ли на този въпрос и Вие да дадете своя отговор. Очаквате ли, че в крайна сметка след изборите наистина ще има нещо като дясно-центристки кабинет, но с експертни фигури, в които политиците ще бъдат фигуранти?
Иван Костов: Въпросът е към мен, нали?
Водещ: Да, да, към Вас. Той беше същият и към г-н Димитров, но ми е любопитно да чуя и Вашето мнение.
Иван Костов: Вижте, едно е сигурно, едно е сигурно. Първо, че ГЕРБ не може да управлява самостоятелно. Второто сигурно нещо е, че ГЕРБ ще получи първи мандата да състави правителство. ГЕРБ трябва да реши една задача, което държавата, народът, обществото ще поставят пред него. Държавата през конституцията, хората през своето гласуване, обществото, като гражданско общество ще иска да види своята политическа организация, своята политическа власт. Това означава, че ГЕРБ трябва да решава тази изключително важна задача по най-отговорния начин. ГЕРБ трябва да каже веднага, че няма да преговаря в БСП и ДПС.
Водещ: Те са го казвали многократно.
Иван Костов: А ще им търси сметка за извършеното. Да, но когато получи мандата и като види резултата от изборите, трябва да го каже отново и да започне да формира правителство на базата на този принцип, защото това е единствения начин в България да се създаде ново доверие към институциите. Не да реанимира старото доверие към досегашната тристранна коалиция, а да има ново доверие, което ще произтича и ще бъде насочено към десния политически, в дясно от политическия център. Това със сигурност ще се случи на изборите. И голямата задача на ГЕРБ е да се концентрират, да се фокусират върху тази задача и да я решат.
Водещ: Добре. Понеже заговорихте за ГЕРБ, сега искам, първо, г-н Костов към Вас да попитам, да видя, да направя една справка, до каква степен Вашите възгледи икономически и политически и тези на ГЕРБ, с които Вие допускате, че е възможно да направите общ кабинет, съвпадат? Трябва ли да се актуализира бюджетът и да започнат преговори за сключване на предпазно споразумение с МВФ?
Иван Костов: Веднага ще Ви отговоря. ГЕРБ се лута дълго време в писането на своята икономическа програма. Премина през най-различни фази. През много дълбоки, да кажем, заблуди. Но в последните интервюта на тези хора, които те посочват като водещи експерти, имам предвид едно интервю в „Дневник" от миналата седмица, те буквално повториха всички ключови пет позиции, които ние, буквално от 2-3 месеца настояваме, че са ключови за излизане на България от кризата, и това вече е добре. Добре е за ГЕРБ. ГЕРБ е еволюирал в правилна посока. Защото всичко, което те в момента казват през основния си говорител, практически е повторение на нашите позиции с изключение на един елемент.
Водещ: Кой?
Иван Костов: Елементът е за взаимоотношенията с МВФ.
Водещ: Точно това Ви попитах.
Иван Костов: В това отношение няма сигурна, твърда позиция на екипа на ГЕРБ, няма такава позиция и при нас, защото ние трябва да видим реалното състояние на държавата, трябва да видим реално прогнозата за приключването на бюджета, трябва да видим какъв ще бъде дефицитът на бюджета, дефицитът на НОИ, дефицитът на НЗОК, а това са все изключително тежки наследства, които ще трябва да бъдат съобразени и тогава трябва да се види консолидирания бюджет на страната дали няма да излезе опасно в зоните на дефицита, който трябва да се финансира и тогава вече чак ще се пристъпи към отговор на Вашия въпрос. Това са много сериозни икономически неща ...
Водещ: А, пък, Вашите опоненти казват, че Вие сте най-големият любител на дефицитите и даже ни плашат с това, май повече, отколкото с пенсиите?
Иван Костов: На какво?
Водещ: На дефицитите, г-н Костов.
Иван Костов: На десетиците?
Водещ: Дефицити. Не чуваме. Бюджетни дефицити.
Иван Костов: На дефицити?
Водещ: Да. Казват, че вие сте голям любител.
Иван Костов: Вижте, непременно тази година бюджетът отива към дефицит. Това е със сигурност. Към дефицит отива, и то допълнителен, голям - около 400 млн., Националният осигурител институт . С около 350 млн. в момента върви дефицит, към края на годината ще приключи, Националната здравноосигурителна каса. Фактически това правителство оставя дефицит, то няма как да не завърши с дефицит, въпросът е дали този дефицит ще бъде толкова голям, че да изисква предпазно споразумение или някакъв вид споразумение с МВФ.
Водещ: Разбрах ви. Трябва да видите какво е състоянието, за да решите въпроса за това споразумение.
Иван Костов: Да, защото да се говори предварително, че е нужно споразумение с МВФ, само по себе си отслабва позициите на България. На България започва да се гледа като на крайно нестабилна държава, която не може да се оправи с платежния си баланс.
Водещ: Г-н Димитров, да видя вашата гледна точка, заедно съпоставена с тази на ГЕРБ, ако имате разбира се сериозни намерения за бъдещо управление. ГЕРБ казва, че трябва да има съкращение на разходите, включително на административния апарат, като се премахнат ненужни звена, дори и цели министерства. Споделяте ли и ако да, кое е ненужното в държавния апарат и в министерската структура?
Мартин Димитров: И във вашето студио, г-жо Ризова, е ставало въпрос, че ние от СДС сме предлагали, което е и позиция на Синята коалиция, закриване на някои министерства, които са абсолютно ненужни.
Водещ: Кои?
Мартин Димитров: Това е например Министерството по причиняване на бедствия и аварии на г-жа Емел Етем, Министерството на държавната администрация, Министерството на европейската интеграция. Това са министерства, които ги има само, за да има министри, които дублират функции на други структури. Това е наша позиция години наред, така че се радвам, че колегите от ГЕРБ наистина след дълго колебание и дълго двоумение стигнаха до близки до нас позиции в икономическата сфера, което ще улесни и бъдещото правителство. Бих си позволил да добавя нещо по вашия минал въпрос, който касаеше МВФ. Избързват в момента колегите от ГЕРБ - говорихме за споразумение с фонда. Трябва да се види скритата картина за състоянието на нещата, тъй като много неща са скрити. Безработицата е по-висока от това, което декларира Станишев. Спадът в икономиката е по-голям от това, което отчита Националният институт. Дупката в бюджета е по-голяма от това, което се вижда в момента. Те се опитваха да скрият реалната картина до изборите и тя да лъсне след това. Това беше опитът на Станишев и на обкръжението около него. Като се види цялата картина, ще се види доколко фискалния резерв, който има все пак... достъпа ни до него може да покрие тази дупка, за какъв период от време и дали тогава евентуално е необходимо споразумение с МВФ, но когато някой предварително каже, че такова споразумение ще бъде сключвано, това вече веднага намалява кредитния рейтинг на България, отслабва международните позиции, повишава лихвените проценти и за фирмите, предприятията, хората, за държавата, когато взимат кредити, когато взимат заеми. Предварително такъв акт би бил акт на слабост и не трябва да бъде предприеман.
Водещ: Г-н Димитров, според ГЕРБ има безцелни инвестиции в големи инфраструктурни проекти и трябва да се преосмисли ролята на Банката за развитие. Вашата гледна точка?
Мартин Димитров: Знаете, в парламента, и вие сигурно сте следили позицията на действията на СДС и ДСБ - ние категорично имаме...
Водещ: Сега е добре да я повторим.
Мартин Димитров: ...ние категорично имаме забележки към тази Банка за развитие, която се използва за финансирането на обръчите от фирми, в изключителна степен близки до БСП и ДПС. Тази банка е силно смущаваща. Не смятам, че в условията на сериозна конкуренции и множество от български банки, трябва да има държавна банка, която да харчи по един много съмнителен начин огромни средства, така че се радвам, отново ви казвам, че ГЕРБ стига до позиция, близка до тази, която ние сме изразявали многократно в българския парламент. Нещо повече, ние предложихме Банката за развитие да бъде закрита дори, защото тя имаше своята роля и своята функция, когато имаше нестабилност на финансовата система, когато нямаше множество конкуриращи се банки, но сега, в новата ситуация, тя няма роля.
Водещ: Това беше любопитен тест. Аз нарочно подходих към този разговор, за да видя в крайна сметка, както се казва, като получаваме сигнали от двете партии, че нямате нищо против за някаква, да речем сътрудничество - нека не го назовавам с по-високопарни думи - дали има някакво съвпадение на позициите. Ще ми позволите сега на финала, макар че имам много икономически въпроси към вас, защото все пак сте икономисти, но нека все пак да отговорим на тези политически страхове, но ще ви помоля накратко, защото времето ни изтича. Г-н Костов, упрекът към вас е, че вие, чрез тази коалиция, чрез Синята коалиция, на практика си връщате СДС за себе си. Така ли е? Или всъщност как го чувствате? Аз не вярвам, че днес ще направите най-тежкото признание в живота си...
Иван Костов: Ние имаме честно сътрудничество, имаме стратегическо единство, на което се радват всички наши избиратели. Това е истината. Аз мога само да кажа, че тя радва хората, създава ентусиазъм и никой наистина не поставя тези въпроси. Ето, аз толкова много срещи имах из страната, никой не поставя по подобен начин въпроси към мен, нито към моите колеги от СДС. Аз мисля, че това са въпроси, такива закачки или провокативни, които се носят някъде в определени кръгове в София, но те наистина нямат никаква основа в това, което сме направили. Ние се радваме на възкръсването на синята идея, на връщането на синята идея в реалната българска политика, на шанса сините да бъдат в управлението и да поставят там своя отпечатък. Да върнат България на европейски релси, да върнат България на релсите на реформата, да /.../ най-тежките въпроси на страната, защото очевидно винаги се е случвало така досега, че на нас са ни давали шанс да използваме своите политически програми само, когато БСП и Доган са фалирали напълно и политически, защото това, което става тези дни - защо се радваме ние на този шанс? Защото това, което става тези дни е очевиден провал на антикризисната програма на Сергей Станишев. Той иска на база управление с Доган, без да имат изобщо идея как ще извадят страната от кризата, с програма, която на практика не могат да осъществят, която не дава никакъв ефект. Това кара хората се връщат към синята идея...
Мартин Димитров: Ако позволите...
Водещ: Да, позволявам. Имате право, имаме и конкретен въпрос, но ако искате нещо към това...
Мартин Димитров: Нека да изясним, този въпрос е много важен. Г-жо Ризова, аз съм с мнението, че създавайки Синята коалиция, объркахме страшно много сметки. Станишев и Доган създаваха през това време казиони, близки до тях обръчи от партии и се надяваха да управляват по този начин. Ние им объркахме сметките. Затова не се учудвайте, оттук нататък ще има множество атаки. Просто не ни виждаха в...
Водещ: Г-н Димитров, към вас конкретния ми въпрос е, вие самостоятелен играч ли сте или сте момчето на Иван Костов в СДС? Чухте ли...
Мартин Димитров: Аз съм от най-самостоятелните играчи. Това се вижда според мен от всяка стъпка, която правим в Синята коалиция. Тя е изградена на принципа на взаимното уважение и мога едно нещо да ви гарантирам - няма добра и силна теза, която да съм сложил на масата в Синята коалиция и тя да не е била подкрепена. Докато така се случват нещата, аз нямам никакви притеснения. Синята коалиция е силна затова, защото ние се изслушваме и когато има разумна идея, тя бива подкрепена. Това е нашата сила. Това е силата на демокрацията.
Водещ: Благодаря ви за този разговор, г-да Костов и Димитров.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...