Мартин Димитров: На следващите избори ще има още по-голяма политизация и активност на свободните хора

11.06.2009

 

Интервю със съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров пред БНТ в предаването „Денят започва"

гледай видео от интервюто тук

Водещ: Още веднъж добро утро от мен Виктор Николаев. Да не бъдат или да не бъдат „Синята коалиция" и ГЕРБ с общи мажоритарни кандидати - това е въпросът. Време няма, защото до утре, до 19.00 часа ЦИК приема листи, имена, документи за кандидат-депутатите и обратното броене реално започна. Вчера официално чрез медиите „Синята коалиция" покани ръководството на ГЕРБ на преговори за издигане на общи мажоритарни кандидати. Първоначалният отговор на ГЕРБ звучеше така: да, ние сме за общи кандидати - там, където ГЕРБ е победител, „Синята коалиция" да ги подкрепи, а там, където „Синята коалиция" има повече гласове от тези на ГЕРБ, ГЕРБ ще подкрепи „Синята коалиция". Това веднага доведе до известна доза напрежение, защото в нито един район „Синята коалиция" не е абсолютен победител, влиза в първата тройка по гласове, например в Плевен и в трите софийски района, където „Синята коалиция" е втора. Сега мои гости са Иван Костов и Мартин Димитров. Добро утро. Добре дошли.
Иван Костов: Добро утро.
Мартин Димитров: Добро утро.
Водещ: Знаем, че днес ще е много важен ден за вас и за ГЕРБ и, предполагам, за избирателите на „Синята коалиция" и ГЕРБ. Искате една трета от мажоритарните кандидати, защото сте изчислили, че съотношението е такова. В същия момент пък ГЕРБ казват: нормално е този, който е победил, другите да се присъединят към него. Като към нещо голямо добавиш още малко, то става още по-голямо, е логиката на Бойко Борисов. Ще се разберете ли?
Иван Костов: Да, но ГЕРБ не е победил, там е проблемът. Той просто е с повече гласове в, да кажем, в 5-6, може би 7 района, избирателни района. Няма никаква пречка, няма, искам да кажа много сериозно това, няма никакви пречка, коалицията, бъдещата коалиция да започне да се прави още от сега, тази, която ще управлява страната, тя очевидно ще бъде от ГЕРБ и „Синята коалиция", да бъде конструирана още сега на мажоритарните избори. Това не е проблем.
Водещ: Възможно ли е да отстъпите от това съотношение, защото накрая всичко опира до едни сметки, до едни изчисления. Ето, вие сте ги направили вече, че ако сте заедно, може да победите в 22 от 31 мажоритарни района. Държите ли много на 7 или 8 кандидати ваши мажоритарни? Докрай ли ще държите на това?
Мартин Димитров: „Синята коалиция" е една от малкото партии в България, да не кажа единствената, формация, разбира се, тъй като са няколко партии, която е казала с кого ще управлява и при каква програма. При всички останали не е ясно накъде ще ходят: наляво, надясно, надолу, нагоре - посоката не е ясна. Въпросът е следният: ако ГЕРБ иска да направим правителство, ако иска да управлява, е въпрос на отговорност да имаме общи мажоритарни кандидати. Без общи мажоритарни кандидати, мажоритарните избори ще бъдат спечелени от БСП и ДПС, които ще играят заедно. Това е цялата работа.
Водещ: Но БСП си обявиха отделно мажоритарни вчера.
Мартин Димитров: Вижте, те мога да си обявят каквото искат, въпросът е какво ще се случи.
Иван Костов: Те различни партии обявяват.
Мартин Димитров: Да, какво ще се случи. Те казват, че са различни партии, ама не са, по същата логика. Въпросът е, че общите действия означава всеки да подаде ръка, т.е. не може само ние да подаваме и да не получим ръка от другата страна - така изглеждат нещата, защото и гласоподавателите очакват това да видят. Ние не може на нашите привърженици да им кажем какво да правят. Те биха подкрепили такъв съвместен проект, ако е съвместен проект, ако всяка от двете страни прави отстъпки за общото благо.
Водещ: Ако не се разберете, може ли Европейската народна партия (ЕНП) централно, така, да ви спусне един вариант и да кажат: хайде сега, като не можете да се разберете, ние ще ви направим разпределението, мир да има.
Мартин Димитров: За ЕНП?
Водещ: Да.
Иван Костов: За ЕНП, Мартин е работил по-дълго с тях, но ЕНП няма такива възможности. Той може да каже повече.
Мартин Димитров: Не, вижте, това е илюзия, че някой отвънка ще дойде и ще каже какво да правим - това е абсолютно несериозно. Истината е, и това е бягане от отговорност. Отговорността се носи от нас двамата за „Синята коалиция" и, разбира се, от съответните ръководства, и от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, но ние нашата част сме си я изпълнили и хората трябва да го знаят. Казали сме категорично: давайте заедно, иначе, иначе има опасност за една служебна победа, разбирате ли, на БСП и ДПС. Те гласове, които нямат, но играейки заедно, да изкривят изборния резултат.
Водещ: Вие мислите, че с гласовете на ГЕРБ, с вашите гласове и с мажоритарни ще можете да имате 121 депутати, така ли?
Иван Костов: Повече от 121 би могло при тази система на гласуване, която е изградена.
Водещ: Добре, дълго време се смяташе, и мисля, че и вие със сигурност и г-н Димитров в това студио е казвал, че държите ключа към бъдещото управление. Обаче резултатите на последните избори, оставям настрана пукотевицата между вас и НДСВ в обвиненията за преливане на гласове, така или иначе от резултатите сякаш се разсейва това схващане, че вие държите ключа към бъдещото управление заради тази пъстрота, която се очертава да се, как беше думата, екстраполира отново.
Иван Костов: Ако ние сме прави в обвиненията си, а те са съвсем директно видими, достатъчно е просто да се прочетат числата, да се види как спада ДПС и да се види как се качва в същата...
Водещ: Става дума, че май не държите ключа.
Иван Костов: Моля ви се, ето го отговорът. Ако се видят внимателно резултатите, ще се види, че този обръч от партии, който ДПС създава около себе си, просто зависи от гласовете на ДПС. При едно вдигане на вота на избирателите, да речем към 60-65 процента, всичко това нещо ще стане много малко. Така че НДСВ няма...
Водещ: Между другото НДСВ казват, че преливат от вашите гласове към тях, от десните.
Иван Костов: Вижте, политическото безочие, нали, е характерно в България.
Мартин Димитров: Както съм казвал и преди, ключът е в нас, даже ние си го носим по принцип, сега не е...
Водещ: Стана ли по-малък?
Мартин Димитров: Напротив, стана точно какъвто трябва да бъде ключът към следващото управление, но въпросът е друг. Нашият потенциал е тепърва да растем, тъй като ние привличаме политически вот. Хората, които купуват гласове, могат да купят определен процент. Те вече каквото можаха, купиха. Каквито измами можаха да направят, ги направиха. На следващите избори обаче ще има още по-голяма политизация и активност на свободните хора, а свободният вот идва основно за нас. Така че ние очакваме близо удвояване на нашите гласоподаватели. Давате ли си сметка, че ако на тия избори нямаше такова пазаруване, такова зверско пазаруване, ние сме към 11-12 процента на тези избори с 205 хил. гласа.
Водещ: Е, значи много лесно се продават избирателите ви, това ли искате да кажете?
Мартин Димитров: Не, не, не, нашите не се продават, нашите не се продават, но просто други се продават...
Водещ: Нали са ги купили тия, казвате.
Мартин Димитров: Не, не, други се продават. Свободните хора не се продават, г-н Николаев, и това трябва да се каже категорично, не се продават, защото вече не си свободен. Когато си продадеш гласа, вече не си демократ.
Иван Костов: Защото не можеш да търсиш отговорност от тези, които си избрал. Те ти казват: каква отговорност ще ми търсиш ти на мен, след като аз съм ти платил. То е сделка.
Водещ: Попитах ви за НДСВ и за ключа, даже бих ви попитал дали отсега можете...
Иван Костов: Защо не ни попитате за Станишев и за неговия отчет, защото НДСВ е скучна тема.
Водещ: Ще ви попитам. Скучна, обаче може да се окаже, че трябва да преговаряте и с тях след време. Дали сте готови да го правите? И понеже говорите за честност, за коректност...
Иван Костов: Не може да има прикриване на това, че Симеон Сакскобургготски заграби държавни имоти и ги обяви за свои. Тук трябва да се произнесе съдът и той трябва да възстанови справедливо, да върне справедливо отнетото от българския народ. Това е единствената основа, на която може да се търси разговор с НДСВ.
Водещ: Не разрушавате ли сега с тези думи един потенциален мост за управление?
Иван Костов: Как да разрушим - да оставим незаконно придобито имущество, за което има решение на Върховния административен съд, което задължава председателят на Държавната агенция по горите да си поиска тези гори обратно и те месеци наред не го правят.
Водещ: Ще му вземете земите и имотите, така ли?
Иван Костов: Не, ще изпълним решението на Върховния административен съд. Няма друга основа за управление на страната, ако искаме да сме европейци. Трябва да се изпълняват решенията на съда от администрацията. Месеци наред...
Водещ: Ще му вземете имотите, това разбирам.
Иван Костов: Трябва да се извършат действията, които е предписал Върховният административен съд да се поискат тези имоти и ще се влезе вероятно в съдебен спор и съда ще се произнесе.
Мартин Димитров: А може ли аз да ви питам нещо, защото вие имахте доста въпроси.
Водещ: Да.
Мартин Димитров: Абе, каним го тоя човек Станишев на дебат и той не идва. По едно време писа отчети, после...
Водещ: Той иска с ГЕРБ.
Мартин Димитров: Ама нека да дойде един хубав дебат да направим, защото той няма идеи за развитието на България и това най-добре се вижда в един дебат. Стига се е крил, нека да заповяда във вашето студио, в друго студио, където си избере. Крайно време е вече. То бива криене...
Водещ: На каква точно тема?
Мартин Димитров: Ами, развитието на България. Дайте този отчет, дето го е написал, който е нелеп, между другото...
Водещ: Добре, ще минем към отчета, само да приключим с другите неща, които висят със страшна сила и с неяснота...
Мартин Димитров: Както е казал поета.
Водещ: Да, както е казал поета.
Иван Костов: Единственият начин да се оправи България е да се изпълняват законите на страната и решенията на съда. Единственият начин да се върне доверието на европейците към нашата страна е решително провеждане на реформите в съдебната система и в администрацията, така че институциите да бъдат принудени да спазват закона. Не може друго, разбирате ли. Няма да има европейски пари, няма да има решение на нито един български проблем. Ще има предпазни клаузи, ще има санкции върху страната. И вие ни задавате въпроса ще изпълните ли решение на Върховния административен съд, ако отидете в управлението.
Водещ: Сега искам да ви задам друг въпрос: ГЕРБ, „Синята коалиция" и кой...
Иван Костов: Не, няма да го изпълним, защото НДСВ ще бъде...
Мартин Димитров: Чакайте сега.
Водещ: С кого ще управлявате?
Мартин Димитров: Нали уточнихме, че ключът е в мене, първо това го уточнихме, и по този повод...
Водещ: Не сме сигурни, резултатите ще покажат.
Мартин Димитров: Вижте, ако имаме общи мажоритарни кандидати с ГЕРБ, въпросът с кой друг не стои на дневен ред. Затова трябва да има общи мажоритарни кандидати с ГЕРБ, затова е толкова важно - тогава няма нужда от други, тогава е достатъчно.
Водещ: Но нямате ли план? Вие би трябвало да сте разумни политици и да имате резервен вариант. Ако не стане, ако не ви стигнат гласовете, към кого ще се обърнете?
Мартин Димитров: Ама като има един очевидно разумен, правилен вариант, не трябва да се мисли за други варианти, трябва да се мисли за правилния вариант.
Водещ: Правилният ако не сработи, трябва да имате и резервен. Затова ви питам - ЛИДЕР, РЗС, или с кой?
Мартин Димитров: Не, чакайте сега, ако ГЕРБ искат да управляват, те имат нужда, всички нормални хора в България имат нужда от общи кандидати, общи мажоритарни кандидати. Това е цялата работа. Така че за план „Б" няма какво да говоря.
Иван Костов: Значи, вашият въпрос е неправилно адресиран. Процедурата в Конституцията е следната: партията, спечелила най-много гласове, получава мандат, тя води и консултации, тя решава с кого да консултира.
Водещ: Защо не им го казахте лично? Бойко Борисов се е раздразнил, че Цветан Цветанов е бил при вас, вчера е казал, а вие през медиите сте му дали покана, така ли?
Иван Костов: Цветан не е бил никога при нас, как е бил.
Водещ: Така казва той. Ето го, той казва...
Иван Костов: А може би с Мартин нещо са говорили.
Водещ: Той казва, че „Цветан Цветанов е бил на среща със сините лидери. Защо трябва да научавам от медиите за вашата покана?" Не се ли говорите извън медиите?
Мартин Димитров: Напълно коректни сме, тъй като това е много важен и отговорен въпрос и още преди месеци, вие знаете, г-н Николаев, и във вашето студио сме имали удоволствието да поканим ГЕРБ за общи мажоритарни кандидати. Те някак си бавят и протакат по този въпрос.
Водещ: Защо? Имате ли отговор защо?
Мартин Димитров: Но днеска може да се получат драматични положителни развития, да се надяваме, за това работим. Затова и написахме едно хубаво писмо.
Иван Костов: Ние имаме отговор за отчета на Станишев - подробен, пълен, наясно сме с това, че Станишев не може да види, че антикризисния му план се е провалил. Не може да го види, не може да го признае. А знаете ли колко е елементарно? Достатъчно е да прочете какво казва министърът му на финансите за това, че бюджетът му се проваля, и тъй като планът - антикризисният, на Станишев е точно описание на бюджетните програми и като няма да стигнат пари за тия програми и като това го казва министърът на финансите и като президентът е видял даже вече това със съветниците си и прави антикризисна програма, това означава, че Станишев няма антикризисна програма. Това означава, че той иска доверието на избирателите без план да изведе България от кризата.
Водещ: На ГЕРБ хареса ли ви програмата?
Иван Костов: Оставете ГЕРБ, ние говорим сега за управляващите.
Водещ: Добре. Един цитат: „България е най-малко засегната от целия Европейския съюз. Спадът на брутния вътрешен продукт, спадът на икономиката в еврозоната е драстично по-голям от спада в България". Йордан Цонев дава следните цифри в нашето студио. Германия - 6.9, Великобритания - 4.4, Италия - 5.9, при нас е 3.5. Изобщо, казва той, за цялата еврозона и за целия ЕС данните за спада на икономиката и за бюджетното салдо на България са най-добри. Бюджетът в края на годината в най-лошия случай ще бъде бълансиран с нулев дефицит, казва той.
Иван Костов: Вижте, лесно е да спекулираш с числата. В тази връзка, с това, което казвате вие, това тримесечие, което отчита сега статистиката, дори с този, според мен, подправен леко отчет, е с 5% по-ниско, отколкото последното тримесечие на миналата година - с 5%. Така че прочетете пак числата и да видим как е по-добре България.
Мартин Димитров: Знаете ли какво липсва в тоя отчет?
Водещ: Сравняват с останалите държави колко е средно - 4.4, а при нас 3.5. Поне такива данни бяха подадени.
Иван Костов: Вижте, в Германия може да има 6% рецесия, но в Германия няма да има 20% по-малко бюджетни приходи от предвидените. Германия това нещо никога няма да си позволи, защото има сериозна антикризисна програма. Това, което трябва да се преодолее в момента е обстоятелството, че върху тия 5% свиване, сравнени с предишното тримесечие, 3.5% спрямо първото тримесечие на миналата година, ние ще имаме в края на годината, и още сега имаме, 20% по-ниски бюджетни приходи. Това е зловещо! На това трябва да има решение.
Мартин Димитров: А същевременно разходите нарастват с 22%, което е направо неразумно, което може да доведе икономиката до фалит, бюджета до фалит. Това е истината. Затова поискахме нов бюджет, поискахме актуализация на бюджета и те избягаха от дебата като дявол от тамян и се крият по този въпрос, а това е големият въпрос в момента в България. Това е най-важният въпрос: защо не се актуализира бюджета, защо се крият от този въпрос, защото ако той не бъде актуализиран и не дойде управление, което да свърши тази работа, есента може да няма пари за пенсии, може да няма пари за заплати. Ножът е опрял до кокала.
Водещ: Но това ще е при новото управление.
Мартин Димитров: Новото управление затова трябва да бъде дясно, демократично, да приеме нов бюджет и да спаси България за трети път.
Водещ: То ако е дясно и демократично и ако няма пенсии, какво, ако е такава прогнозата ви?
Мартин Димитров: Не, не, то зависи, вижте. Ако август и септември се актуализира бюджета и се намалят разходите, хората трябва да бъдат спокойни - ще се справим с тази тежка ситуация.
Водещ: Т.е. според вас има начин това, което не е влязло, а е можело да влезе, да се събере като приходна част, да се навакса още септември ли?
Иван Костов: Една от основните причини е, че някои от участниците, за несъбирането на приходите е огромни мащаби на кражби на данък добавена стойност. Те са известни на прокуратурата, известни са министърът на финансите, той ги укрива.
Водещ: Това е много сериозно обвинение. Кой случай имате предвид?
Иван Костов: Разбира се, че е такова. Точно заради това трябва да влезе ново управление, трябва да има смяна на управлението, за да видите какви доклади има в момента и в прокуратурата, и в Министерството на финансите.
Водещ: Коя кражба от ДДС визирате, укривана според вас?
Иван Костов: Ще ги извадим случаите, като влезем в управлението на страната, с факти, с доклади на самото ведомство, на Националната агенция за приходите. Сега не можем да говорим, защото вие ще кажете: дайте документи, а ние документи не можем да имаме, защото не сме в НАП и по този начин ще ги защитите хората, които бихме посочили. А ние искаме да извадим това нещо, да видите, че и в прокуратурата има тези дела, да видите, че властта е бездействала и заради това не събира приходите, защото наистина най-лошото в България е не, че рецесията й е сравнима с другата, а обстоятелството, че държавата се разпада, НАП, за да прикрива разни далавери, просто не събира парите, които са дължими на държавата.
Водещ: Колко са несъбрани тогава? Щом казвате, че нямате документи за конкретни случаи, за какъв порядък от липса на приход.
Мартин Димитров: Аз ще ви кажа нещо конкретно и вие ще се убедите веднага, че сме прави, защото тази теза е много важна и правилна. За 7 г. тия хора не направиха информационна система на НАП, която лесно ще хваща кой пил, кой как участвал, какво се случва. Нарочно поддържат да няма информационна система, защото веднага ще лъсне работата, ще бъде свързана с целия ЕС, ще се вижда какво се случва. Нарочно го няма, за да може да се източва, да се крие, да има злоупотреби. Чухте и видяхте как преди време беше сменен шефът на НАП, с какви обвинения, какви злоупотреби, каква ситуация. Така че...
Водещ: Ами, ето, те казват: махнахме я.
Мартин Димитров: Но друго нещо още по-важно.
Иван Костов: Една от причините за махането може да бъде обстоятелството, че тя е атакувала огромни кражби на ДДС и това може да е причината, защото и такива версии има. Трябва да се влезе и да се видят документите. Ние можем да четем документи, за разлика от другите.
Водещ: От кои други?
Иван Костов: Например Станишев не си е прочел антикризисната програма.
Мартин Димитров: И питахте какво трябва да се случи. Ако есента не бъдат върнати европейските фондове, това ще бъде фатално за българската икономика. Помислете си, Станишев и Доган, които ги загубиха, могат ли да ги върнат? Хора без всякакво доверие в ЕС могат ли да върнат европейските фондове? И децата ги питайте в България и те ще ви кажат, че няма да стане тази работа.
Водещ: Добре, трябва да вървим след малко към финал. Ще върна пак разговора оттам, откъдето започнахме, нещо като начало и край, рамка.
Иван Костов: Изчерпихме ли слабостите на това управление?
Водещ: Едва ли.
Иван Костов: Тристранна коалиция с три провала и по трите си приоритета: няма пълноценно членство в Европа...
Водещ: Сигурно с часове можете да ги посочвате.
Иван Костов: Ама нека да го кажем, защото това бяха приоритетите. Има ли пълноценно членство България в Европа, след като се е превърнала в нарицателен пример? Има ли, след като е загубила репутацията си отново, както беше през 1996 г., пред целия свят? Има ли пълноценно членство или няма? Има ли икономически растеж? Има ли програма за връщане към икономически растеж? Няма. Има ли социална отговорност правителството, след като увеличи социално слабите, бедните, защитените и пр., има ли я тази социална отговорност?
Водещ: Всичките въпроси, които поставяте, ще трябва да ги говорите и по време на кампанията.
Иван Костов: Ето ви три провала на тристранната коалиция.
Мартин Димитров: А между другото.
Водещ: Ще бъдете ли някъде мажоритарни кандидати вие, водачи на листа е ясно, или не можете към този час да кажете още?
Мартин Димитров: Ще позволите ли само едно изречение? А в учебниците по история ще пише следното нещо: Луканов, Виденов и Станишев бяха тримата премиери, които за последните 20 г. доведоха до криза българската икономика. Това трябваше да го пише и в този учебник и трябва да го пише в учебниците по история.
Иван Костов: Защото отчетът е на оставените проблеми. Когато се пише отчет не се казва, че полята раждат повече и жените имат повече бебета, а се пише: решили сме дотам и там еди-кои си проблеми и оставяме следните проблеми на следващото правителство. Те са:... Както го е написал г-н Дьо Вилпен и неговите колеги европейски съветници на министър-председателя. Време е за решителни хора за извършване, за завършване на европейските реформи. Това е времето в момента.
Водещ: Ще пише ли в учебниците по история: добре, че бяха Иван Костов и Мартин Димитров?
Иван Костов: Дотука ние поне два пъти сме спасявали България. Десните демократични сили са излъчвали винаги решението за нашата страна - и през 1990-1991, и през 1996-1997 г.
Мартин Димитров: Това е все едно, когато един човек е болен, да има някакви шарлатани около него, които да му предлагат помощ. Трябва при опитния лекар да се отиде. Всичко друго е много опасно.
Водещ: Благодаря ви. Коментар на Мартин Димитров и Иван Костов както за преговорите с ГЕРБ по мажоритарните кандидати, така и за икономическите аспекти на управлението. Благодаря.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...