Синята коалиция ще удвои резултата от Евроизборите на парламентарните

10.06.2009

 

Иван Костов и Мартин Димитров, Синя коалиция: ГЕРБ да кажат ясно искат ли да управляват

Интервю на Калина Влайкова, в.. „24 часа"

- Във "Фейсбук" обявиха Синята коалиция за най-големия карък на тези избори, защото се разминахте за 360 гласа с втори мандат в Европарламента. Споделяте ли тази оценка?
- Иван Костов: Но това не е вярно. Как ще сме се разминали, като имаме два мандата?
- Мартин Димитров: 18-ият мандат е наш.

- Резервата?
- И. К.: Той не е резерва. С Лисабонския договор разширяването ще бъде в наша полза. Затова очевидно имаме два мандата.
- М. Д.: Даже бих казал, че това е знаково. Приемането на Лисабонския договор ще донесе само на Синята коалиция втори мандат. А този документ ще очертае бъдещето на ЕС.

- Но пък вторият в листата ви Светослав Малинов не влезе, защото НДСВ ви изпревариха с малко.
- М. Д.: Ще влезе от 1 януари 2010 г.
- И. К.: Думи като "разминаване" и "ощетяване" изобщо не са валидни в случая.

- Тогава защо искате повторно преброяване на гласовете?

- И. К.: Защото има преливане на гласове, което е очевидно. ДПС видимо се стопява и изчезва от утвърдени свои региони, а на негово място порасва НДСВ. Как се обяснява това Според вас освен с покупко-продажба на гласове? Доган е прегърнал НДСВ и го е напомпал може би с 30-40 хиляди гласа.
Новото броене ще докаже дали са точно изброени бюлетините и дали са спазени всички разпоредби на ЦИК по отношение на нашите гласове. То няма да установи, че гласове на ДПС са били купени или контролирано препратени към НДСВ. Няма как. Но може да установи злоупотреби в тези секции, където има изненадващи резултати. Може и да анулира резултата в други секции, където има явни нарушения. Като например тази в Гоце Делчев. Там 145 души гласуваха, без да им се запишат личните данни.
- М. Д.: В Раднево има непреброени наши гласове, в няколко района на София също заради уж невалидни бюлетини.
Освен феномена "купуване на гласове", на тези избори видяхме и преливане на гласове в особено големи размери.

- Това незаконно ли е?
- М. Д.: Това е непочтено. Морална норма, не законова.
- И. К.:Това е политическо безобразие. Значи, че вотът не е свободен, а контролиран. На вас ви казват: "Ти си привърженик на ДПС, но отиваш и гласуваш за НДСВ." И вие го правите. Вие европеец ли сте при това положение? Това европейски вот ли е, демократичен ли е, щом от някаква централа ви казват да не гласувате за собствените си политически пристрастия, а да участвате в политическа машинация.
- М.Д.: На следващите избори ще купуват още повече и ще правят още повече схеми. Сега само го тестваха.
- И. К.: На практика Доган инжектира турски гласове в определени партии. Целта му е на националните избори след месец да открадне през тях български гласове и чрез тези партии да манипулира цялото политическо пространство.
- М. Д.: Единственият начин за противодействие е хората масово да гласуват на парламентарния вот. Хората, които ме срещат на улиците, ми казват: "Браво, бихте" (забележете думата), и искат още по-висок резултат. Убеден съм, че т. нар. мека периферия - хората, които са се колебали, гласували са за малки партии и са разпилели вота си, сега ще подкрепят нас и на вторите избори ще имаме много по-висок резултат.

- Защо не успяхте на първите?
- М. Д.: По две причини. Тези скандали (в СДС - бел.ред.) разколебаха хората. Те искаха да видят, че сме силни и сме вътре. Видяха го. И сега чакат от нас след парламентарните избори да свалим Доган и Станишев, да променим статуквото, да създадем правителство.

- Каква е програмата максимум?
И. К.: Двойна. Да увеличим двойно гласовете си.

- А каква активност чакате?
- И. К.: Около 55%.
- М. Д.: Впрочем дори нашите опоненти признават нещо. Каквото можаха - купиха. Каквото можаха - преляха. Каквито бели можаха - направиха. Докато при нас има политически вот. За нас гласуват свободните хора. И потенциалът за растеж е огромен. Затова опонентите ни са наистина притеснени.

- И все пак можеше ли повече?
- И. К.: Не можеше.

-Защо?
- И. К.: Защото ние до последния момент не знаехме ще ходим ли на избори
Нас ни пусна на избори Върховният административен съд! И това е за формация, която получава два мандата в Европарламента и 10% от ефективния вот. Да не я пускаш на избори и тя да минава през съда... каква демокрация е това?

- Всъщност очаквате ли нови срещи с ВАС и поредни изненади от Пламен Юруков?
- М. Д.: О, нищо не е изключено. Хората, които купуват, продават и преливат, няма да се откажат. Ще направят всички възможни щуротии, включително и невиждани. Но аз съм оптимист, гледам реакциите на хората.

- Еднакъв принос ли дадоха всички участници в Синята коалиция на тези избори?
- И. К.: Не. За съжаление. То не е и възможно. Но оптимизмът на Мартин, който и аз споделям, е, защото ние сме формацията с най-силната политическа програма за управление на страната. Никой досега не е посмял нито да критикува, нито да коментира. Спечелихме почти всички дебати. И очакваме в следващата фаза на тези двукратни избори цялата смисленост и рационалност на нашата програма Да се чуе. Да се видят нашите решения. Чакаме този дебат вече с огромно нетърпение. Защото сме видели, че сме по-силни от всички. Видяха го и всички, които следиха професионалните дебати на ниво експерти. Там почнаха в последните дни да не идват, защото разбраха, че нямат какво да кажат.
- М.Д.: Българската икономика боледува на легло. Когато един човек е болен, иска да го лекува опитен лекар. Такъв лекар сме ние. Има група шарлатани, които му предлагат билки и баячки. Но болният човек иска опитен лекар, защото иначе може да умре.
Демократите буквално казват, че сме тяхната единствена надежда.

- А седесарите?
- М. Д.: Седесарите са с нас.

- Можете ли след скандалите покрай регистрацията на СДС, „за" и „против" Иван Костов и коалицията и всички останали вътрешнопартийни драми с ръка на сърцето да кажете, че всички седесари са пуснали бюлетина на Синята коалиция? Например какво мислите за тези в СДС - София?
- М. Д.: Мога да го кажа за симпатизантите. За една партия са важни хората, които гласуват за нея. В София се видя, че качваме 15 хил. гласа в сравнение с предишния път. Втора политическа сила сме. От това по-голям знак, здраве му кажи.
- И. К.: Има единични хора, включително и от ДСБ, които сигурно не са гласували. По най-различни причини. Смятат, че този избор не е добър. Аз приемам това тяхно право. Но Синята коалиция е отговор на очакванията у голямата маса от демократи. Това е повече от очевидно.

- Ще я разширявате ли към "Напред", "Новото време" и други десни субекти?
- М. Д.: Много сме търсени в момента. Първо, наистина събрахме почтените. И второ, всички виждат къде ще бъде растежът. Купуването на гласове си има някакви лимити. За вторите избори ще има по-голям политически вот и ние ще растем. Така че сме много ухажвани. Не искаме да се пилеят десни гласове.
Нашето желание е за разширяване на коалицията. Но не на всяка цена. Има принципи, които няма да нарушим.

- Кажете конкретно с кои партии говорите.
- И. К.: Особено държим на партньорство със "Зелените ". Те са симпатични, почтени и млади хора, позициите ни за закрила на природата съвпадат. Ето, и мостът
(логото на коалицията - бел.ред.) има едно зелено стълбче, което чака тях. Но не са само те. Водят се разговори с всички, които споменахте, и то по тяхно желание. Но в момента други хора са оторизирани да преговарят. Да не издаваме тайни.

- Няма много време.
- И. К.: Няма, затова се бърза.

- С какви послания ще привличате избиратели? Не прекалихте ли в тази кампания с лозунгите анти-Доган?
- И. К.: Ние нямаме такъв лозунг. Нашите 5 послания са следните: Възстановяване доверието на ЕС в България и оттам финансирането от фондовете. Антикризисна програма. Ликвидиране на политическата корупция. Сега, ако Доган се вижда като мишена на тази цел... Но ние не сме казали, че искаме ликвидиране на Ахмед Доган. А на цялата политическа конструкция, която води до корумпиране на партиите.
Имаме мощна програма за изграждане на европейските инфраструктурни магистрали през България, които са истинският живот. И, разбира се, програма за пречистване и пълноценно използване на всички водни ресурси на страната. Тя беше захвърлена преди 10-12 години от хора, които нищо не разбират от стратегия. Сега нямаше да сме последни по оползотворяването на водните ресурси. В плачевно състояние сме.
Разбира се, ще работим за качествено здравеопазване и модерно образование. Това са ни приоритетите. Там няма Доган.
- М. Д.: Станишев в спокойно време без криза стана капитан на кораба и той започна да потъва. Загубени европейски пари и тежки корупционни скандали. Сега морето е бурно. Да оставим този човек, който и без криза не се справи, е безумно. Длъжни сме да предупредим хората - бюджетът отива към провал.

- Ето, кабинетът си намалява заплатите за икономии.
- М. Д.: Да си намалиш заплатата накрая на мандата, е нещо средно между безочие и подигравка с хората.
- И. К.: С 22% са скочили разходите, с 5% са намалели приходите. До април. Нищо не са икономисали, напротив.
- М. Д.: Ние единствени предложихме актуализация на бюджета. С този няма да има пари за пенсии и заплати в бюджетната сфера още наесен. Спешно има нужда от ново управление и актуализация на бюджета още през август-септември. Никой не говори за това, замерят се с компромати и популизъм. През това време ние се готвим да стабилизираме икономиката.

- Как тълкувате изразената подкрепа и радост за успеха на десницата от страна на Ахмед Доган?
И. К: Като лицемерие, примесено с висока доза наглост. Кой регистрира фалшивия СДС? Чии представители в ЦИК? Кой се опитва да спре Синята коалиция от регистрация за парламентарните? Той и БСП. Как така сега се радва? Може ли разумен човек да приеме това?
М. Д.: Сещам се как той призова тези, на които не им харесва в България, да си ходят. Това прилича точно на призива на Тодор Живков отпреди 20 г. към етническите турци: „Да си ходят", щом не им харесва тук. Какво ни говори това съвпадение?...
Който не харесва Станишев и Доган, не трябва да си ходи. Да дойде при нас. Ще се преборим и ще променим нещата. Няма да позволим България да стане обръч от фирми. Тия хора са се самозабравили.
И. К.: И на нас не ни харесва. Но няма да си ходим, а ще поправим нещата.

- Разумна ли е според вас прогнозата на Доган, че следващото правителство ще е антикризисно и с кратък живот - около година?
- И. К.: Ако Доган беше умен, щеше да спре кризата. Сега да се прави на умен постфактум, е малко нелепо. Това са пак някакви чалга номера в политиката.
Защо не удържаха кризата с една смислена програма? Предупредихме ги отпреди 1 година. Защо през есента написаха абсолютно несъстоятелен план? И сега с кой акъл казват какво ще бъде? След като не са имали елементарна прозорливост да предвидят какво ще се случи? Откъде да сме убедени, че точно сега Доган проявява прозорливост?
- М. Д.: Чакат ни жестоки проблеми, ако сега не ги махнем. С тях отиваме към огромна пропаст. Битката е "или ние, или те". Няма половинчати неща, експертно правителство, за една година и т.н.

- Получихте ли отговор от ГЕРБ на призива си за общи мажоритарни кандидати?
- И. К.: Ще ги чакаме още един ден и вероятно официално ще ги поканим на консултации с писмо. За да поемат наистина тази отговорност.

- Казахте, че отказ за общи кандидати всъщност би бил доброволен отказ да управляват. Подозирате ли ги в това?
- М. Д.: ГЕРБ е млада партия. За нас не е ясно доколко са притеснени от кризата и от собствения си потенциал да се справят с трудностите. Затова казваме следното - имаме много силна програма, огромен експертен потенциал, можем да си позволим да гарантираме стабилност и спокойствие. Но ГЕРБ трябва да решат. Ако не играят с нас за общи мажоритарни кандидати, значи предават другиму бъдещото управление. И отговорността е тяхна. Ние изпълнихме нашата част. Явно имат някакво колебание, то трябва да спре. Нека кажат ясно какво искат.

- А какво мислите за тяхната наскоро представена програма?
- И. К.: Това, дето са млада партия, се отнася и за програмата. Тя се променя доста често, не е стабилна, възгледите им се менят, минават през доста корекции. Можем да кажем, развиват се.
- М. Д.: Да.
- И. К.: И да спрем тук. Но това развитие трябва да продължи веднага след като бъдат изправени пред необходимостта да управляват страната. Тогава много бързо и от много компетентни хора трябва да се напише истинска управленска програма.

- НДСВ възможен партньор ли е за следващо дясно управление?
- И. К.:Това го решава мандатоносителят, който - личи от европейските избори - ще бъде ГЕРБ. Той ще търси мнозинство. Може да отиде и направо да почука на вратата на БСП. Даже няма да му се наложи да чука. Знаете ли какво ще стане? В момента, в който той получи мандата, те ще кажат:" Ела тук, на" Позитано", ние те приветстваме."
- М. Д.: Но колкото повече депутати има Синята коалиция, толкова по-малък е шансът да няма демократично управление. Само ние можем да спрем варианта ГЕРБ-БСП. Ако депутатите ни заедно стигат, правителство с БСП отпада. Ясно е, че ГЕРБ може да завие и наляво, и надясно.

- А ако не стане, както планирате?
- М. Д.: Трябва да стане.
- И. К.: Значи ГЕРБ има други планове за бъдещето.

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...